Odličan "Šišmiš" u Sarajevu u režiji Vlade Štefančića

Svaka operna ili baletna premijera u sarajevskom Narodnom pozorištu prava je avantura.



Operni teatar bez svog orkestra, neriješen način financiranja, u ratu desetkovani ansambli samo su dio teškoća s kojima se suočava svaki redatelj, ali i ravnatelj teatra pri pokušaju postavljanja na scenu opernog djela. Ovogodišnja, praktično jedina sarajevska premijera i repriza u ovom tjednu, opereta "Šišmiš" Johanna Straussa, bila bi neostvariva avantura da ravnatelj teatra, poduzetni Gradimir Gojer, nije angažirao Vladu Štefančića.



Štefančić je izvanredno umješno približio naivnost zapleta dramaturgiji farse. Takvim pristupom redatelj je dobio veselu, razigranu radnju jedne urnebesne maskenbalske noći u Beču. Orkestrom je ravnala mlada Darjana Blaće. Scenografkinja Marijela Margeta, kostimografkinja Amela Vilić te koreograf Slavko Pervan kreirali su izvrsnu scensku osnovu za odvijanje priče. S obzirom na to da sarajevska opera nema dovoljno solista, u pomoć su priskočili solisti iz Zagreba i Novog Sada.



Buru oduševljenja i smijeha izazvao je Mirval Kurić u ulozi pijanog stražara Froscha. Izvanredno uvježban zbor (Dario Vučić) i siguran orkestar Sarajevske filharmonije (Darjana Blaće) zaokružili su dojam da je i u Sarajevu blistala kraljica operete.  

Ratko Čangalović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:45