Parkirno mjesto plaćeno, ali nije etažirano

Ku­pio sam ­stan u zgra­di te par­kir­no mje­sto de­fi­ni­ra­no ­površ­inom i za­se­bnom ci­je­nom unu­tar ugo­vo­ra. Ob­ve­za pro­da­va­te­lja je izra­da ela­bo­ra­ta eta­ži­ra­nja ko­ji je na­kna­dno pre­dan na pro­ve­dbu. Ne­da­vno mi je do­sta­vlje­na ta­bu­lar­na izja­va ko­jom mi se do­pušta uknji­žba pra­va vla­sništva nad ne­kre­tni­nom, ali u ­njoj se ne spo­mi­nje par­kir­no mje­sto ne­go sa­mo ­stan i za­je­dni­čki di­je­lo­vi zgra­de.



Pro­da­va­telj tvr­di da par­kir­no mje­sto osta­je de­fi­ni­ra­no sa­mo ugo­vo­rom, ali se ne mo­že uknji­ži­ti kao mo­je vla­sništvo. Zna­či li to da sam pla­tio za nešto što u stva­ri ni­je mo­je vla­sništvo pa ­imam pra­vo tra­ži­ti po­vrat upla­će­ne ci­je­ne?







U si­tu­a­ci­ji kad par­kir­no mje­sto ni­je eta­ži­ra­no kao pri­pa­dak vašeg sta­na, ni­ti kao po­se­bni dio ne­kre­tni­ne ko­ji pro­da­va­telj pre­no­si u vaše vla­sništvo, oči­to je da pro­da­va­telj ne­će ili ne mo­že ispu­ni­ti ugo­vor­nu ob­ve­zu i na vas pre­ni­je­ti vla­sništvo par­kir­nog mje­sta kao po­se­bnog (eta­žnog) di­je­la ne­kre­tni­ne. Ako par­kir­na mje­sta pro­da­va­telj ne­će eta­ži­ra­ti kao po­se­bne di­je­lo­ve ne­kre­tni­ne ili kao pri­pa­tke po­je­di­nih sta­no­va, on­da će ona bi­ti za­je­dni­čki di­je­lo­vi ne­kre­tni­ne ko­ji su u su­vla­sništvu ­svih su­vla­sni­ka ne­kre­tni­ne.



 U ta­kvoj si­tu­a­ci­ji će­te vi, kao vla­snik sta­na, umje­sto isklju­či­vog eta­žnog vla­sništva (1/1) pre­dme­tnog par­kir­nog mje­sta bi­ti su­vla­snik tog ili ­svih par­kir­nih mje­sta u ide­al­nom di­je­lu ko­ji odgo­va­ra vašem su­vla­sništvu u ci­je­loj ne­kre­tni­ni. ­Ovdje se ne ra­di sa­mo o for­mal­nom ne­go i o pra­kti­čnom pi­ta­nju, jer ta­kvo sta­nje da­je ­ovlašte­nje dru­gim su­vla­sni­ci­ma ne­kre­tni­ne da se ko­ri­ste par­kir­nim mje­stom.



Sli­je­dom na­ve­de­nog, pro­da­va­telj ni­je ispu­nio svo­ju ugo­vor­nu ob­ve­zu da vam pre­ne­se vla­sništvo par­kir­nog mje­sta, ni­ti je izgle­dno da će to uči­ni­ti. Vaša pra­va su da ra­ski­ne­te ci­je­li ugo­vor (ako vam je vla­sništvo par­kir­nog mje­sta bi­tno) ili da tra­ži­te sni­že­nje ci­je­ne, a što bi u kon­kre­tnom slu­ča­ju bio po­vrat upla­će­nih sred­sta­va za par­kir­no mje­sto. Ako ste ­zbog krš­enja ugo­vo­ra od pro­da­va­te­lja pre­tr­pje­li šte­tu, ima­te pra­vo na nje­gov te­ret je na­kna­di­ti.



Pri­je do­noš­enja odlu­ke o dalj­njim ko­ra­ci­ma pro­vje­ri­te u grun­to­vni­ci na ko­ji na­čin je ­izvršeno eta­ži­ra­nje ne­kre­tni­ne, a oso­bi­to ka­kav je sta­tus par­kir­nih mje­sta.







Su­pru­ga i ja ku­pi­li smo gra­đe­vin­sko ze­mljište u ruj­nu 2005. i pla­ti­li 5% po­re­za. Do­zvo­lu za gra­dnju zgra­de sa 4 apar­tma­na isho­di­li smo 2007., a te apar­tma­ne na­mje­ra­va­mo pro­da­ti. Na mo­je i na nje­no ime bit će eta­ži­ra­na po dva sta­na.



Po­dli­je­že­mo li na­kon pro­da­je ne­kom do­da­tnom po­re­zu (­osim 5% za pro­da­ju ko­je u pra­vi­lu pla­ća ku­pac) ako za­dnjih go­di­na ni­smo pro­da­li ni­ti je­dnu ne­kre­tni­nu?



Mo­gli bi­ste po­dle­ći pla­ća­nju po­re­za na do­ho­dak (i prireza ako je propisan u mjestu vašeg boravka ili prebivališta) od otu­đe­nja ne­kre­tni­na, i to ako će­te apar­tma­ne s pri­pa­da­ju­ćim ze­mljištem pro­da­ti u tri go­di­ne od da­na na­ba­ve. Da­nom na­ba­ve ne sma­tra se dan ku­pnje ze­mljišta, ne­go dan ka­da je ne­kre­tni­na ospo­so­blje­na za upo­tre­bu.



Kod otu­đe­nja ne­kre­tni­ne do­ho­dak se opo­re­zu­je u dva mo­gu­ća obli­ka: po­rez na do­ho­dak od imo­vi­ne po osno­vi otu­đe­nja ne­kre­tni­na i po­rez na do­ho­dak od obr­ta i s obr­tom izje­dna­če­nim dje­la­tno­sti­ma po osno­vi otu­đe­nja ne­kre­tni­na. Pr­vi po­rez se pla­ća ako je ne­kre­tni­na otu­đe­na u ro­ku 3 go­di­ne od da­na na­ba­ve, a dru­gi se pla­ća na pro­da­ju, za­mje­nu i dru­gi pri­je­nos više od 3 ne­kre­tni­ne ­iste vr­ste u ra­zdo­blju od 5 go­di­na. Isto­vr­snim ne­kre­tni­na­ma se sma­tra­ju s je­dne stra­ne ze­mljišta i s dru­ge stra­ne gra­đe­vi­ne.



Či­nje­ni­ca što ste ku­pi­li ze­mljište, a otu­đu­je­te gra­đe­vi­nu (da­kle ne ra­di se o isto­vr­snim ne­kre­tni­na­ma) ne oslo­ba­đa vas po­re­zne ob­ve­ze u slu­ča­ju otu­đe­nja ne­kre­tni­ne unu­tar tri go­di­ne od da­na na­ba­ve. Na­i­me, kri­te­rij isto­vr­sno­sti ne­kre­tni­na pro­pi­san je sa­mo kod ob­ve­ze pla­ća­nja po­re­za na do­ho­dak od obr­ta i s obr­tom izje­dna­če­nim dje­la­tno­sti­ma (otu­đe­nje 3 ne­kre­tni­ne ­iste vr­ste u ro­ku 5 go­di­na), dok kod po­re­za na do­ho­dak od imo­vi­ne po osno­vi otu­đe­nja ne­kre­tni­na taj kri­te­rij ni­je po­sta­vljen.



Do­ho­dak ko­ji pred­sta­vlja po­re­znu osno­vi­cu je ra­zli­ka izme­đu pri­mi­tka utvr­đe­nog pre­ma tr­žišnoj vri­je­dno­sti ne­kre­tni­ne ko­ja se otu­đu­je i na­ba­vne vri­je­dno­sti uve­ća­ne za ­rast pro­i­zvo­đa­čkih ci­je­na in­du­strij­skih pro­i­zvo­da. Troško­vi otu­đe­nja mo­gu se odbi­ti kao izda­ci.



Ako že­li­te sa­zna­ti de­ta­lje o na­ve­de­nim po­re­znim ob­ve­za­ma, obra­ti­te se po­re­znom sa­vje­tni­ku.




Boris Makarović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:06