Njemačka osvojila `broncu`

STUTTGART - Bitka za treće mjesto napokon je ponudila malo lepršavog nogometa nesputanog trenerskim rebusima i taktičkim okovima. Dvoboj dvije izjednačene momčadi u njemačku je korist usmjerio Schweinsteiger s dva silovita udarca s distance.



Jürgen Klinsmann je izmiješao momčad i na klupi ostavio nekolicinu prvotimaca, između ostalih i glavne uzdanice Jensa Lehmanna i Michaela Ballacka. Publika u Stuttgartu ovacijama je dočekala legendarnog Olivera Kahna, koji je sinoć odigrao svoju posljednju utakmicu za "elf". Na drugoj strani, portugalski izbornik Scolari odmorio je Figa i Carvalha.



Njemačka je bolje i poletnije otvorila utakmicu. U 4. minuti je Kehl udarcem s 14 metara pogodio Nuna Valentea u bloku pred Ricardovom mrežom. Nešto kasnije Klose je u lovu na novi pogodak i golgetersko prijestolje. Projektilom s ruba kaznenog prostora pogodio je vanjski dio mreže u 11. minuti. Portugalci su se pritajili i ugrožavali vrata iz munjevitih i preciznih protunapada. U 15. minuti Simao je suptilnim dodavanjem eliminirao iz igre njemački obrambeni red i lansirao u priliku Pauletu. Centarfor portugalske momčadi u sjajnoj je prilici slabo pucao, Kahn je lako pročitao njegovu namjeru.



Portugal je do kraja poluvremena kreirao još dvije prilike. U 31. minuti Deco je iz okreta s 15 m "tražio" rašlje Kahnovih vrata, a lopta je fijuknula pokraj vratnice. U 36. minuti najljepša šansa za Scolarijeve nogometaše: Deco je zavrnuo loptu iz kornera, a neometani Simao nadskočio domaće stopere pa zažmirio u idealnoj prigodi i tek okrznuo loptu glavom umjesto da je iz neposredne blizine zakuca u mrežu.



Njemačka je u međuvremenu diktirala ritam utakmice i plela mrežu oko portugalskog kaznenog prostora, ali nedostajalo je u igri "elfa" plemenitih rješenja u posljednjoj trećini terena. Nisu Nijemci znali gurnuti svoj napadački tandem u šanse, zato su do pogotka pokušavali doći bombama s distance. Podolski je iz slobodnjaka sa 25 m uzdrmao Ricarda, a portugalskog vratara sličnim je pokušajem zaposlio i Kehl, ali nisu to bili pokušaji koji bi portugalsku obranu bacali u očaj. U 51. minuti Kahn je bio nijemi promatrač Simaova pokušaja iz slobodnog udarca. Prebacio je vižljasti napadač njemački živi zid, lopta se u čudnoj putanji spuštala prema gredi i preletjela je za nekoliko centimetara.



Dvije minute kasnije indisponirani Pauleta napokon je upozorio navijače da postoji. Okrenuo je čuvara  lažnjakom i iz vrlo dobre pozicije tek dodao loptu Kahnu u naručje. U razdoblju portugalske bolje igre Nijemci su došli do vodstva. Schweinsteiger je na lijevom boku krenuo u solo-prodor, ostavio za petama Ferreiru i Petita pa akciju zaključio gromovitim udarcem sa 25 m zakucavši loptu pod gredu. Samo pet minuta kasnije Schweinsteiger će režirati i drugi pogodak za svoju momčad. Ponovno je žestoko opalio, ovaj put iz slobodnog udarca sa 25 m s lijeve strane, a nesretni Petit je s ruba peterca skrenuo loptu u vlastitu mrežu.  



Portugal se mogao vratiti u život u 63. minuti kada je Deco istrčao pred Kahna, no njemački vratar sjajnim refleksom spasio je  vrata i praktično zapečatio pobjedu vrijednu brončane medalje. "Točku na i" stavio je Schweinsteiger svojim drugim pogotkom, još jednom bombom sa 25 m koju je Ricardo mogao samo ispratiti pogledom. U 86. minuti Nuno Gomes je iskoristio Figovu asistenciju i s pet metara glavom matirao Kahna za 3-1.



Igrač utakmice



Bastian Schweinsteiger dobru partiju u polju okrunio je sa dva pogotka i jednom  asistencijom za portugalskog vezista Petita.



Potez utakmice



Pripada junaku dvoboja Schweinsteigeru. U 56. minuti on je hitrinom izbacio iz ravnoteže dvojicu čuvara i onda razornim projektilom sa 25 m "rasparao" Ricardovu mrežu.



Sudac



Japanac je solidno vodio ovaj nezahtjevan dvoboj držeći se kriterija pri dodjeli žutih kartona i procjeni slobodnih udaraca.



Obrana utakmice



37-godišnji Kahn je na oproštaju od reprezentativnog dresa demonstrirao visoku klasu i nekoliko zanimljivih obrana. Posebno težak udarac ukrotio je u 63. minuti pročitavši  putanju Decove lopte.





NJEMAČKA - PORTUGAL 3-1 (0-0)





NJEMAČKA:
Kahn 7.5, Lahm 7, Metzelder 6, Novotny  6, Jansen 6, Schneider 6.5, Frings    6, Kehl 7, Schweinsteiger 8.5, Klose 6, Podolski 6.5.



ZAMJENE:



Neuville/Klose 65.    6



Hanke/Podolski 71.    -



Hitzlsperger/Schweinsteiger 79.    -





PORTUGAL:
Ricardo 5, Ferreira 6, Costa 5.5, Meira 6, Valente 5.5, Costinha 5, Maniche  6, Deco 6.5, Sabrosa 5.5, C.Ronaldo 6, Pauleta 5.5



ZAMJENE



Petit/Costinha 46.    5



Gomes/Valente 70.    65



Figo/Pauleta 77.    -



SUDAC: Toru Kamikawa (Japan) 7; pomoćnici: Yoshikazu Hiroshima (Japan), Dae Young Kim (R.Koreja)



STRIJELCI: 1-0 Schweinsteiger (56), 2-0 Petit (61 ag), 3-0 Schweinsteiger (78), 3-1 Gomes (88 as. Figo)



ŽUTI KARTONI: Frings, Schweinsteiger (Njemačka), Costa, Costinha, Ferreira (Portugal)



IGRAČ UTAKMICE: Bastian Schweinsteiger (Njemačka)



STADION: Gottlieb-Daimler



GLEDATELJA: 53.000









Dražen Krušelj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:51