NEMIR U SVIJETU

Neki se ozbiljno pripremaju za KRAJ SVIJETA.: Kupuju bunkere, odlaze na magične planine...

 http://gospeldrivendisciples.blogspot.com

Prije samo nekoliko dana ušli smo u 2012. godinu, posljednju godinu u kalendaru starih Maja , ali i svijeta. Ili je barem to scenarij u koji vjeruju mnogi, sigurni kako će baš ove godine započeti Armagedon, točno kako ga je stara majanska civilizacija stotinama godina ranije predvidjela.

Histerija zbog najavljenog kraja svijeta je tolika da neki kupuju skrovišta i sakrivaju se po magičnim planinama, ali ima i onih koji ozbiljno razmišljaju o samoubojstvu. Oni koji se najmanje zabrinjavaju su, izgleda, potomci starih Maja koji se raduju dolasku turista u svoje krajeve, piše Daily Mail .

Popularno vjerovanje ide kako će nas 21. prosinca apokalipsa predviđena 5.125 godina ranije donijeti kraj svijeta. Na koji točno način nije baš jasno, ali pretpostavlja se kako će nas zgromiti druga planeta. Ili će nas pomesti solarne oluje. Ili će nas pojesti crna rupa. A možda i svo troje odjednom!

Znanstvenici već godinama ponavljaju kako se navodni kraj svijeta psominje na samo jednoj majanskoj pločici te kako je njen sadržaj vrlo otvoren za interpretaciju. Pronađena u ruševinama Tortuguera, u južnom Meksiku, '60-ih godina prošlog stoljeća, ova pločica navodno opisuje dolazak majanskog boga rata. A onda, prije samo nekoliko tjedana pronađena je i druga pločica u blicizi Comalcalca. Osim što je predviđala kraj svijeta, ova pločica je bila okrenuta licem prema cigli, tako da posjetitelji hrama nisu mogli vidjeti njen sadržaj. To je bi sav dokaz koji su mnogi trebali.

- Što ako su proročanstva istinita? S koje strane vrata želite onda biti? - pita se Robert Vicino, kalifornijski poslovnjak koji gradi bunkere u Europi. I dok njegovi klijenti mogu shvatiti skepsu, glavni razlog kupnje ovakvih kompleksa za doček sudnjeg dana je njihova obitelj.

- Mi nismo luđaci: ovo su strašna vremena. Moja obitelj želi preživjeti. Morate biti spremni - smatra Steve Cramer, jedan od klijenata.

Neki su otišli za Bugarach na Pirinejima , grad pored koji stoji mistična planina. Mistika proizlazi iz toga što se ustanovilo da je gornji sloj stijena stariji od onog pod njim. To je bio dovoljan razlog da se planina proglasi portalom u drugu dimenziju i svemirskom bazom. Znanstvenici objašnjavaju kako je do obrnutog redoslijeda stijena došlo zbog velike eksplozije u kojoj su slojevi zamijenili mjesta. Ali to nije važno. Važno je to što su posjetitelji uvjereni kako će magnetna polja zaštiti grad i sve koji se nađu u njemu od bilo kakve kataklizme.

I dok se o nadolazećem armagedonu može prepirati danima, on već sada ima ozbiljne posljedice. NASA je morala otvoriti posebnu stranicu na kojoj odgovara na zabrinuta pitanaj građana, od kojih mnogi razmišljaju o samoubojstvu ili ubojstvu.

- Razmišljam o samoubojstvu. Plačem od straha. Ne želim više živjeti, zaslužujem objašnjenje - napisala je jedna preplašena 13-godišnja djevojčica, a jedna Dankinja je napisala:

- Jučer sam razmišljala o tome da se ubijem, da ubijem dijete u sebi i moju voljenu dvogodišnju kći prije prosinca. Ne želim doživjeti uništenje Zemlje.

Znanstvenici na takva pisma odgovaraju smirenim tonom, u kojem naglašavaju kako Maje nisu predvidjele kraj svijeta, već kako je riječ o krivo interpretiranim starim zapisima.

- Ovom planetu je išlo sasvim dobro više od četiri milijarde godina, a pravi znanstvenici ne znaju za nikakvu prijetnju vezanu za 2012. godinu.

Ono što je ustanovljena činjenica je ovo: majanski kalendar počinje 3114. godine prije Krista te se kreže u ciklusima od 144 tisuće dana (nešto preko 394 godine). Ti ciklusi se zovu 'bakuni' a trinaesti, što je sveti broj Maja, završava upravo 2012. godine.

Iz te činjenice razvila se cijela teorija o kraju svijeta, kao i trend filmskih hitova koji prate takve događaje.

Pripadnici New Age pokreta uvjereni su kako kraj trinaestog bakuna doista donosi promjenu, ali onu pozitivnu.

Oni koji se u cijeloj priči najmanje zabrinjavaju su potomci Maja. Meksiko se veseli posjeti 52 milijuna turista koji će ove godine, kako se procjenjuje, posjetiti ruševine majanskih hramova potaknuti predviđanjima o Apokalipsi. Nakon desetljeća propalih ekonomskih odluka, ratova kartela i drugih nedaća koje su ga zadesile Meksiko se nada dobroj zaradi od najavljenog kraja svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:19