Sado - japanska ceremonija čaja

ZAGREB - Etnografski muzej u suradnji sa Veleposlanstvom Japana u Hrvatskoj organizira Sadō- čajnu ceremoniju u četvrtak, 13. studenog 2008. godine u 18 i 30 sati. Najpoznatije japanske škole čajne ceremonije su Urasenke, Omotesenke i Mushakojikisenke, a ceremoniju u Etnografski muzeju će voditi gospođa Michiko Nojri iz  Urasenke škole čajne ceremonije.



Smisao čajne ceremonije duboko je ukorijenjen u Japanu i zen budizmu. Njena svrha je pročišćenje duha, pa duhovno značenje pripreme čaja nadilazi samo fizičko spravljanje napitka. Unutrašnji mir, gostoljubivost i prisnost među sudionicima najvažnije su karakteristike, a jednostavnost i elegancija postupka služe naglašavanju tih vrlina. Iako ceremoniju odlikuju stroga i detaljna pravila koja se na prvi pogled mogu učiniti krutima i pretjeranima, ona postoje baš iz razloga kako bi se postigla maksimalna učinkovitost i sklad pokreta. Tijekom ceremonije čaja razgovor je sveden na minimum, i u pravilu je vezan uz sam čaj. Domaćin pozdravlja svoje goste, a oni mu odzdravljaju. Gosti mogu udijeliti kompliment ili upitati kakvu pojedinost vezano uz odabir predmeta, zidnog natpisa, cvjetnog aranžmana. No čak i u takvim trenucima postoje unaprijed određena pravila razgovora, gotovo uvijek definirana konkretiziranim izrazima. Sveukupne geste tijekom ceremonije nazivaju se temae, a propisana su kako za domaćina tako i za goste.



Glavni elementi temae su raspored, pročišćenje te smirenost duha. Pročišćenje duha i uma simbolizirano je ispiranjem šalice za čaj ili brisanjem grabilice i posude za čaj, a smirenost se postiže koncentracijom, prateći postupak ceremonije. Što se gostiju tiče, važno je obratiti pažnju na pijenje spravljenoga čaja. Ponuđena šalica uzima se desnom rukom, i polaže se na lijevi dlan. Prilikom podizanja šalice, domaćinu se upućuje lagani naklon u znak zahvalnosti i poštovanja. Nakon toga, šalicu desnom rukom okrećemo u smjeru kazaljke na satu, kako bi se strana šalice okrenuta gostu okrenula domaćinu – gesta koja predstavlja dijeljenje i poštovanje. Čaj se ispija u tri gutljaja, pri čemu je posljednji gutljaj najduži. Šalica se vraća na način da se dlanom desne ruke šalica ponovno okreće kako bi strana koja je prvotno bila okrenuta gostu ponovno bila okrenuta njemu.



Čajna ceremonija podrazumijeva širok spektar raznih predmeta, no neki od važnijih su posude za čaj (chaire i natsume), šalica za čaj ( chawan), grabilica za čaj ( chashaku), bambusova metlica ( chasen), tkanine chakin i fukusa za ritualno pročišćavanje predmeta i dr.   (jl)





chabana: cvjetni aranžman koji se koristi za čajnu ceremoniju; za razliku od ikebane, chabana je jednostavnija i manje dotjerana verzija cvjetnog aranžmana



chaki: posude za čuvanje čaja; dijelimo ih na chaire (posuda za čuvanje ''koicha'' čaja) i natsume (posuda za ''usucha'' čaj)



chashitsu: čajana, prostorija za čajnu ceremoniju



haiken: razgledanje predmeta; u određenom trenutku, domaćin može pozvati goste da promotre predmete pripremljene za čajnu ceremoniju – to je trenutak kada gosti mogu udijeliti komentar na uređenje i/ili odabir predmeta



koicha: ''gusti čaj'', priprema se s većom količinom čajnoga praha, na način da se brzim pokretima metlice umuti u gust, pjenasti napitak



macha: čaj u prahu, koji se koristi za čajnu ceremoniju



sadō: ''put čaja'' japanski je naziv za čajnu ceremoniju; koristi se i izraz ''cha-no-yu'' što u doslovnom prijevodu znači ''vruća voda za čaj''



temae: opći pojam za običaje i pravila pripreme čaja tijekom čajne ceremonije



usucha: ''rijetki čaj'', priprema se i prije odlaska gostiju, kako bi se goste njegovim slabim okusom pripremilo za povratak
  Kratak rječnik čajne ceremonije





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 16:14