RATNI ZLOČIN

MAĐARI SUDE KOMUNISTIMA Podignuta optužnica zbog ustanka 1956.

Danas 92-godišnji Biszku sumnjiči se za ratni zločin počinjen tijekom mađarskog antikomunističkog ustanka 1956. godine
 Wikipedia

Nakon više od 20 godina nakon pada Berlinskog zida, mađarsko tužilaštvo podiglo je jednu optužnici, protiv bivšeg pripadnika vladajuće komunističke partije , odnosno Socijalističke Radničke partije kako se od 1956 godine zvala u Mađarskoj, Béle Biszkua. Naime, danas 92-godišnji Biszku sumnjiči se za ratni zločin počinjen tijekom mađarskog antikomunističkog ustanka 1956 godine. U to vrijeme bio je na dužnosti Izvršnog komiteta Radničke partije koja se borila s ustankom, piše mađarski portal Politics.hu.

Prema optužnici Biszku je dao naređenje u prosincu 1956. godine da se puca u prosvjednike u gradiću Salgótarjánu a sjeveru Mađarske, premda je već tada ustanak bio ugušen uz pomoć Sovjetskih tenkova. Tada je u pucnjavi poginulo 45 ljudi među kojima i puno djece i žena.

SUDE ŠEFU RUMUNJSKOG GOLOG OTOKA Uz obalu Crnog mora otkrili masovnu grobnicu

Biszku je uhićen još u rujnu 2013. godine, ali uglavnom nije bio u zatvoru, nego u kućnom pritvoru. Inače, nakon što je ustanak ugušen Biszku je bio ministar unutarnjih poslova do 1961. godine te na visokim partijskim dužnostima.

Kako pišu mađarski mediji, uhićenje Bele Biszkua postalo je moguće tek nakon 2011 godine, kada je vladajući Fides Victora Orbana donio specijalni zakon prema kojem ratni zločini ne zastarijevaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:03