Poljski parlament izglasao lustraciju

VARŠAVA - Poljski parlament izglasao je zakon koji predviđa otpuštanje obnašatelja javnih dužnosti koji su u razdoblju komunističkog režima surađivali s tajnom policijom.



Procjenjuje se da bi provedba zakona mogla uroditi i stotinama tisuća otkaza u poslovnim, medijskim i političkim krugovima. Zakon će stupiti na snagu kada ga odobre gornji dom parlamenta i predsjednik države.



Gotovo nitko ne sumnja da će zakon dobiti potpis predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je zajedno sa svojim bratom blizancem Jaroslawom, sada poljskim premijerom, bio među najglasnijim zagovornicima lustracije bivših komunističkih konfidenata.



Braća Kaczynski i njihovi suradnici u vodstvu Zakona i pravde, stranke koja je dobila posljednje poljske parlamentarne izbore, na tom su obećanju pridobivali članove i glasače, ali bili i kritizirani da će preambicioznom lustracijom izazvati dodatne podjele u poljskom društvu.



Dosad obavljanje javnih dužnosti u Poljskoj nije bilo zabranjeno bivšim suradnicima komunističke tajne policije, nego samo onima koji su lagali tvrdeći da nisu bili policijski doušnici.



Među obuhvaćenima novim zakonom su suci, čelnici kompanija, novinari, nastavnici i političari. Imena bivših doušnika i dijelovi njihovih suradničkih dosjea mogu biti objavljeni na internetu. Poslodavci mogu takve dosjee koristiti kao zakonito opravdanje za davanje hitnih izvanrednih otkaza, koji pritom ne moraju biti opravdani još nekim razlozima.



Kritičari lustracije tvrde da je ona sada već zakašnjela te upozoravaju da neki dosjei suradnika i praćenih osoba nedostaju, a da su neki bili mijenjani tijekom komunističkog režima, u vrijeme pada komunizma i nakon toga.



Cijenjena poljska ministrica financija Zyta Gilowska nedavno je smijenjena nakon otkrića da je bila doušnica komunističke tajne policije, što ona i dalje poriče i tvrdi da joj je netko namjestio nepostojeću krivnju, i to radi političkog ili osobnog obračuna.



Za provjeravanje prošlosti obnašatelja javnih dužnosti zadužen je Institut nacionalnog sjećanja (IPN, poljskom kraticom). Oni koji od toga instituta ne budu tražili da im provjeri prošlost, mogu zbog toga propusta biti otpušteni, čak i ako se ne utvrdi da su doista bili doušnici. Isto prijeti i šefovima koji ne izvijeste IPN da neki od njihovih zaposlenika nisu podnijeli taj zahtjev. Kritičari zakona tvrde da tako lustracija u Poljsku samo vraća duh masovnog doušništva.




Zakon ne vrijedi za svećenike

Novi zakon neće se primjenjivati na svećenike Katoličke crkve, koja je u doba komunizma često bila progonjena. Klerici su izuzeti iz lustracije unatoč tome što saznanja prikupljena u proteklih 17 godina ukazuju da je otprilike svaki deseti među njima bio dojavljivač sigurnosne službe komunističkog režima. To nije službeno potvrđeno jer Poljska nije javnosti, za razliku od Češke ili Njemačke, otvorila tajne arhive.





AP;BBC;Ahmed Salihbegović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:45