OVO NISTE ZNALI

PEČAT OTKRIVA SVE: NAUČITE ODABRATI ONA NAJKVALITETNIJA Stižu li jaja iz Hrvatske, jesu li iz slobodnog uzgoja ili kaveza...?

 Pixabay

Jedna mala rasprava lokalnih domaćica o tome kako kako kupovati najsvježije namirnice najbolje kvalitete otkrila je da više njih – kad su kokošja jaja u pitanju – kupuju 'isključivo ona A klase'.

Iznenadile su se, međutim, kad ih je jedna od njih uputila da jaja neke druge klase ne mogu ni kupiti u prodavaonici, budući da je 'A' oznaka da se radi o jajima namijenjenima za prehranu, piše Slobodna Dalmacija .

Jaja A klase mogu biti svježa, ili 'extra', što znači da su u kraćem vremenu nego svježa dospjela do potrošača. Postoji još i klasa 'B', no ona se odnosi na jaja za industrijsku preradu kojih u prodavaonicama nema.

Klasiranje i označavanje jaja uređeno je Pravilnikom o kakvoći jaja koji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi na temelju Zakona o stočarstvu i Zakona o hrani.

Prema tom Pravilniku, jaja se po težini razvrstavaju u četiri razreda: oznaku XL nose vrlo velika (73 grama i veća); s L se označavaju velika jaja (od 63 do 73 grama), slovom M ona srednja (od 53 do 63 grama), te sa S mala jaja, odnosno težine manje od 53 grama.

A kako su se uzgajale dotične kokoši koje su dale jaja, podatak je koji se može iščitati iz brojčano-slovne oznake otisnute na samom jaju. Oznaka počinje znamenkom od nula do tri, nakon koje slijedi slovna oznaka zemlje porijekla, što je za Hrvatsku HR, a onda višeznamenkasti broj koji označava proizvođača.

I evo što ta prva znamenka znači: ako je 0, govori o jajima iz ekološkog uzgoja, odnosno kokama koje se ne smiju dohranjivati, imaju osiguran zatvoreni prostor u kojemu nesu jaja, slobodno se kreću na prilično velikom prostoru itd. Sve peradarske farme s više od 350 koka nesilica moraju označavati svoja jaja, no takvih ekoloških farmi u Hrvatskoj koje svoja jaja označavaju nulom ima vrlo malo.

Znamenka 1 govori da je riječ o slobodnom uzgoju, odnosno koke imaju gnijezda na farmi, određeni broj hranilica, pojilica, itd., no imaju i "ispust", mogućnost slobodnog kretanja.

Oznaka 2 govori da je riječ o štalskom (podnom) uzgoju ili, slikovitije, velikom kokošinjcu u kojemu se slobodno kreću, no u takvim uvjetima uzgoja visok je postotak prljavih jaja.

Brojka 3 najčešća je oznaka na hrvatskom tržištu i označava jaja koka nesilica koje se uzgajaju u kavezima.

Jaja se, pak, ne bi smjela prati ni brisati mokrom ili vlažnom krpom, osim neposredno pred njihovu uporabu, budući da se tako skida zaštitni film, točnije uništava kutikula, prirodna barijera koja čuva od prodora štetnih mikroorganizama i bržeg kvarenja jaja.

Ipak, potrošačima jaja koja u prodavaonicama kupuju u malim pakiranjima uglavnom izgledaju 'jako dobro oprana', i to obično smatraju prednošću. Koja to, eto, ipak nije, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:48