Pazite se otrovne napuhnjače!

ZAGREB - Stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita upozoravaju na eksploziju populacije otrovnih riba napuhnjača četverozupki u Jadranu, a povod je najnoviji sučaj pronalaska te tropske vrste petnaestak milja od otoka Kornata. Prilikom kočarenja ribar Josip Stipaničev je prije tjedan dana u mreži uočio neobičnu okruglu ribu i ubrzo shvatio da je riječ o vrsti koja nije uobičajen stanovnik Jadrana.



Počela se razmnožavati




- Nijedan naš ribar nije ulovio takvu ribu. Prvo smo je samo promatrali, a onda sam se sjetio fotografije ribe i članka objavljenog nedavno u Jutarnjem listu i shvatio da smo izvukli otrovnu napuhnjaču. Bila je još živa i premjestili smo je u kantu s morskom vodom. Zvali smo odmah Institut za oceanografiju, ali bila je već večer i nitko se nije javljao. Sljedeći dan je uginula i bacili smo je.



Uglavnom, riba je izgledom bila identična ribi objavljenoj u vašem listu, za koju je pisalo da živi u Indijskom oceanu i da je vrlo otrovna - priča ribar Stipaničev. Stručnjak za invazivne strane vrste riba Jakov Dulčić iz Instituta za oceaonografiju i ribarstvo potvrdio je da se radi o jednoj od dvije vrste napuhnjača, koje su se uslijed povećanja temperature mora počele razmnožavati u Jadranu, što može biti vrlo opasno po naše ribare.



- Ovo je treći pronalazak te vrste u Jadranu i sa sigurnošću možemo reći da to nisu više zalutali primjerci, nego se ta otrovna riba prilagodila i počela ubrzano razmnožavati. Radi se eksploziji populacije i smatramo da bi ih uskoro moglo biti mnogo više. Već imamo dokaze da je, unatoč činjenici da se radi o tropskoj vrsti, ikra te ribe postala otporna na nešto hladnije more.



Obje vrste napuhnjača u žlijezdama sadrže vrlo snažan otrov koji dovodi do paralize dišnog sustava i smrti. Zbog toga upozoravamo ribare da nipošto ne jedu tu ribu te da nas odmah obavijeste mailom ili telefonom o eventualnom ulovu. Lani se tako iz neznanja dogodila tragedija.



Ubila deset libijskih ribara



Jedna vrsta napuhnjača stigla je u Mediteran iz Crnog mora, a libijski ribari su je ulovili i pojeli. Umrlo je deset osoba. Srodnica te vrste, koja je također otrovna, počela je okupirati Jadran i stoga je svaka informacija dobrodošla - upozorava profesor Dulčić.




Skupa s crnogorskim stručnjacima

Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita i Institut za biologiju mora iz Kotoru počeli su nedavno zajedničku suradnju na promatranju novih vrsta riba u Jadranu od kojih je najopasnija četverozupka, riba iz porodice napuhnjača. Njen je latinski naziv Spheroids pachugaster, a sadrži izuzetno jak i opasan neurotoksin, koji izaziva paralizu i može ubiti čovjeka. - Broj ulovljenih toplovodnih vrsta riba se povećao. Te se vrste, uslijed globalnog zagrijavanja mora i putem balastnih voda iz tankera, šire prema sjevernom Jadranu - tvrdi dr. Jakov Dulčić.



Sergej Trajković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:27