SJEVERNA DALMACIJA

Najljepši gradovi - Biograd, Karlobag, Nin...

Biograd

Najbliži aerodrom: 30 km, Zadar - Zemunik • Lučka kapetanija: 023 383 210 • Marina Kornati: 023 383 800 i Marina Šangulin: 023 385 020 • Sidrište: uvala Bošana • www.biogradnamoru.hr • INFO: TZ Biograda, Trg hrvatskih velikana, 023 383 123

Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, Biograd je danas poznati turistički i posebice nautički centar u samom središtu jadranske obale. Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Gradić koji je narastao upravo do veličine pogodne za život po mjeri čovjeka, leži na poluotoku okruženom modernim marinama i rivom s koje se pruža nezaboravan pogled na jedan od najslikovitijih morskih tjesnaca Pašmanski kanal i otočiće koji su po njemu razasuti. Zanimljiv zemljopisni položaj u okružju nacionalnih i parkova prirode, dugogo-dišnja turistička tradicija te bogata turistička, kulturna, sportska i ugostiteljska ponuda samo su neki od razloga za odabir Biograda kao odredišta za zanimljiv i dinamičan odmor. Na sjevernoj strani je uvala Bošana, a na južnoj Soline. Ispred grada su otoci Planac i Sv. Katarina. Biograd je centar rivijere koja obuhvaća još i Sv. Petar na Moru, Turanj, Sveti Filip i Jakov, , Pakoštane i Drage, kao i više naselja na otoku Pašmanu i Vrgadu na istoimenom otoku.

ŠTO POSJETITI

Zavičajni muzej

Krešimirova obala 22 • 023 383 721 • Ljetno radno vrijeme: 9 - 12 i 19 - 22 sata

Pakoštane

Smještene na jedinstvenom položaju između mora i Vranskog jezera, u okruženju prirodnih ljepota nacionalnih parkova, Pakoštane svojim izgledom i šarmom malog dalmatinskog mjesta mogu biti dobar izbor za odmor. Osim uživanja u moru i suncu, nude i dobru zabavu.

Sv. Filip i Jakov

Biser rivijere smješten na obali Pašmanskog kanala predstavlja atraktivno turističko mjesto, koje je poznato po nekadašnjim ljetnikovcima i perivojima zadarskih plemića, od kojih je danas još uvijek poznat onaj obitelji Borelli. Turisti-ma postaje zanimljiv 50-ih godina prošlog stoljeća među ostalim i zbog mogućnosti bavljenja raznim sportskim aktivnostima na kopnu i moru. Posebnu draž daje mu i blizina Kornata.

Sv. Petar na Moru

Malo mjesto rivijere koje je dobilo naziv po crkvi Sv. Petra apostola iz 18. st. U središtu mjesta mogu se vidjeti ostaci srednjovjekovnih gospodarskih zgrada koje su pripadale opatiji na Rogovu. Od arheoloških lokaliteta postoje ostaci gradine na lokalitetu Pećina i pećina Buta.

Drage

Mirno i tiho dalmatinsko mjesto nedaleko od Pakoštana i Biograda odnosno na pola puta od Zadra do Šibe-nika. Razvedena obala s brojnim uvalama i šljunčanim plažama pruža gostu željnom osame “vlastiti” dio mora daleko od masovnog turizma.

Turanj

Turističko mjesto koje je šetnicom Lungo mare spojeno sa središtem Sv. Filip i Jakova, a pred kojim se proteže otok Babac. Ime je dobio po ostacima srednjovjekovne fortifikacije. U centru je crkva posvećena Gospi od Karmela iz 15. stoljeća, a i zvan mjesta crkva Sv. Marije na lokalitetu Tukljača. Iznad naselja na lokalitetu Crni krug, koji je danas vidikovac, nalazi se gradina iz željeznog doba, a zanimljivo je i arheološko područje Tukljača.

Karlobag

Najbliži aerodrom - 140 km, Omišalj (otok Krk) • Lučka ispostava: 053 694 030 • Sidrišta: uvale Baška draga, Cesarica i Tatinja • www.tz-karlobag.hr • INFO: TZ Karlobag, Trg dr. F. Tuđmana 2, 053 694 251

Najveće naselje u srednjem Velebitskom kanalu na raskrižju je magistrale i ceste koja vodi u unutrašnjost. Nekada je bio važan kao trajektno pristanište za otok Pag, no i taj je značaj izgubio kada je sagrađen most i uspostavljena trajektna linija Prizna - Žigljen. Spoj planine i mora podario je tom kraju idealnu kombinaciju klime - od mediteranske uz obalu do planinske na Baškim Oštarijama na visini od 1000 metara. Prirodne pogodnosti reljefa i klime osiguravaju optimalne uvjete za cjelogodišnji turizam. Ljeti kupanje i sunčanje, zimi skijanje i sanjkanje, u jesen planinarenje i šetnje Velebitom, a u proljeće uživanje u buđenju proljeća na Velebitu. Budući da je u povijesti Karlobag više puta rušen do temelja i ponovno građen, nema osobitu povijesnu baštinu.

Što posjetiti:

Kapucinski samostan

U njemu se nalaze dragocjene umjetničke slike.

Župna crkva Sv. Josipa

Sagrađena je 1712. godine, u vrijeme Leopolda I., a krase je arhitektonski ukrasi iz 18. stoljeća.

Fortica

Iznad mjesta na brežuljku nalaze se ruševine srednjovjekovne utvrde iz 13. stoljeća te ostaci crkve Sv. Karla Boromejskog, sagrađene 1710. godine. Sačuvan je samo njezin zvonik jer je cijela uništena u 20. stoljeću.

Obrovac

Najbliži aerodrom: 63 km, Zadar - Zemunik • www.zadar.hr • INFO: TZ Obrovac, Ul. I. B. Mažuranić 6, tel. 023 689 870

To je gradić na rijeci Zrmanji, 11 kilometara udaljen od ušća Zrmanje u Novigradsko more. Turistička ponuda na širem području Obrovca, osim privatnog smještaja u primorskim mjestima poput Karina, temelji se na ponudi avanturističkih izleta i rekreacije u prirodi.

Riva iz Obrovca nudi rafting i kaja-king na Zrmanji, ali i posjete Cerovačkim pećinama pokraj Gračaca te organizaciju izleta na Unu kod Bihaća gdje se također odlazi na rafting. U sklopu seoskoga gospodarstva Mićanovi dvori u Kruševu u idiličnom tradicijskom ambijentu mogu se degustirati jela ispod peke ili na roštilju, pripremljena onako kako se to tradicionalno radi u Bukovici. Na benkovačkom području postoji nekoliko seoskih domaćinstava koja nude autohtone delicije poput jela ispod peke i prisnaca, tradicionalnog jela s tijestom i sirom.

Turisti mogu obići ruševine antičke Asserije ili Muzej grada Benkovca na benkovačkom kaštelu. Najveća turistička atrakcija ipak je Benkovački sajam koji se održava svakog 10. u mjesecu, a sajam u kolovozu je tradicionalno jedan od najposjećenijih. Na području grada Obrovca nalazi se 12 naselja.

Manastir Krupa

Nalazi se podno Velebita, blizu izvora istoimene rijeke. Sagrađen je u vrijeme kralja Milutina, 1317. godine. Prema predaji, temelje su postavili monasi iz manastira kod današnje Bosanske Krupe. I ovaj manastir, kao i Krka i Dragović, uvijek je dijelio sudbinu sa srpskim pravoslavnim narodom iz tih krajeva, kojemu je i pripadao. Više je puta stradao u raznim najezdama, ali je uvijek i obnavljan.

Karin

Područje Karinskog mora kao ogranak Jadranskog mora zavučen duboko u kopno je naseljen još od najstarijih vremena.

Ondje se nalazilo antičko naselje Corinium, a poslije Karin koji je imao važnu obrambenu ulogu u srednjem vijeku.

Naselja koja izlaze na Karinsko more su Donji i Gornji Karin, Kruševo i Pridraga. Danas se tamo razvija turizam.

Benkovac

Najbliži aerodrom - 46 km, Zadar - Zemunik • www.zadar.hr • INFO: TZ Benkovac, Šetalište kneza Branimira 12, 023 684 880

Benkovac je grad u sjevernoj Dalmaciji, smješten sjevero-istočno od Biograda. Razvio se na prijelazu iz plodnog područja Ravnih kotara u krševito područje Bukovice. Iako se nalazi na istočnom rubu ravnokotarske ravnice, kao jedino gradsko naselje smatra se središtem tog područja. Poznato je da je benkovački prostor bio vrlo naseljen i razvijen u srednjem vijeku. Mnoštvo je starohrvatskih spomenika i crkava pronađeno na ovom području.

No, i davno prije dolaska Hrvata drevni su narodi gradili ovdje svoja naselja i podizali spomenike. Najpoznatije je takvo nala-zište Asseria - ostaci liburnskog naselja u blizini Pod-građa. Razvoj Benkovca odredio je njegov povoljan prometni položaj na mjestu gdje se križaju ceste koje vode iz Zadra prema Kninu te iz Like prema moru. Taj položaj još je više naglašen u 20. st. gradnjom željezničke pruge Zadar - Knin, a posebno autoceste Zagreb - Split. Od znamenitosti u Benkovcu treba posjetiti katoličku crkvu Svetog Ante iz 18. stoljeća i Male Gospe iz 1864. te pravoslavnu crkvu Svetog Jovana podignutu 1885. na temeljima starije crkve koja je posvećena 1590. godine.

Kaštel Benković

Utvrda nazvana po hrvat-skim velikašima koji su je sagradili, vjerojatno u drugoj polovici 15. st, najuočljiviji je kulturno-povijesni spomenik u Benkovcu. Kaštel je četverokutnog tlocrta, a na sjevernoj strani ima visoku četvrtastu kulu. Južna strana ojačana je za turske vlasti dvjema okruglim kulama.

Zavičajni muzej Benkovac

Obitelji Benković bb • 023 681 055 • Ljetno radno vrijeme: pon - pet: 9 - 14 sati

NIN

Najbliži aerodrom: 14 km, Zadar - Zemunik • www.nin.hr • INFO: TZ Nin, Trg braće Radića 3, 023 264 280

Grad slavne prošlosti star je 3000 godina i spada među najstarije gradove na istočnoj obali Jadrana. Utemeljili su ga Liburni u 9. st. pr. Kr. Smješten je na otočiću koji je kanalom odvojen od kopna u 14. stoljeću, a potom spojen mostom. Ovaj hrvatski povijesni grad u kojem su od 7. do 10. st. vladali i boravili kraljevi i biskupi, a u još u rimsko doba je bio poznat kao Aenona, te je imao forum, amfiteatar i akvadukt, jedna je od najatraktivijih turističkih destinacija u Zadarskoj županiji. Okružuju ga prekrasne, duge i plitke pješčane plaže sa sjeverne, zapadne i južne strane. Na istoku se prostiru polja solane. Na području gdje se danas smjestio Zaton Holiday Resort i kamp Zaton nalazila se antička luka starog Nina, tadašnje Aenone, čiji su ostaci iz 1. st. u moru i danas vidljivi.

U rimsko doba Nin postaje značajan municipij. Iz tog razdoblja potječu ostaci najvećeg antičkog hrama na istočnoj strani Jadrana (1. st.), mozaici u podu bogate rimske kuće, ostatci rimskih zgrada u središtu otočića, monumentalni kipovi rimskih imperatora i dr. Nin je kolijevka hrvatske države. Bio je prvo političko, vjersko i kulturno središte srednjovjekovne Hrvatske. Nin je također najstariji hrvatski kraljevski grad, stalna ili povremena prijestolnica hrvatskih narodnih vladara: knezova Višeslava, Trpimira i Branimira, kraljeva Tomislava, Petar Krešimira IV., Zvonimira i dr. Danas je Nin moderno turističko i kulturno odredište koje turisti posjećuju zbog očuvane prirodne i kulturne baštine i čistog okoliša. Poznat je i kao lječilišni centar zbog najvećih količina ljekovitog blata na Jadranu i zbog nekoliko laguna u kojima je temperatura 2 ili 3 stupnja viša nego u otvorenom moru.

Muzej ninskih starina

Trg Kraljevac 8 • 023 264 726 • Ljetno radno vrijeme: 9 - 22 sata

U ovom muzeju razgledajte bogati arheološki nalazi kao što su dva originalna starohrvatska broda Condure Croatice iz 11. st. i rekonstrukcija dijela liburnskog broda Serilie Liburnice iz 1. st.

Crkvena riznica ‘Zlato i srebro grada Nina’

Trg sv. Anselma i Marcele 1 • 023 264 162 • Radno vrijeme: 9 - 12 i 16 - 21 sat

Pogledajte Judin srebrnjak, prsten Pape Pia II., relikvijare ninskih zaštitnika iz razdoblja od 8. do 13. stoljeća, Gospinu slika ukazanja i druge vrijedne relikvije.

Crkva Sv. Križa - najmanja katedrala na svijetu

Spada među najvrjednije sačuvane spomenike starohrvatskog crkvenog graditeljstva, jedinstvenog arhitektonskog stila. Datira iz ranog krašćanstva u Hrvata, iz 9. st. Crkva je jedini sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja. Dugačka je 7,8 m, široka 7,6 m, visoka 8,2 m, dok su zidovi debljine 57 cm. Thomas Jackson, poznati engleski arhitekt nazvao ju je najmanjom katedralom na svijetu. U doba hrvatskih vladara služila je kao dvorska kapela kneževa dvora. Sama crkvica je svojevrsni kalendar, pa se uz pomoć igre sunčevih zraka u njoj može odrediti točan datum ekvinocija i solsticija.

Novigrad

Najbliži aerodrom: 22 km, Zadar - Zemunik • Lučka kapetanija: 023 375 060 • Sidrišta: uvala Ladina • www.novigrad-dalmacija.hr • INFO: TZ Novigrad Dalmatinski, Trg kralja Tomislava 1, 023 375 051

Povijesni gradić na južnoj obali novigradskog mora smješten je u dugom uskom morskom zaljevu, čije su strme strane obrasle gustom borovom šumom. U kontinuitetu je naseljen od prapovijesti. Najstariji dio naselja, povijesna jezgra smještena na sjeveroistočnoj strani zaljeva na padini brijega podno utvrde Fortice, okružen je zidinama. Rimska utvrda u čijim se temeljima nalazi Ilirska (Liburnska) gradina u 13. st. je preuređena i nazvana na latinskom Castrum Novum, hrvatski Novigrad. Gradić je sačuvao svoju mediteransku arhitekturu. Njegova je povijesna jezgra formirana u obliku trapeza s istočnim i zapadnim bočnim zidovima koji su se od utvrde spuštali prema moru, gdje su se dva zida spajala na treći, južni zid. Zidine su bile utvrđene s devet kula. Ispod utvrde i unutar zidina gusto su postavljene zgrade koje formiraju gustu mrežu horizontalno i vertikalno položenih ulica.Zapadni zid danas se može naći samo u tragovima, dok je istočni dobro očuvan.

Od spomenika u ovom gradiću treba vidjeti ostatke kapele Sv. Barbare, crkvicu Sv. Nikole iz 1800., Planitu - misnicu koju je prema predaji izvezla hrvatsko-ugarska kraljica Elizabeta, žena Ludovika Anžuvinca. U selu Pridraga nalaze se ranokrašćanska crkva Sv. Martina iz 5. st. i ostaci starohrvatske crkve Sv. Mihovila 9. st. Svakako posjetite i Zavičajni muzej Novigrada te Crkva Sv. Katarine iz 1393.

Starigrad - Paklenica

Najbliži aerodrom: 64 km, Zadar - Zemunik • Lučka ispostava: 023 369 262 • Sidrišta: Ispred Selina i Rovanjske • www.rivijera-paklenica.hr • INFO: Trg Tome Marasovića 1, 023 369 255

Nastao na temeljima drevnog antičkog grada Argyruntuma, Starigrad - Paklenica danas je središte Rivijere Paklenica. Turisti je najčešće posjećuju zbog Nacionalnog parka Paklenica. No, i rivijera od Mandaline do Maslenice obiluje atraktivnim sadržajima. Preuređeni hotel Alan u Starigradu sada uz lijepo uređenu plažu ima saunu, wellness spa i zatvoreni bazen, a brojni apartmani i mali privatni hoteli te etnokuće pružaju jedinstvenu mogućnost odmora na spoju mora i najveće hrvatske planine.

U kanjonu Velike Paklenice i ljeti se brojni penjači pokušavaju uspeti na pojedine stijene, a drugi mogu pješačiti do tri sata udaljenog Borisova doma ili na još udaljenije vrhunce potražiti hlad. Cijelo područje od Paklenice do kanjona Zrmanje objedinjava projekt Winnetou turizma, obilazak mjesta na kojima su se šezdesetih godina prošlog stoljeća snimali filmovi po romanima Karla Maya, što je posebno popularno među Nijemcima. Život mještana Rivijere Paklenica neraskidivo je vezan uz planinu. Povijest je ovdje ostavila mnoge tragove: bogatu ostavštinu predmeta iz antičkog doba, utvrde Paklarić i Večka kula iz doba prodora Turaka, starohrvatsku crkvu Sv. Petra.

Na Velikom Rujnu, najvećoj velebitskoj visoravni, nalazi se crkva Sv. Marije - zavjetno svetište u koje se tradicionalno hodočasti u povodu blagdana Velike Gospe 15. kolovoza. Posjetite Večku kulu na rtu najljepše starigradske plaže zvane Kuline.

MANJA MJESTA

Tribanj-Kruščica, Šibuljina i Sv. Marija Magdalena simpatična su mala mjesta desetak kilometara udaljena od Starigrada-Paklenice.

Smještena u romantičnim uvalama, jamče idiličan odmor u prirodnom okružju, ali i mogućnost upoznavanja starog načina života na velebitskim obroncima. Zubu vremena ondje još uvijek prkosi Ljubotić - zaselak očuvanog drevnog ambijenta i polazište planinara prema udaljenijim velebitskim ljepotama. Tu su i Seline, pitomo naselje podno Velebita uz Starigrad, a nadomak kanjona Male Paklenice koje odiše iskonskom divljinom planine. Resi ga prekrasna duga šljunčana plaža.

Maslenica

Obale Maslenice dodiruje Novigradsko more koje je sa sjeverozapadne strane zatvoreno uskim ždrijelom i danas je premošćeno s čak dva Maslenička mosta. Maslenica je dobila ime po stoljetnim maslinicima uzgajanima generacijama uz samu obalu. Stanovništvo ovog priobalnog mjesta posebno je ponosno na svoje korijene i pretke koji su živjeli i teško preživljavali u zaleđu, na kamenim vrletima podno Velebita. Danas s osmijehom kažu da su naslijedili gene kamene! Maslenica je urbano, turističko mjesto i svojevrstan centar općine, gdje se nude brojne zanimljivosti i događanja.

Rovanjska

Rovanjska je smještena na samom kraju Podvelebitskog kanala gdje joj zaleđe čine padine Velebita, prirodna međa kontinentalne i mediteranske klime, a obale joj oplakuje bistro Jadransko more. To prirodno naslijeđe od davnina je obilježilo živote stanovnika. Težaci okrenuti goletima Velebita i stočarstvu, ali i bogatstvu mora i ribarstvu. Danas je Rovanjska turističko mjesto koje svojim posjetiteljima nudi miran kutak netaknute prirode, ali i aktivan odmor i lude provode u dugim ljetnim noćima.

Točna godina osnutka Rovanjske (“in Rawna”) se ne zna, ali sigurno je da datira još iz ranog srednjeg vijeka, o čemu svjedoči crkvica Sv. Jurja sagrađena između 9. i 11. st.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:22