Obnavlja se i crkva stara 265 godina

SLAVONSKI BROD - Nedavno misno slavlje u brodskoj Tvrđavi, na temeljima kapele Sv. Ane, još je jednom pokazalo koliko je jaka tradicija okupljanja Brođana kod kapele Sv. Ane, tvrđavske crkve koju je prije 60-ak godina porušila JNA.



Crkva Sv. Ane u Tvrđavi Brod podignuta je 1743., a srušila ju je nakon Drugoga svjetskog rata JNA pod izgovorom da smeta izravnoj prometnoj povezanosti prema vojnom poligonu. U sklopu projekta obnove Tvrđave Brod, temelji porušene crkve su otkopani 1996. i otad se na njezinim temeljima obnavlja tradicija misnog slavlja na blagdan svete Ane. Istraživanja su omogućila i utvrđivanje točnih dimenzija, a o izgledu je svjedočilo samo nekoliko sačuvanih fotografija.



Stručnjacima je i to bilo dovoljno da utvrde kako se radi o jedinstvenom primjeru arhitekture sa samih početaka vladavine carice Marije Terezije, djelu uglednoga bečkog arhitekta Johanna Lucasa von Hildebrandta. Prema sačuvanim i dostupnim dokumentima prišlo se izradi projekta obnove koja je počela lani, a očekuje se da bi do kraja 2008. mogla biti završena replika oktogonalne crkvice jedinstvene arhitekture.



U obnovu će Grad Slavonski Brod uložiti oko 1,8 milijuna kuna, a radove izvodi tvrtka Šprajc THD iz Slavonskog Broda. Pritom se poštuje stari način gradnje od stare tvrđavske cigle, pa građevina već izgleda kao da nikada nije micana sa svoga mjesta.



Novi kameni okviri za crkvu izrađeni su po narudžbi u kamenolomu od kamena bihacita, a za gradnju se koristi originalna cigla iz Tvrđave Brod, tako da su zidovi debeli gotovo metar.



- Rušenje crkve bilo je zapravo posljedica vala ideološkog ekstremizma u godinama nakon Drugoga svjetskog rata kada je ciljano stradalo još nekoliko prvorazrednih spomenika, poput franjevačke crkve sa samostanom u tvrđavi Stara Gradiška, kužnog pila u Požegi itd. U tom valu upravo uništenje crkve sv. Ane u brodskoj Tvrđavi i franjevačke crkve Sv. Mihovila u Staroj Gradiški predstavlja najteže gubitke, a istodobno u oba slučaja i završni čin procesa degradacije tvrđavskih kompleksa, kaže povjesničar umjetnosti Zlatko Uzelac.


Ivan Miler/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:09