Šibenik: Od zračenja odašiljača na krovu zgrade, devet stanara oboljelo od raka!?

ŠIBENIK - Od posljedica zračenja odašiljača mobilnog operatera Vipneta postavljenih na krovu stambene zgrade u Ulici branitelja Domovinskog rata (bivši Njegošev trg), u posljednjih nekoliko godina devet osoba iz zgrade je oboljelo od raka, od kojih je tri umrlo - tvrdi grupa stanara zgrade koja broji 12 katova i 72 stana.



- Svi odašiljači postavljeni su neovlašteno, bez potrebne suglasnosti nas stanara koji smo i suvlasnici zgrade. I ne znamo više koliko je antena na krovu. Prije nekoliko dana popravljale su se stare i postavljale nove. O svemu sam ponovno izvijestila policiju koja je napravila očevid, saslušala mene i predstavnika stanara Miroslava Krnića te je sve ostalo na tome. Iste večeri imala sam anonimne prijetne telefonom - kaže Bernardica Miškić, jedna od stanarki.



Suprotno stanarki Miškić, Borivoj Mitrić, direktor Birostana, tvrtke koje upravlja tom zgradom, napominje kako je Vipnet svojedobno odašiljače postavio na legalan način uz ishodovane sve potrebne ateste. - Premda u to vrijeme nisam bio na čelu Birostana, poznato mi je da su pri postavljanju odašiljača prije pet godina stanari svojim potpisima dali suglasnost. Temeljem potpisanog ugovora Vipnet uredno plaća najamninu na poseban račun stanara suvlasnika, a tim novcem se financira održavanje zgrade.



Nakon nedavnog najnovijeg dostavljenog prigovora dijela stanara, provest ćemo reviziju ovoga slučaja i utvrditi činjenično stanje - kaže Mitrić. - Za dokument o davanju suglasnosti nas stanara potpise je zloupotrijebio naš predstavnik Miroslav Krnić. Riječ je o potpisima koje smo dali Krniću kao potvrdu da smo ga izabrali za predstavnika nas suvlasnika zagrade, a on ih je upotrijebio za davanje suglasnosti Vipnetu.



Stoga je riječ o kaznenom djelu te bi u ovom slučaju trebalo napokon intervenirati Državno odvjetništvo. Ujedno, žalosno je da se sve ove godine oko ovog slučaja nije željela angažirati nijedna ekološka udruga ili pak udruga za zaštitu ljudskih prava - kazala je Bernardica Miškić.




Ante Talijaš/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 06:33