Restoran Bevanda, koji je tijekom nešto više od tri desetljeća postao ne samo jedan od simbola Opatije nego i ugostiteljstva u Hrvatskoj, uskoro dobiva novog vlasnika. Riječki poduzetnik Zoran Maržić proteklog je tjedna "kaparirao" milijun eura i potpisao ugovor s dosadašnjim vlasnikom, legendarnim ugostiteljem i bivšim motociklističkim "asom" Brankom Bevandom, a kupoprodaja vrijedna oko pet milijuna eura bit će realizirana za mjesec dana.
Prodaja Bevande i nije nešto neočekivano, jer su, uz zdravstvene probleme, vremešnog Bevandu pritisnuli i porezni dugovi, a novi vlasnik Maržić najavljuje da za sada neće mijenjati ništa u poslovanju kultnog restorana koji, iako neki restorani možda ponekad dobivaju bolje recenzije gastronomskih stručnjaka, definitivno spada među najbolje i najpoznatije u Hrvatskoj.
Ova nam je transakcija bila povod za razgovor s riječkim poduzetnikom Zoranom Maržićem, 45-godišnjakom koji već 18 godina konstantno širi svoje poslovno carstvo. Danas je jedan od najmoćnijih riječkih poduzetnika, no zbog nesklonosti medijima i samoreklamiranju, fizički je ostao nepoznat široj javnosti.
- Kod Bevande sam gost već dvadeset godina i riječ je o restoranu u kojem se još uvijek odlično jede. Cilj mi je zadržati postojeću kvalitetu, uz sadašnje osoblje koje vrlo dobro radi - rekao je Zoran Maržić, dodajući da mu ne pada na pamet mijenjati ime restorana.
- Branko Bevanda je fascinantan čovjek, jedan od rijetkih čije je prezime simbol u cijeloj Hrvatskoj - napomenuo je Maržić.
Novi vlasnik Zoran Maržić prilično je samozatajan poduzetnik, iako očito živi prilično luksuzno, a Bevanda je samo još jedna nova stuba u njegovoj poslovnoj karijeri koja uključuje ugostiteljstvo i građevinarstvo.
Vlasnik je restorana brze hrane Hamby na Korzu i Brajdi, uz koji se vežu njegovi poslovni počeci, restorana City food u najvećem shopping centru Tower, restorana Zlatna školjka i pizzerije Bracera, suvlasnik bara Hemingway na riječkom Korzu, a za dvadesetak dana otvorit će još jedan restoran u sklopu Towera.
Njegovo građevinsko poduzeće izgradilo je, između ostaloga, poslovni centar Prima Standa u Splitu u partnerstvu s Kerumom, zgradu "Mladosti" na riječkom Korzu, a za mjesec dana započet će gradnju još jednog poslovno-stambenog objekta u središtu Rijeke, u neposrednoj blizini Osnovne škole "Nikola Tesla", što će biti najveći objekt tog tipa u gradu.
Inače, nadogradnja pet katova zgrade "Mladosti" bila je okarakterizirana kao riječki posao desetljeća. U građevinskim pothvatima surađuje s poznatim hrvatskim arhitektonskim tandemom Saša Randić - Idis Turato.
Uz karijeru Zorana Maržića ne veže se niti jedan skandal, što je također rijetkost u vodama domaćeg biznisa. Sa svojom obitelji, suprugom Dijanom Pedišić Maržić, inače liječnicom u riječkom KBC-u, i četverogodišnjom kćerkicom Marom živi u luksuznoj vili izgrađenoj na elitnoj lokaciji na Pećinama, na hridima iznad samog mora, a "na putu" im je još jedno dijete.
Maržić vozi Mercedes CL, a hobi mu je dizajn, pa tako "potpisuje" uređenje svojeg ureda u zgradi pokraj hotela Bonavia, koji s crnim parketima i polukatom u potkrovlju izgleda doista impresivno, kao i još nekih poslovnih prostora u njegovom vlasništvu.
- Sve je počelo 1989. godine, kada sam otvorio jednu pizzeriju u Malinskoj. Nakon toga, '90. odnosno '91. otvorio sam restoran brze hrane Hamby u središtu Rijeke - rekao je Zoran Maržić.
Inače, valja napomenuti da je Hamby bio prvi restoran brze hrane u Rijeci koji još i dan danas bilježi izvrstan promet. Dobar je posao napravio i devedesetih, otvorivši lanac od 26 trgovina s talijanskom odjećom Invictus, koje je u međuvremenu prodao.
- Od devedesetih na ovamo zapošljavao sam, ovisno o fazi, između 100 i 200 ljudi, a trenutno imamo 120 zaposlenika. S novim projektima broj će se povećati na 150 - najavio je riječki poduzetnik.
U vođenju poslovnog carstva pomaže mu nećak Marin Brajković, kojega polako uključuje u svoje poslove, s namjerom da preuzme ugostiteljski dio.
- U zgradi na Brajdi, gdje je smješten Hamby, imamo postrojenja za proizvodnju hrane od mesnice do pekare i sami proizvodimo hranu za sve svoje restorane. U ugostiteljstvu mi je cilj imati zaokruženu cjelinu, od proizvodnje hrane do onoga što gosti dobiju na tanjur - istaknuo je Zoran Maržić.
Poslovno-stambeni kompleks na šest katova koji će početi graditi pokraj škole "Nikole Tesla" bit će dvostruko veći od njegove zgrade na Korzu, a na dva kata bit će izgrađeni najluksuzniji stanovi u Rijeci. Za nove ga poslovne poteze, ističe, više ne motivira novac.
- Ne znam kako to drugačije objasniti, svaki novi posao za mene je izazov. Novac tu više nije bitan jer ga imam dovoljno za ugodan život moje obitelji. Sve to ide samo po sebi, kreneš i ne možeš se zaustaviti - rekao je Zoran Maržić i dodao da je za njegov uspjeh u velikoj mjeri bila zaslužna poslovna hrabrost.
- Prvi sam počeo s brzom hranom, prvi sam prodavao talijansku robu na popularan način, ne ustručavam se graditi na specifičnim lokacijama u samom središtu grada - objasnio je Maržić.
Inače, kako nam je sam rekao, upravo je u pregovorima za kupnju jedne velike riječke tvrtke, no ne želi govoriti o detaljima jer još ništa nije potpisano. S obzirom da ima samo 45 godina i da je tijekom 18 godina uspješne poslovne karijere potvrdio da zna dobro utržiti i razviti biznis u više segmenata, od trgovine preko ugostiteljstva do građevinarstva, o Maržiću će se najvjerojatnije još puno toga čuti.
- Zahvatila me je svima iz moje generacije dobro poznata Šuvarova reforma - objašnjava Maržić, koji je nakon škole završio Pomorski fakultet u Rijeci. "Kruh sa sedam kora" jeo je narednih pet godina, kao kapetan duge plovidbe, a ploveći je, kaže, zaradio kapital za svoje buduće poslove "na kopnu". U ugostiteljski biznis je, navodi, krenuo s kapitalom od nekih stotinjak tisuća njemačkih maraka, a priznaje da mu je teško odrediti koliko je danas vrijedno njegovo bogatstvo i o tome ne želi napamet spekulirati.
Luka Benčić
Prodaja Bevande i nije nešto neočekivano, jer su, uz zdravstvene probleme, vremešnog Bevandu pritisnuli i porezni dugovi, a novi vlasnik Maržić najavljuje da za sada neće mijenjati ništa u poslovanju kultnog restorana koji, iako neki restorani možda ponekad dobivaju bolje recenzije gastronomskih stručnjaka, definitivno spada među najbolje i najpoznatije u Hrvatskoj.
Ova nam je transakcija bila povod za razgovor s riječkim poduzetnikom Zoranom Maržićem, 45-godišnjakom koji već 18 godina konstantno širi svoje poslovno carstvo. Danas je jedan od najmoćnijih riječkih poduzetnika, no zbog nesklonosti medijima i samoreklamiranju, fizički je ostao nepoznat široj javnosti.
- Kod Bevande sam gost već dvadeset godina i riječ je o restoranu u kojem se još uvijek odlično jede. Cilj mi je zadržati postojeću kvalitetu, uz sadašnje osoblje koje vrlo dobro radi - rekao je Zoran Maržić, dodajući da mu ne pada na pamet mijenjati ime restorana.
- Branko Bevanda je fascinantan čovjek, jedan od rijetkih čije je prezime simbol u cijeloj Hrvatskoj - napomenuo je Maržić.
Novi vlasnik Zoran Maržić prilično je samozatajan poduzetnik, iako očito živi prilično luksuzno, a Bevanda je samo još jedna nova stuba u njegovoj poslovnoj karijeri koja uključuje ugostiteljstvo i građevinarstvo.
Vlasnik je restorana brze hrane Hamby na Korzu i Brajdi, uz koji se vežu njegovi poslovni počeci, restorana City food u najvećem shopping centru Tower, restorana Zlatna školjka i pizzerije Bracera, suvlasnik bara Hemingway na riječkom Korzu, a za dvadesetak dana otvorit će još jedan restoran u sklopu Towera.
Njegovo građevinsko poduzeće izgradilo je, između ostaloga, poslovni centar Prima Standa u Splitu u partnerstvu s Kerumom, zgradu "Mladosti" na riječkom Korzu, a za mjesec dana započet će gradnju još jednog poslovno-stambenog objekta u središtu Rijeke, u neposrednoj blizini Osnovne škole "Nikola Tesla", što će biti najveći objekt tog tipa u gradu.
Inače, nadogradnja pet katova zgrade "Mladosti" bila je okarakterizirana kao riječki posao desetljeća. U građevinskim pothvatima surađuje s poznatim hrvatskim arhitektonskim tandemom Saša Randić - Idis Turato.
Uz karijeru Zorana Maržića ne veže se niti jedan skandal, što je također rijetkost u vodama domaćeg biznisa. Sa svojom obitelji, suprugom Dijanom Pedišić Maržić, inače liječnicom u riječkom KBC-u, i četverogodišnjom kćerkicom Marom živi u luksuznoj vili izgrađenoj na elitnoj lokaciji na Pećinama, na hridima iznad samog mora, a "na putu" im je još jedno dijete.
Maržić vozi Mercedes CL, a hobi mu je dizajn, pa tako "potpisuje" uređenje svojeg ureda u zgradi pokraj hotela Bonavia, koji s crnim parketima i polukatom u potkrovlju izgleda doista impresivno, kao i još nekih poslovnih prostora u njegovom vlasništvu.
- Sve je počelo 1989. godine, kada sam otvorio jednu pizzeriju u Malinskoj. Nakon toga, '90. odnosno '91. otvorio sam restoran brze hrane Hamby u središtu Rijeke - rekao je Zoran Maržić.
Inače, valja napomenuti da je Hamby bio prvi restoran brze hrane u Rijeci koji još i dan danas bilježi izvrstan promet. Dobar je posao napravio i devedesetih, otvorivši lanac od 26 trgovina s talijanskom odjećom Invictus, koje je u međuvremenu prodao.
- Od devedesetih na ovamo zapošljavao sam, ovisno o fazi, između 100 i 200 ljudi, a trenutno imamo 120 zaposlenika. S novim projektima broj će se povećati na 150 - najavio je riječki poduzetnik.
U vođenju poslovnog carstva pomaže mu nećak Marin Brajković, kojega polako uključuje u svoje poslove, s namjerom da preuzme ugostiteljski dio.
- U zgradi na Brajdi, gdje je smješten Hamby, imamo postrojenja za proizvodnju hrane od mesnice do pekare i sami proizvodimo hranu za sve svoje restorane. U ugostiteljstvu mi je cilj imati zaokruženu cjelinu, od proizvodnje hrane do onoga što gosti dobiju na tanjur - istaknuo je Zoran Maržić.
Poslovno-stambeni kompleks na šest katova koji će početi graditi pokraj škole "Nikole Tesla" bit će dvostruko veći od njegove zgrade na Korzu, a na dva kata bit će izgrađeni najluksuzniji stanovi u Rijeci. Za nove ga poslovne poteze, ističe, više ne motivira novac.
- Ne znam kako to drugačije objasniti, svaki novi posao za mene je izazov. Novac tu više nije bitan jer ga imam dovoljno za ugodan život moje obitelji. Sve to ide samo po sebi, kreneš i ne možeš se zaustaviti - rekao je Zoran Maržić i dodao da je za njegov uspjeh u velikoj mjeri bila zaslužna poslovna hrabrost.
- Prvi sam počeo s brzom hranom, prvi sam prodavao talijansku robu na popularan način, ne ustručavam se graditi na specifičnim lokacijama u samom središtu grada - objasnio je Maržić.
Inače, kako nam je sam rekao, upravo je u pregovorima za kupnju jedne velike riječke tvrtke, no ne želi govoriti o detaljima jer još ništa nije potpisano. S obzirom da ima samo 45 godina i da je tijekom 18 godina uspješne poslovne karijere potvrdio da zna dobro utržiti i razviti biznis u više segmenata, od trgovine preko ugostiteljstva do građevinarstva, o Maržiću će se najvjerojatnije još puno toga čuti.
|
|
- Zahvatila me je svima iz moje generacije dobro poznata Šuvarova reforma - objašnjava Maržić, koji je nakon škole završio Pomorski fakultet u Rijeci. "Kruh sa sedam kora" jeo je narednih pet godina, kao kapetan duge plovidbe, a ploveći je, kaže, zaradio kapital za svoje buduće poslove "na kopnu". U ugostiteljski biznis je, navodi, krenuo s kapitalom od nekih stotinjak tisuća njemačkih maraka, a priznaje da mu je teško odrediti koliko je danas vrijedno njegovo bogatstvo i o tome ne želi napamet spekulirati.
Riječki dečko jede kruh sa sedam kora i ulazi u biznis"Riječki dečko" rođen je 1962. godine i nakon završena dva razreda u Prvoj hrvatskoj riječkoj gimnaziji, prebacio se u Pomorsku školu u Bakar. |
Luka Benčić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....