MORH za Afganistan kupuje 18 novih vozila

ZAGREB - Ministarstvo obrane za potrebe hrvatskih vojnih snaga u Afganistanu kupuje osamnaest novih vozila. Riječ je o deset Light Multirole Vehiclea (LMV) i osam Toyota Land Cruiser. Vozila LMV bit će plaćena oko 13 milijuna kuna, a ukupno za nabavu vozila sljedeće će godine biti izdvojeno 15 milijuna kuna. Što je za deset milijuna kuna manje nego ove godine.



Kako nam je rekao pomoćnik ministra obrane Ivica Bačić, do kraja ove godine trebala bi stići dva LMV-a, a tijekom sljedeće godine njih još osam. Dok se ova narudžba ne kompletira, hrvatski vojnici u sastavu OMLT-a koristit će se vozilima HMWI posuđenim od američke vojske, a isporuka počinje uskoro.



Vozilo LMV s pogonom 4x4 počelo se proizvoditi prije dvije godine, a za svoje potrebe u mirovnim operacijama koriste ga talijanska i britanska vojska. Land Cruiseri će biti potpuno blindarani, a proizvode se u tvrtki Ressening u Austriji koja je ovlaštena za izradu vozila za potrebe UN-a. MORH je dosad nabavio tri ovakva vozila, od kojih je jedno uništeno u napadu afganistanskih pobunjenika na hrvatske vojnike kod Chancharana.



Zaštita od napada




Tada su zahvaljujući i kvalitetnoj blindiranoj zašititi vojnici preživjeli napad. Pripadnici hrvatskog vojnog kontingenta sljedeće bi godine trebali zajedno s novim vozilima imati na raspolaganju ukupno 55 raznih vozila za obavljanje svojih zadaća.



U ovom trenutku posjeduju tri borbena oklopna vozila (BOV), koja Vojna policija koristi tri i pol godine. Posjeduju i devet Land Rovera, tri Mercedesa G 270 D, osamnaest komada PUCH-ova 290 GD  te jedno teretno vozilo. Borbena oklopna vozila naoružana su strojnicom Browing 12,7, a Puchovi 290 GD noružani su sa sedam strojnica M 84 (J). Nova LMV vozila bit će opremljena strojnicom kalibra 12,7 mm ili 7,62 mm.



Iako su neka od ovih vozila i više od tri godine u Afganistanu, u MORH-u tvrde da su u zadovoljavajućem stanju iako, prema neslužbenim informacima, postoje problemi na podvozjima Land Rovera.



Balistička zaštita




U Ministarstvu obrane ne žele pobliže govoriti o balističkoj zaštiti vozila, no tvrde da je ona na postojećim vozilima zadovoljavajuća, a nova će vozila biti blindirana prema najvećim standarima. Vozilo LMV bit će zaštićeno u kategoriji STANAG 3. To, primjerice, znači zaštitu od metka kalibra 12,7 mm ili od eksplozivne naprave od 6 kg. Pomoćnik ministra Bačić smatra da će s nabavom novih vozila biti zadovoljene potrebe hrvatskih snaga u Afganistanu u sklopu sadašnje misije koje obavljaju u Afganistanu. Naime, dosadašnja iskustva pokazuju da su, s obzirom na konfiguraciju i zadaće, potrebna lagana vozila koja će biti kvalitetno zaštićena.



To praktički znači da nova oklopna vozila 8x8, za čiju bi se nabavu odluka trebala donijeti do kraja godine, neće ići u Afganistan. Naime, Bačić tvrdi da nepostojanje programa 8x8 ne ugrožava sadašnje operacije koje obavljaju Oružane snage. Ipak, u MORH-u se, osim priprema za natječaj za vozila pripremaju i za natječaj za oružane sustave koji će biti postavljeni na vozila.





Vojna policija- 34 vozila:BOV,Mercedes G 270 D,Land Rover i PUCH 290 GD



 MLOT- 11 vozila:Toyota Land Cruiser



OMLOT- 10 vozila:LMV I HMVI U ZAMJENI

  RASPODJELA VOZILA U AFGANISTANU









Krešimir Žabec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:41