Predsjednike sudova trebao bi ipak imenovati Vrhovni sud

U Jutarnjem listu od 18. siječnja 2010. godine objavljen je tekst pod naslovom “Razvod stoji 2000 kuna, a posjet u zatvoru 500”. Nažalost, u tekstu potkrale su se neke, vjerujem nenamjerne, pogreške. U dijelu teksta s podnaslovom “Leo Andreis: ‘Lokalne’ suce treba imenovati isključivo Vrhovni sud” objavljeno je da sam izjavio: “To znači da suce županijskih i općinskih sudova mora početi imenovati Vrhovni sud, a ne ministar pravosuđa.” Vašem novinaru nikada nisam nešto takvo izjavio iz jednostavnog razloga jer mi je vrlo dobro poznato da suce županijskih i općinskih sudova imenuje Državno sudbeno vijeće.

Moja izjava vezana za striktno poštovanje Ustavom propisane trodiobe vlasti odnosila se na izbor predsjednika sudova. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom sudbenom vijeću, naime, brisana je odredba da u djelokrug Državnog sudbenog vijeća spada i imenovanje predsjednika sudova. Od tada pa do danas predsjednike sudova imenuje ministar pravosuđa Republike Hrvatske, na što se i odnosila moja kritička primjedba jer smatram da predsjednike sudova ne bi trebao imenovati ministar pravosuđa, već bi imenovanje tih pravosudnih dužnosnika trebalo biti u nadležnosti Vrhovnog suda, a sve u cilju poštivanja trodiobe vlasti i izostavljanja političkog uplitanja u sudbenu vlast. Nadalje, u tabelarnom prikazu Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika netočan je navod da nagrada za rad odvjetnika u ovršnom postupku i postupku osiguranja dokaza iznosi 800 kuna i to kao jednokratna nagrada za cjelokupan postupak.

Takva nagrada predviđena je samo za ovrhe pravomoćnih i ovršnih sudskih odluka u postupcima radi smetanja posjeda, radi služnosti, iz stambenih odnosa, radi razvoda ili poništenja braka, o postojanju ili nepostojanju braka, za utvrđivanje ili osporavanje očinstva te o tome s kime će živjeti maloljetna djeca, za zakonsko uzdržavanje ili dokidanje obveze uzdržavanja te iz radnih odnosa. U svim ostalim postupcima ne primjenjuje se navedena odredba Tarife, već se odvjetnička nagrada za takav rad obračunava u skladu s vrijednosti spora.

LEO ANDREIS, PREDSJEDNIK HOK-a, ZAGREB

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:14