BEZ DLAKE NA JEZIKU

'OVO ŠTO STE POSLALI JE UŽASNO. NIKAD NISMO VIDJELI NEŠTO TAKO GROZNO' Iznenadit će vas surovo iskreni odgovor na molbu za posao

 
 Twitter / Profimedia, Panthermedia

Nitko ne voli odbijanja, pogotovo kad se radi o kreativnim poslovnim idejama koje puni nade podijelimo s kolegama ili nadređenima. No, odbijenica još više boli kad je sročena brutalno, bez imalo uljepšavanja kao jedna s početka 20. stoljeća koja je ovih dana postala hit na internetu.

Australski izdavač Angus & Robertson napisao je 1928. totalno netaktično pismo Fredericku Charlesu Meyeru iz grada Katoomba koji im je poslao primjerke svoje poezije, piše Mashable. Očito nisu bili oduševljeni Meyerovim stihovima, no ako ništa drugo, odbijenica je koncizna, jasna i surova.

‘Dragi gospodine,

Ne, ne možete nam slati još svojih stihova i ne, nećemo vam dati ime nekog drugog izdavača. Nijednog od konkurentskih izdavača ne mrzimo do te mjere da bi im poslali vas.

Pjesme koje ste poslali, jednostavno su užasne. Da budemo iskreni, nikad nismo vidjeli gore.

Srdačno,

Angus and Robertson Ltd.’

No, ova priča ima ponešto sretan kraj. Meyerove pjesme ipak su objavljene u zbirkama kao što je ‘Pearls of the Blue Mountains’ 1929. i ‘Jewels of Mountains and Snowlines of New Zealand’ 1934. Dio pjesama bio je uključen u ‘natjecanje za najgori stih i najužasniju poeziju’ održanu na Novom Zelandu 2001. Meyer je proglašen ‘najboljim užasnim pjesnikom u povijesti zemlje’, a za to su zaslužni stihovi poput ovih iz pjesme ‘My Pet Dog’ (‘Moj ljubimac pas’):

‘Pluto! come here my dearest little dog,

Don't get mixed up with every rogue,

And do not run into a fog…’

(‘Plutone! Dođi, najdraži moj psiću,

Ne pozdravljaj vucibatinu svaku,

I ne trči u maglu…’, slobodan prijevod)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:01