JESTE LI IH ZNALI?

Ovo je pet najčešćih predrasuda o skijanju

 
 Getty Images/iStockphoto

Važno je biti dobro informiran kako biste izbjegli donošenje pogrešne odluke prilikom pripreme za putovanje ili doživjeli nezgodu kada najmanje očekujete

1. Ne treba mi kondicijska priprema, mogu ja to bez obzira na to što teretanu nisam vidio godinama!

Prije odlaska na skijanje svakako bi bilo dobro u svakodnevicu uklopiti neku vrstu fizičke aktivnosti kako se tijelo ne bi šokiralo. Također, ako vaše tijelo nije naviklo na pojačanu aktivnost obavezno je prije skijanja dobro se istegnuti kako bi minimizirali mogućnost ozljeda. Osim toga, dobro je pri ruci imati tabletu protiv bolova, i magnezij kako bi ublažili upalu ako do nje dođe.

2. „Na skijanju je jako hladno, i na sebe moramo obući što više slojeva odjeće kako bi se ugrijali“

Iako se temperatura na termometru većinom zadržava ispod nule, umjesto da na sebe oblačite i nekoliko slojeva neprikladne odjeće, na put spakirajte kvalitetnije komade od pažljivo odabranih materijala. Prave skijaške jakne, hlače i veste napravljene su od nešto drugačijih materijala. One su lagane, nepropusne, te istovremeno “dišu”. Neće vas opteretiti težinom niti vam sputavati kretnje, a zadržat će toplinu baš kako i treba!

Mother with kids are skiing together down the ski slope. Everybody is laughing happily. 
Sunny winter day.
Nikon D850
Getty Images

3. Ne treba mi škola skijanja, naučit će me prijatelj/muž/žena!

Apsolutno najveća zabluda! Školu skijanja provode za to posebno obučeni učitelji skijanja koji će puno lakše i stručnije prenijeti svoje znanje na vas te vas dovesti do željenog cilja. U ovom slučaju nije dobro precijeniti svoje sposobnosti, niti sposobnosti prijatelja koji se predstavlja kao nasljednik Ivice Kostelića jer ozljede mogu biti ozbiljne.

4. Meni se ništa neće dogoditi, ne treba mi putno osiguranje!

Godinama već odlazite na skijanje, sigurni ste u vaše sposobnosti i stečeno znanje, smatrate se ekspertom, te ste uvjereni da vam ne treba putno osiguranje. Upravo ovdje ljudi najčešće griješe. Nažalost, nezgode se događaju često, onda kada ih najmanje očekujemo, događaju se svima pa i onim najboljima. Možete imati najnoviju opremu, dugogodišnje iskustvo, savršene vremenske uvjete, no ponekad ni to nije dovoljno. Ozljede na skijalištu su nepredvidljive i mogu biti itekako ozbiljne. Troškovi liječenja ili prijevoza hitne pomoći mogli bi vas koštati više od samog putovanja. U inozemstvu su ti troškovi duplo veći, stoga obavezno prije polaska uzmite putno osiguranje i bezbrižno uživajte u zimskim radostima. Ne pouzdajte se u onu „možda se neće dogoditi baš meni“ jer Croatia osiguranje vam nudi 20% popusta na dopunsko putno osiguranje za online ugovaranja, sve detalje o ponudi potražite na linku.

Man freeride skier running downhill on sunny Alps slope.
Getty Images/iStockphoto

5. Skijanje je preskupo i ne mogu si to priuštiti!

Skijanje jest skupo, no kao u većini situacija u životu stvar je prioriteta.

Oni koji su barem jednom proveli i samo nekoliko dana na svježem zraku u planini, znaju kako je riječ o neponovljivom iskustvu koje se teško nekom može prepričati. Kao i uvijek lokacije, oprema i dodatne aktivnosti znatno utječu na cijenu, no bez sumnje riječ je o iskustvu kojeg ćete pamtiti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:09