Rijetki restorani drže pržene srdele i girice

ZADAR - Uz rijetke, časne iznimke, u zadarskim restoranima ne možete dobiti obične pečene srdele ili pržene gavune i girice, male trlje, mole i arbune, salpe.



- Naravno da to nemam. Morao bih prodati tonu plave ribe da bih ostvario prihod i platio sve troškove i namete. Svi smo se pogospodili i umjesto srdela, jeli bismo ‘biftek u posteljici od gratinirane riže garniran odležanom mozzarellom i rikulom’. Tolika smo gospoda da više ni riga ne postoji, imamo samo rikulu - objašnjava nam Glauko Perović iz konobe Tu mi je lipo. Prije proda, dodaje, svježe ovčice za 400 kuna po kilogramu nego porcije srdela za 20 kuna.



U toj novootvorenoj zadarskoj konobi od jeftinije se ribe dobro prodaju jedino girice i lignjice. Slično govori i Mišo Knežević, vlasnik Zlatnog vrtića u kojem se na jelovniku stalno nude gavuni.


Pristupačne cijene

- Nudio sam slane srdele, pet komada, s kruhom i gemištom za 20 kuna i u mjesec dana ne bih prodao ni kilo. Proljetos sam oglašavao pečene trlje srednje veličine s krumpir-salatom za 40 kuna po porciji i na kraju dana ih jeo s obitelji - kaže nam Knežević.

Zarada za cijelu godinu

- Ljeti su ugostitelji prisiljeni zarađivati za cijelu godinu jer zimu jedva prežive, pa nude od pizze do mesa i ribe. Svatko bi se trebao pronaći u nekom segmentu i u njemu biti kvalitetan pa bi se znalo gdje će se što pojesti - zaključuje Knežević koji se više orijentira na meso. Unatoč nazivu, Dva ribara, u tom restoranu jeftine ribe uopće nema.



Posve je obrnuta priča u Stomorici. Ondje se već 30 godina živi od srdela, girica, kozica, lignjica, brudeta, bakalara, domaćeg pršuta i vina. Zoran Galošić je na tome izgradio ugled svoje konobe poznate daleko izvan Zadra.



- Ne isplati se previše, ali može se živjeti - kaže Galošić. On opovrgava mišljenje predsjednika zadarskog ceha ugostitelja Dubravka Milina da ljudi jednostavno nemaju naviku zbog takve ribe otići u restoran, objašnjavajući time i neslavan kraj projekta “Srdela snack”. Stipe Knežević, predsjednik udruženja obrtnika, nenaviku ugostitelja da nude srdele i sličnu ribu objašnjava strahom da će im uz porciju male ribe i gemište ljudi satima zauzimati stolove i narušavati kredibilitet.




Cijene su i za oboritu i za plavu i ostalu malu ribu prilično ujednačene. Za fratre, lubine, škrpine i zubace izdvojit će se od 270 do 400 kuna po kilogramu, a za domaće lignje, lubine i podlanice iz uzgoja od 240 i 250 kuna. Porcija girica stoji 30 i 35 kuna, a srdele koje smo našli jedino u Stomorici 35 kuna. Slane srdele ili marinirani inćuni stoje 15 kuna porciji.

Ujednačene cijene za oboritu, plavu i ostalu sitnu ribu 



Davorka Mezić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Učitavanje komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
29. travanj 2025 13:05