Šešeljevac vodi Skupštinu, a Vuk Drašković Vijeće Europe

Nakon gotovo 16 sati zasjedanja, Skupština Srbije izabrala je danas rano ujutro ultranacionalista, zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislava Nikolića, za novog predsjednika Skupštine.



Za njega su, osim SRS-a, glasali Demokratska stranka Srbije (DSS), Nova Srbija (NS) i Socijalistička partija Srbije (SPS).









REHN UPOZORAVA SRBIJU DA SE NALAZI NA RASKRIŽJU

KUNTIĆ: SRBIJA ULAZI U RAZDOBLJE NEIZVJESNOSTI

Kandidatkinja Demokratske stranke (DS) Milena Milošević dobila je podršku Liberalno-demokratske partije, G17 Plus i stranaka manjina. DSS Vojislava Koštunice odlučio je dati podršku kandidatu radikala nakon što su proteklog vikenda propali pregovori o formiranju Vlade između DSS-a i DS-a koji su se sukobili oko mjesta ministra policije i šefa obavještajne službe (BIA). Politički analitičari ocjenjuju da je nakon izbora radikala Nikolića Srbija bliža novim izborima, jer su se radikali izjasnili da ne planiraju ići u pregovore o formiranju Vlade niti namjeravaju dati podršku manjiskoj Vladi DSS-NS. I iz DSS-a je poručeno da podrška Nikoliću ne znači i formiranje buduće koalicije s radikalima.

Izbor Tomislava Nikolić za predsjednika Skupštine demokratska opcija u Srbiji doživljava kao povratak ultranacionalista na vlast u Srbiji, odnosno kao povratak na izolacionistički nacionalizam iz 90-ih godina.

Novi predsjednik Skupštine Srbije poručio je rano jutros da 'ne predstavlja opasnost za Srbiju' te da će u Skupštini vladati demokracija




Nikolić je izjavio kako njegov izbor nije opasnost za Srbiju i da se za njegovu stranku suradnja sa svim strankama svodi samo na onu u parlamentu. Šef zastupničke grupe DS Dušan Petrović izjavio je da se DSS podržavanjem izbora Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta očigledno odlučio uputiti prema SRS-u. Idući će dani pokazati koliko će se brzo ovaj proces odvijati, rekao je Petrović te dodao da je DSS odlukom da glasa za Nikolića napravio velik iskorak od vrijednosti uspostavljenih nakon petooktobarskih promjena.



Ako do 14. svibnja u ponoć zastupnici ne izaberu novu vladu, Skupština će biti raspuštena i predsjednik Republike dužan je raspisati nove parlamentarne izbore, koji se moraju održati u roku od 60 dana, odnosno najkasnije do 13. srpnja.



Povjerenik EU za proširenje Olli Rehn ocijenio je da Srbija prolazi kroz veoma tešku političku situaciju, dodavši da je  'primljen na znanje' izbor Tomislava Nikolića. Krhkost demokratskog razvoja u Srbiji postaje opasnost za zbivanja u regiji, dodao je Rehn 
U takvim okolnostima Srbija će prekosutra preuzeti predsjedanje Vijećem Europe (VE) od San Marina. Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković izjavio je tim povodom kako Srbija na sebe preuzima veliku odgovornost te da je odlučna da ispuni ciljeve svog mandata. Slogan predsjedanja je "Jedna Europa - naša Europa", u okviru kojeg će se fokusirati na četiri prioriteta.



"Prvi prioritet je promoviranje osnovnih vrijednosti VE - ljudskih prava, vladavine prava i demokracije, a drugi je borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije. Treći prioritet je gradnja humanije Europe, a četvrti promoviranje vrijednosti i ciljeva VE u jugoistočnoj Europi", precizirao je Drašković.



Europeizacija Srbije - "da", i tu nam je potrebna svaka pomoć, ali raspačavanje Srbije - "ne", rekao je Drašković upozorivši da bi proglašenje neovisnosti Kosova zadalo ozbiljan udarac proeuropskom entuzijazmu u Srbiji.





BEOGRAD - Razvoj događaja u Srbiji, gdje je za predsjednika Skupštine izabran radikal Tomislav Nikolić, izazvao je zabrinutost u hrvatskoj Vladi.



- Najizglednije je da do ponedjeljka, kada istječe rok za formiranje vlade, ona neće biti formirana i da će se ići na nove izbore. Time bi u slučaju donošenja odluke o neovisnosti Kosova bilo koja srpska vlada izbjegla teret odgovornosti da se to dogodilo u vrijeme njezina mandata. Bude li konačna odluka o statusu Kosova donesena tijekom izborne kampanje, može se očekivati daljnji porast rejtinga radikala, što također nije povoljan razvoj situacije. Stoga je moguća i odgoda rješavanja statusa Kosova dok se ne dogodi rasplet u Srbiji, objasnio je visoki Vladin dužnosnik.  (Tina Lakić)

Moguća odgoda odluke o Kosovu

 

Vlasti u Beogradu obaviještene su u utorak da je Vijeće Europe odlučilo da u subotu na platou ispred skupštine Srbije ne podigne zastavu Vijeća Europe u znak obilježavanja početka srbijanskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, objavio je beogradski radio B 92.

Ta je odluka donijeta, kako javlja B92, zbog izbora radikala Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine.

U utorak je odgođeno i parafiranje sporazuma između Srbije - EU o viznim olakšicama i readmisiji, također zbog Nikolićeva izbora, javio je B92 pozivajući se na izvore u EU.

Zastava Vijeća Europe neće vijoriti ispred skupštine Srbije





BEOGRAD - Skupštinska rasprava protekla je uglavnom u žestokom sukobljavanju i vrijeđanju. Radikali Nikolić i Vučić upućivali su najpogrdnije izraze na račun demokrata nazivajući ih banditima, ološem i slično.



Demokrat Dušan Petrović je, da bi ukazao na političku nedosljednost radikala i DSS-a, pokazao najnoviju knjigu Vojislava Šešelja "Politički ortakluk kurve Del Ponte i kurve Del Koštunice". Na to mu je Nikolić odgovorio da je Šešelj napisao i knjigu "Ubojstvo mafijaško premijera Zorana Đinđića".



Radikali su u osam navarata, uglavnom iz usta Aleksandra Vučića, uputili uvrede i Demokratskom savezu Hrvata Vojvodine (DSHV), nazivajući ih ogrankom HDZ-a u Srbiji, koji je dao podršku Borisu Tadiću.



Predsjednik DSHV Petar Kuntić kaže za Jutarnji list da nije odgovorao na provokacije radikala koji su očekivali da uđe u polemiku s njima.



- Nažalost, izbor radikala Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine Republike Srbije loš je signal za nacionalne manjine u ovoj zemlji, ali se nadamo da je prošlo vrijeme 90-ih kada su njihove prijetnje bile realnije nego što su to danas - rekao je Kuntić.   



 (M. K.)

U parlamentu su ološ, banditi i filijala HDZ-a





Iz Beograda Miroslav Kuskunović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:00