Snažno računalo u mobilnoj formi

Končar Janica predstavnik je računala dizajniranih s namjenom da performanse snažnih stolnih konkurenata ponude i u obliku pogodnom za prenošenje.Janica nije klasičan prijenosnik, već spada u grupu prenosivih računala. Takav opis uzrokuju impresivne dimenzije predstavljenog računala i masa koja uz naponski ispravljač prelazi osam kilograma, što definitivno nije prikladno za nosanje na ramenu.

Uostalom, Janica dolazi smještena u povećem ruksaku s kojim će vlasnik prije ostaviti dojam turista, no mobilnog profesionalca. Janica žrtvuje mobilnost, a u zamjenu nudi beskompromisne performanse i vrhunsku opremljenost.

Zvijezda konfiguracije je grafički podsustav koji čine čak dvije Nvidia GeForce Go 7800 GTX grafičke kartice postavljene u SLI način rada. Jednako impresivan je i LCD zaslon dijagonale 48 cm (19 inča) rezolucije 1680 x 1050 točak. Kvaliteta prikaza usporediva je s kvalitetnim stolnim LCD ekranima; nudi vrlo dobru definiciju boja i svjetlinu. Končar je pri izboru ekrana odabrao model koji koristi sjajan filterski sloj koji povećava kontrastnost i uvjerljivost prikaza crne boje. Janica dozvoljava korištenje i eksternog monitora putem DVI i S-Video izlaza.

Za centralni procesor odabran je AMD Turion 64 Mobile procesor takta 2,4 gigaherca koji na raspolaganju ima gigabajt radne memorije. Tvrdi disk kapaciteta 120 gigabajta koristi SerialATA sučelje. 3D performansama Janica trenutno nema konkurencije u segmentu tržišta prenosivih računala. U sintetičkom testu 3D Mark06 postiže 4740 bodova, ili nešto plastičnije u zahtjevnoj 3D igri kao što je DOOM 3 sposobna je iscrtati 120 sličica u sekundi. Trenutno je praktički gotovo nemoguće pronaći aplikaciju koja bi Janici bila prepreka što ju čini interesantnim izborom korisnicima kojima je potrebna maksimalna snaga i u mobilnom obliku.

U radu Janica nije bučna no ni pretjerano tiha, a očekivani nedostatak je skromna autonomija koju nudi ugrađena baterija; oko sedamdesetak minuta. Janica dolazi s ugrađenim TV tunerom koji predstavljeno računalo može pretvoriti u pravi televizor i digitalni video rekorder. Od ostalih dodataka tu su DVD snimač, ugrađena web-kamera razlučivosti 1,3 milijuna piksela i čitač za sedam vrsta memorijskih kartica.

Končar Janica posjeduje PCMCIA , mini FireWire i pet USB 2.0 priključaka, linijski izlaz i ulaz, priključak za mikrofon, optički audio izlaz. Za umrežavanje su na raspolaganju analogni V90 modem, gigabitna Ethernet kartica, 802.11 a/b/g bežični adapter te Bluetooth i infracrveni senzor.

• Procesor, RAM: AMD Turion 64 Mobile 2,4 GHz, 1 GB

• Dimenzije, masa: 476 x 343 x 47,8 mm, 6,6 kg

• Diskovni podsustav: HDD 120 GB, DVD-RW

• Grafički procesor: 2x Nvidia GeForce Go 7800 GTX (SLI), 512 MB DDR• Trajanje baterije: 1:10 sati

• Ustupio: Končar INEM

• Cijena: 23.790 kn

Končar JanicaRobert Gabelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 07:24