Pristaše ubijene Bhutto divljaju po ulicama

ISLAMABAD - Pakistanske snage sigurnosti stavljene su danas u stanje pune pripravnosti nakon što je ubojstvo oporbene čelnice Benazir Bhutto pokrenulo val nasilnih prosvjeda njezinih pristaša.



Predsjednik Pervez Musharraf osudio je taj napad nazvavši ga terorističkim i pozvao na smirivanje stanja nakon što su bijesni pristaše ubijene bivše premijerke izašli na ulice diljem Pakistana, od Himalaje do južnih obala.



Ubijena Benazir Bhutto



Analiza: Najozbiljniji udarac stabilnosti Pakistana i cijele regije



Američke obavještajne službe provjeravaju odgovornost al-Qa'ide



Analitičari procijenjuju da je ubojstvo Benazir Bhutto izazvalo jednu od najvećih kriza u 60-godišnjoj povijesti Pakistana. Ističu kako će predsjednik Musharraf najvjerojatnije ponovno uvesti izvanredno stanje i otkazati parlamentarne izbore zakazane za 8. siječnja. "Najveća opasnost Pakistanu i naciji prijeti od ovih terorista", rekao je Musharraf pozvavši na "jedinstvo i potporu nacije" u borbi protiv terorista.



Izvješća govore da je sve teže stanje u Karachiju gdje su na ulice izašle tisuće prosvjednika i zapaljene su najmanje tri banke, vladin ured i pošta. Na cestama gore automobilske gume, a pucnjava odjekuje po različitim dijelovima grada
Poznavatelji prilika navode kako Pakistan, ključni američki saveznik u borbi protiv terorizma, ulazi u "nemirne vode" koje bi mogle dovesti do destabilizacije cijele regije koja je već bila poprištem triju ratova između Pakistana i njegova nuklearnog rivala Indije. Najveći nemiri zahvatili su rodnu pokrajinu ubijene političarke Sindh i glavni grad Karachi.



"Policija u Sindhu stavljena je u stanje pune pripravnosti", rekao je visoki policijski dužnosnik. "Rasporedili smo pojačanja po svim gradovima, jer nemiri su posvuda", dodao je. Izvješća govore da je sve teže stanje u Karachiju gdje su na ulice izašle tisuće prosvjednika i zapaljene su najmanje tri banke, vladin ured i pošta. Na cestama gore automobilske gume, a pucnjava odjekuje po različitim dijelovima grada. Zatvorena je većina trgovina i tržnica.



U gradu Hyderabadu u pokrajini Sindh porazbijano je najmanje 20 automobila, a manji incidenti zabilježeni su i u Rawalpindi i pakistanskoj prijestolnici Islamabadu. Prosvjednici su zapaljenim gumama blokirali prometnice i izvikivali slogane protiv predsjednika Musharrafa u Muzaffarabadu, glavnom gradu pakistanskog dijela Kašmira na brdovitom sjeveru zemlje.



Policija je dobila naredbu blokirati glavnu cestu između provincija Sindh i Punjab kako bi ograničila kretanje prosvjednika. Nemiri su zabilježeni i u gradu Multanu na sjeveroistoku Pakistana, kao i u Lahorenu na istoku zemlje gdje su članovi Pakistanske narodne stranke zapalili tri autobusa i oštetili još nekoliko vozila. (H)



Vijeće sigurnosti UN-a danas je najoštrije osudilo ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto i pozvalo sve Pakistance da pokažu suzdržanost i očuvaju stabilnost zemlje. Petnaest članica izvršnog tijela UN-a također je naglasilo potrebu da se "počinitelji, organizatori, financijeri i pokrovitelji tog podmuklog terorističkog djela" privedu pravdi, i pozvalo članice UN-a na surađuju s pakistanskim snagama sigurnosti u istrazi. (H)

Vijeće sigurnosti UN-a najoštrije osudilo ubojstvo Bhutto







Bivši pakistanski premijer i oporbeni čelnik Nawaz Sharifdanas je od predsjednika Perveza Musharrafa zatražio trenutačnu ostavku s dužnosti i najavio kako će njegova stranka bojkotirati parlamentarne izbore. Sharif, koji se poput Bhutto, nedavno vratio iz progonstva u Pakistan, pozvao je i na održavanje općeg štrajka u petak.



"Zahtijevam da Musharraf odstupi s vlasti odmah, unutar 24 sata, kako bi spasio Pakistan", rekao je Sharif, dodajući kako je predsjednik države "izvor svih problema s kojima se zemlja suočava". Bivši premijer, kojega je s vlasti vojnim udarom bez krvoprolića svrgnuo upravo general Musharraf, najavio je kako će njegova stranka, uz Pakistansku narodnu stranku Benazir Bhutto glavna oporbena snaga u Pakistanu, bojkotirati izbore 8. siječnja.



"Sutra će biti opći štrajk. Svi su Pakistanci u šoku, od trgovaca do vozača kamiona i tko god se pridruži štrajku iskazat će solidarnost s cijelom zemljom", rekao je Sharif, u prošlosti izraziti politički protivnik ubijene Benazir Bhutto koji je, odmah nakon potvrde njezine smrti, pristalicama njezine stranke obećao kako će odsad on "voditi njihov rat". (H)

Sharif pozvao Musharrafa na ostavku

Pervez Musharraf



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:39