OPTUŽBE

‘Musharraf je znao da žele ubiti Bhutto i nije učinio ništa’

UN-ova istraga atentata na Benazir Bhutto ukazala je na traljavu istragu i neadekvatno osiguranje poznate političarke
 AP

ZAGREB - Dnevna londonska rutina bivšega pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa ovaj se vikend barem malo poremetila. Naime, medijima je odjeknula vijest da je pakistanski sud, koji se bavi istragom ubojstva opozicijske čelnice i bivše premijerke Pakistana, Benazir Bhutto , izdao nalog za uhićenje Musharrafa, i to zbog uloge koju je odigrao u atentatu na nju u prosincu 2007.

Musharrafova naredba

Naime, tužitelji u Ruwalpindiju, gdje je B. Bhutto ubijena, optužuju Musharrafa da je znao da talibani planiraju ubiti njegovu političku suparnicu, ali da to saznanje nije proslijedio nadležnim tijelima te da nije osigurao primjerene mjere njezina osiguranje tijekom preizbornog skupa na kojem je ubijena.

Naime, glavni tužitelj Zulfikar Ali Chaudhry tvrdi da dokazi pokazuju da je Musharraf bio upleten u urotu, a nove optužbe proizašle su iz svjedočenja dvojice viših policijskih dužnosnika koji su uhićeni 2010. zbog optužbi da B. Bhutto nisu pružili adekvatne mjere osiguranja te da su uništili ključne dokaze. Njih dvojica uperili su prst prema Musharrafu, uz objašnjenje da su djelovali po njegovim zapovijedima.

Bivši pakistanski čelnik negira optužbe, nazivajući ih “apsurdnima i smiješnima”. Tvrdi da su one politički motivirane te da se radi o kampanji koju provodi udovac Benazir Bhutto , sadašnji predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari. - Ovo je samo drama. Sve je to politika - ustvrdio je Musharrafov odvjetnik Mohammad Ali Saif.

Mogućnost da se Musharrafa, koji živi u egzilu u Londonu, uhiti zasad se ne čini vjerojatnom (sud trenutno provodi preliminarna saslušanja oko optužbi), no pakistanski ministar informiranja Firdous Ashiq je izjavio da će vlada kontaktirati Interpol ako to sud zatraži. Također, Musharraf zasad nije ni optužen. U svakom slučaju, Musharrafu, za kojeg tužitelji tvrde da s njima ne želi surađivati, naređeno je da dođe na sud 19. veljače.

Istraga UN-a

Optužbe predstavljaju udarac za Musharrafa, koji pokazuje želju za ponovnim političkim angažmanom. Naime, prije nekoliko mjeseci u Londonu je osnovao novu političku stranku, a planirao je i povratak na pakistansku političku pozornicu. Najnoviji razvoj događaja, čini se, u najmanju će ruku odgoditi te njegove planove i držati ga još neko vrijeme izvan zemlje.

Musharrafu u prilog ne idu ni prošlogodišnji rezultati istrage UN-a, u kojima se tvrdi da Musharrafova vlada nije učinila dovoljno u osiguranju B. Bhutto te da je moguće da je tijekom istrage bilo brisanja ili gubljenja dokaza.

Saveznik SAD-a protiv talibana

Pervez Musharraf došao je na vlast u Pakistanu 1999. godine, kad je vojnim udarom stjerao s vlasti tadašnjega premijera Nawaza Sharifa, obećavši da će uspostaviti “istinsku demokraciju, zakon i red te ekonomski rast Pakistana”.

Na vlasti je bio do 2008. godine, kad je dao ostavku i otišao u samonametnuti egzil u London. Tijekom većeg dijela svoga predsjednikovanja Musharraf je uživao podršku Washingtona jer je, barem službeno, bio američki saveznik u borbi protiv militanata. To savezništvo su mu mnogi u Pakistanu zamjerali. Na kraju, suočen s velikim nezadovoljstvom Pakistanaca, bio je prisiljen otići s vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:10