Palenta - Povratak originalne kašice

U sastavu etno muzeja i parka u Rastokama restoran je s dobro uvježbanim mladim konobarima. Čim se nešto naruči s rustikalno osmišljenog jelovnika konobar počinje recitirati simpatičnu priču, poput pravog kustosa zavičajnog muzeja. Ovaj put, nakon narudžbe poslušali smo prigodni rectal o palenti i kruhu od proje.



Krupica je smljevena neposredno prije u obližnjem mlinu, palenta se temeljito i dugo kuha uz stalno miješanje, nije ni nalik na praktične instant kašice koje su prevladale na tržištu. Konobar s puno samosvijesti, ponosno i vrlo teatralno predstavlja palentu preko koje su posuti preprženi komadići mirisne domaće slanine.



Uz njih se preporučuje kiselo mlijeko od kravica sa sočnih pašnjaka uz Slunjčicu i Koranu. Mali ugostiteljski teatar na temu palente je upravo dirljivo uprizoren i stvoren da zadovolji "obične" goste i oduševi izbirljive znalce. Strani turisti odmah škljocaju foto-aparatima.



VARIJACIJE
Žganci, pura, palenta, polenta u mnogim svojim regionalnim izdanjima i varijacijama receptura vraćaju se u ugostiteljstvo u Hrvatskoj kao oznaka ambiciozne kuhinje. Spoznaja da se cijela gnjavaža oko dobre svježe mljevene krupice, dugog kuhanja i miješanja isplati, misao je vodilja ovog malog kuharskog preporoda. U Zagorju ga predvodi Tomislav Špiček u svom restoranu u Zaprešiću.



Stari stoljetni mlin na pritoci Cetine Grabu obnovljen je prije svega kako bi se demonstriralo što je prava palenta od dobrog lokalnog kukuruza neposredno mljevenom prije kuhanja. Očuvanje starih sorti, odnosno bijele kuruze sljedeća je oznaka ove obnove. Zljevanke temeljene na pravim žgancima pokazuju se kao odlična temeljna ideja za bezbrojne varijacije. Ličani služe pravu puru uz jednako izvornu koju počinju s deklaracijom proizvoditi mala mljekarstva. Gorani i Istrijani služe palentu sa svježim šumskim gljivama.



VAŽNA KORICA
Ana Ugarković posebnu pažnju poklanja korici koja se napravi na dnu teće dok se miješa palenta. Dino Galvagno pokazuje što se sve može žaronirati s fetama palente na gradelama. Na Kvarneru u Lovranskoj Dragi Zdravko Tomčić vrhunsku palentu proteže od predjela do deserta.



Osobno, oduševljavaju me zljevanke koje u pećnici dobivaju i s gornje strane koricu, potom se na stolu ili čak u tanjuru, još vrele preljevaju sa začinjenim kiselim mlijekom. Od sasvim jednostavnih začina poput češnjaka do raznih kombinacija s ljutkastim papričicama, mirisnim travama pa čak i šafranom. Slična je varijanta sa slatkim zapečenim zljevankama gdje se, primjerice, kiselo vrhnje miješa s medom, koricom limuna, orasima i listićima svježe mente.



Lješnjaci koji se zaprže zajedno s koricom zljevanke i posuti šećer blago karameliziraju sljedeća su divota iste osnovne zamisli. Palenta je jednako dio tradicionalne kao i najmodernije autorske kuhinje. Prepoznali su ju na taj način u gastronomskom svijetu, konačno, izgleda, i kod nas. Čini se da polako dolazi vrijeme i za poduzetne trgovce da na police ne samo specijaliziranih trgovina, nego i u samoposluživanja opće prakse vrate dobru domaću kukuruznu krupicu uz instant palentu koja je potpuno prevladala masovnom ponudom.




Rene Bakalović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 02:42