KARLOVAC - Potrošene su zalihe Karlovačkog piva u bačvama i ugostitelji ih više ne mogu naručiti od dobavljača, a isto bi se sljedećih dana moglo dogoditi i s pivom u bocama, doznajemo nakon obilaska desetak najprometnijih karlovačkih kafića te distributera pića u Karlovcu.
Rezultat je to zabrane rada pogona za fermentaciju piva iz kojeg je u pivovarski potok istjecao CO2. Tešku situaciju za Karlovačku pivovaru neizravno nam je potvrdila i glasnogovornica Ana Kljajić.
- Količine piva u ovom su trenutku vrlo ograničene i razmišljamo o alternativnim mjerama - rekla je Kljajić, no nije željela precizirati koje su to alternativne mjere.
Jedan od najvećih dobavljača pića u široj karlovačkoj regiji, KA-3, u svom diskontu na Dubovcu nema više Karlovačkog piva u bačvama. Posljednja bačva prodana je jučer, a nove više ne mogu naručiti. Prema riječima djelatnika diskonta koji je želio ostati anoniman, Karlovačkog piva u bocama još uvijek ima, ali samo za iduća dva dana.
• Ograničena je i količina piva u bocama pa pivovara 'razmišlja o alternativnim mjerama'
U najpoznatijim karlovačkim ugostiteljskim objektima već se osjeća nestašica točenog Karlovačkog. U cafe baru Edison ponestalo ga je prije tri dana, tako da su gosti prisiljeni konzumirati pivo iz boce, koje se, kaže nam konobar, i dalje prodaje standardno dobro.
- Imamo još tri litre točene Karlovačke koje čuvamo za stalne mušterije, za koje znamo da piju takvo pivo. Piva u boci još ima dovoljno - rekao je konobar Ratko Mršić iz kafića Drmeš.
U Papa's baru i Carlstadtu imaju dovoljno točenog Karlovačkog još za ovaj vikend, dok cafe bar Antique ima količine dostatne za cijeli idući tjedan. Najbolje su se pripremili u River pubu gdje su, očekujući nestašicu, na vrijeme nabavili količine dovoljne za idućih mjesec dana.
Nestašica piva rezultat je zabrane radova u energani Karlovačke pivovare koju je izrekla građevinska inspekcija. Tu se nalazi pogon za fermentaciju piva i rekuperaciju CO2, koji je, pretpostavlja se, usmrtio Zdravka Martinovića.
Inspekcija zaštite okoliša, naime, još je 12. ožujka privremeno zabranila Karlovačkoj pivovari korištenje pogona za fermentaciju, pa je zaustavljena i proizvodnja piva. Privremena mjera trebala je trajati do otklanjanja nepravilnosti, odnosno osposobljavanja uređaja za rekuperaciju ugljičnog dioksida.
Dva tjedna kasnije građevinska inspekcija utvrdila je da je pivovara ispunila uvjete te dopustila puštanje u rad tog pogona na probni rok od sedam dana. No, građevinski inspektor nije dao prolaznu ocjenu funkcionalnoj probi, pa je početkom travnja zatvorio gradilište. Tada je pivovara zaustavila proizvodnju, a do danas je tržište opskrbljivala samo zalihama.
V. Višnjić i M. Pušić
Rezultat je to zabrane rada pogona za fermentaciju piva iz kojeg je u pivovarski potok istjecao CO2. Tešku situaciju za Karlovačku pivovaru neizravno nam je potvrdila i glasnogovornica Ana Kljajić.
- Količine piva u ovom su trenutku vrlo ograničene i razmišljamo o alternativnim mjerama - rekla je Kljajić, no nije željela precizirati koje su to alternativne mjere.
Jedan od najvećih dobavljača pića u široj karlovačkoj regiji, KA-3, u svom diskontu na Dubovcu nema više Karlovačkog piva u bačvama. Posljednja bačva prodana je jučer, a nove više ne mogu naručiti. Prema riječima djelatnika diskonta koji je želio ostati anoniman, Karlovačkog piva u bocama još uvijek ima, ali samo za iduća dva dana.
• Ograničena je i količina piva u bocama pa pivovara 'razmišlja o alternativnim mjerama'
|
• Ugostitelji više ne mogu od dobavljača naručiti pivo u bačvama jer se ono više ne puni
|
- Imamo još tri litre točene Karlovačke koje čuvamo za stalne mušterije, za koje znamo da piju takvo pivo. Piva u boci još ima dovoljno - rekao je konobar Ratko Mršić iz kafića Drmeš.
U Papa's baru i Carlstadtu imaju dovoljno točenog Karlovačkog još za ovaj vikend, dok cafe bar Antique ima količine dostatne za cijeli idući tjedan. Najbolje su se pripremili u River pubu gdje su, očekujući nestašicu, na vrijeme nabavili količine dovoljne za idućih mjesec dana.
Nestašica piva rezultat je zabrane radova u energani Karlovačke pivovare koju je izrekla građevinska inspekcija. Tu se nalazi pogon za fermentaciju piva i rekuperaciju CO2, koji je, pretpostavlja se, usmrtio Zdravka Martinovića.
Inspekcija zaštite okoliša, naime, još je 12. ožujka privremeno zabranila Karlovačkoj pivovari korištenje pogona za fermentaciju, pa je zaustavljena i proizvodnja piva. Privremena mjera trebala je trajati do otklanjanja nepravilnosti, odnosno osposobljavanja uređaja za rekuperaciju ugljičnog dioksida.
Dva tjedna kasnije građevinska inspekcija utvrdila je da je pivovara ispunila uvjete te dopustila puštanje u rad tog pogona na probni rok od sedam dana. No, građevinski inspektor nije dao prolaznu ocjenu funkcionalnoj probi, pa je početkom travnja zatvorio gradilište. Tada je pivovara zaustavila proizvodnju, a do danas je tržište opskrbljivala samo zalihama.
|
Pogon za fermentaciju nije zadovoljio
|
V. Višnjić i M. Pušić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....