Netko bi sada zaustavio Facebook

Na ovogodišnjoj splitskoj regati “Sveti Duje” za osmerac Oxforda veslala su dvojica blizanaca. Cameron i Tyler Winklevoss vrhunski su veslači, američki olimpijci koji će uskoro diplomirati na uglednom britanskom sveučilištu. Bez obzira na sjajnu sportsku biografiju obojica će ostati upamćeni po tome kako ih je preveslao Mark Zuckerberg, službeni osnivač Facebooka. Blizanci su se, podsjetimo, prije šest godina školovali na Harvardu i pala im je na pamet ideja o studentskom umrežavanju. Kao što bi i svatko od nas, pozvali su u pomoć stručnjaka kompjuteraša, visprenog Marka koji je potom odmaglio s idejom i osnovao Facebook. Danas je Zuckerberger (26) jedan od najmlađih svjetskih milijardera, već je zaradio više od četiri milijarde dolara i vjerojatno mu neće biti problem blizancima isplatiti odštetu od oko 65 milijuna eura. I neku siću od autorskih prava. O lošem kauboju, “harvardskom razbojniku” snima se film u kojem će se razotkriti već poznata Markova “beskrupuloznost i bešćutnost u gaženju malih ljudi na okrutnom putu do vrha”. Bit će zanimljivo vidjeti kako će taj film “Markovi konaci” djelovati na više od 400 milijuna korisnika ove popularne društvene mreže u svijetu, pa i čak 1,211.900 Hrvata. (Podaci za travanj ove godine, a lani je u isto doba korisnika bilo 576.040.)

Ne pada mi na pamet moraliziranje oko utjecaja umrežavanja na psihu djece, radnih ljudi, nezaposlenih i svih zainteresiranih za ovaj oblik socijalizacije. I meni je, kao mnogima, netko s posla još prije četiri godine otvorio lažni profil na kojem se u tri dana nakotilo stotinjak znanih i neznanih prijatelja. Slušajući pravog, lažni je Šimić vrlo uspješno komunicirao s ničim izazvanim prijateljima koji su me kasnije ispitivali što sam mislio “kada sam im ono poslao”. Bio sam strpljiv jer svaka budala ima nekakav tajming za svoje veselje. Ali lažnjak se odjednom osokolio i počeo pisati ono što on misli. To mu je ipak bio prevelik zalogaj, velika greška. Dok je mislio mojom glavom, sve se to dalo trpjeti, ali...

Kako bi to lijepo rekao naš vječni doživotni predsjednik Mesić, taj se seronja izgubio u svojoj ulozi te sam zamolio našu najugledniju gađetačicu Meritu da pošalje Facebooku dopis da me se skine s te žice. Naređenje - izvršenje. I sve to sad uopće ne bi bilo bitno da neki dan skupina Amerikanaca nije pokrenula sličnu inicijativu, ali iz drugih razloga. Njih je Facebook do te mjere obuzeo da su postali ovisnici pa sami sebi predlažu metadonsku terapiju na Twitteru. Ili da negdje drugdje pronađu utjehu, “svoj novi dom na webu”. Prijateljstvo na ovoj mreži predmet je i prve istrage u Hrvatskoj temeljem sadržaja na Facebooku.

Zbog prijateljstva oca i nadzornice iz Centra za socijalnu skrb, majka djeteta o kojem se nadzornica skrbi traži istragu. Velika neizvjesnost zavladala je oko rješenja koje će naći naše institucije pravne države u novonastalom sustavu implementacije zakonski nedefiniranih parametara ovog nedvojbenog presedana...

Svoj klik za intimni vrisak ovog je vikenda potražio i vozač Tonči (22) koji je pijan u Povljani na Pagu skrivio nesreću u kojoj je poginulo troje njegovih prijatelja. Tek što je pušten iz pritvora na svom je profilu objavio ispriku prijateljima, preporuku da ih čuvaju anđeli, a potom i želju “da nebo ima telefon da čujem vaš glas”. Što reći, nego se zapitati gdje su sve te puste skrbiteljske institucije kada sirotog mladića u ovakvom stanju puštaju na slobodu. Nažalost, ima i obratnih slučajeva, kao u slučaju maturantica koje su se utopile u Dravi.

Prvo je za sve bila kriva neka skupina na Facebooku, pa se na kraju otkrilo da ih je te noći posljednji vidio neki skejter koji je rekao da su bile tužne, “normalno razgovarale, osim što su bile pod alkoholom”. Ova dva posljednja mučna događaja najbolji su dokaz da bi u općem nesnalaženju oko neselektivnog pristupa informacijama uskoro netko mogao viknuti: “Zaustavite Facebook”.

Neznanje je uvijek pratitelj zabrana pa nam ostaje utjeha i nada da je Luka Bebić nešto naučio u Švedskoj, gdje je bio na konferenciji o utjecaju novih tehnologija na rad parlamenta. Nažalost, dosad nije podrobnije izvijestio javnost o zaključcima iz Švedske. A tko i bi kada je prije njegova odlaska na Facebooku osvanula grupa: “Kladim se da Luka Bebić ne zna upaliti kompjutor”. Pa kakvi smo mi to, bogati, je li ti to, ljudi? Kod nas čak i Miss Facebooka, Ivana Katić, ima 700 online prijatelja, a nijednog u stvarnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:15