Polan: Đuro Sessa je kriv za slučaj Malešević

VELIKA GORICA - Od 42 odvjetnika koji zastupaju Jerinu Malešević, danas je njih desetak prosvjedovalo pred Općinskim sudom u Velikoj Gorici jer smatraju da je njihova bivša kolegica žrtva hrvatskog pravosuđa. Povod protestu je odgoda zakazane rasprave “zbog prostorne ograničenosti sudnice”, prema obrazloženju suda.    



 - Smatram da je ovo daljnja opstrukcija u procesnom smislu njezinog zastupanja i pokušaja da pred sudom dokaže  da je oštećena nezakonitim, nepravilnim i neučinkovitim radom pravosudnog tijela - izjavila je odvjetnica Silvana Smodlaka



Jerina Malešević je, naime, prije nekoliko godina od poduzetnika Vladimira Debeljačkog kupila stan u Berislavićevoj, u Zagrebu. Nakon sklapanja ugovora, otišla je u zagrebačku gruntovnicu te predala sve potrebne dokumente za prijenos vlasništva, međutim, za nekoliko dana je doznala da je još netko kupio stan i mimo redovne procedure, dakle nezakonito, se upisao kao vlasnik. Stoga je Jerina Malešević prije tri godine tužila državu i još uvijek traje njena pravna bitka. 



 - U njezinom predmetu bilo je očiglednog pogodovanja jer je predmet protivnika riješen u roku od tri dana. Da je njezin predmet rješen u roku od tri dana, onda bi bila u drugoj pravnoj poziciji ili da je predmet protivnika riješen u redovnoj proceduri onda bi ona bila u drugoj poziciji. Tom pogodovnju direktno je odgovoran predsjednik tadašnjeg Općinskog suda u Zagrebu Đuro Sessa. Za ovaj problem cijelo pravosuđe zna, a gospodin Sessa u međuvremenu napreduje od Općinskog, Županijskog do Vrhovnog suda - izjavio je odvjetnik Ivan Polan, jedan od prosvjednika,  te dodao da je Sessa pogodovao Zvjezdani Sikirić.



 - Zamislite da kupujete stan, potpišete ugovor i trčite da u šest ujutro budete prvi, predajete sve potrebno, a za desetak dana doznate da je vlasnik stana postao netko drugi. Idete u gruntovnicu i ustanovite da ste bili treći onoga jutra. Kako to?!  Zatim vidite da je sudsko rješenje koje je doneseno drugom kupcu doneseno tri dana nakon što je predano. Ne znam nikoga da je bez intervencije na zagrebačkom sudu u gruntovnici napravio prijenos vlasništva za tri dana - ispričala je, uz ostalo, Jerina Malešević koja je tada izgubila 50 tisuća eura. 



Odvjetnica Silvana Smodlaka izjavila je da odvjetnici protestiraju, uz ostalo, i zbog raznih  sudskih odluka “koji na razne načine žele disciplinirati stranke u postupku kako odvjetnike tako i neposredne stranke”. Navela je primjere sudskog kažnjavanja odvjetnice Vesne Zaninović,  braniteljice Ivice Krnjaka, drugooptuženog u slučaju Glavaš, koja je izrazila negodovanje budući da nije za nekoliko dana mogla proučiti spis od nekoliko tisuća stranica te slučaj okrivljenika Ivice Krnjaka zbog nepoštovanja sudnice.



 - Postavlja se pitanje da li građani odnosno odvjetnik može na efikasan način djelovati na odlkuke suda koje procesno nisu prihvatljive, a da pritom ne ulazi u pitanje činjenica odnosno primjene materijalnog prava što je - izjavila je Silvana Smodlaka.

Ivica Radoš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:51