UHVATILI GMAZA

ŠOK U SPLITU, GRAĐANI UOČILI ZMIJOLIKOG GUŠTERA U BLIZINI FAST FOODA 'To nas uopće ne treba iznenađivati'

Blavor
 Youtube

Splitski vatrogasci uklonili su blavora, krupnog, zmijolikog guštera, iz prometne Vukovarske ulice, kojeg su primjetili građani koji su se zatekli u blizini fast fooda, doznaje se u ponedjeljak iz Javne  vatrogasne postrojbe (JVP) Splita.

 Nakon dojave građana blavora su vatrogasci s gradske ulice uklonili u nedjelju popodne i pustili ga u prirodu, potvrdili su Hina iz splitskog JVP-a.

 Splitskim vatrogascima je to već četvrti susret ove sezone s gmizavcima, naime, prije nekoliko dana jednu zmiju izvukli su iz obiteljske kuće u Žrnovnici, a otrovnog poskoka su izvukli i iz električnog ormarića u Kopolici, te iz jedne kuće u Solinu.

Stručnjaci tvrde kako je pojava zmija u ovo doba godine, pogotovo kada su temperature izrazito visoke što je slučaj na širem splitskom području posljednjih dana, očekivana.

 "Pojava zmija u ovo doba nas uopće ne treba iznenađivati jer su one dolaskom toplijih dana aktivne. Kako se grad širi, puno je zapuštenih poljoprivrednih površina,  zaraslih šikara, izgradnja zadire u rubna gradska područja koja su nekad bila zelena i prirodne oaze zmijama, pa mora doći do interakcije", rekao je za lokalne medije Tino Milat, kustos Prirodoslovnog muzeja Split. Upozorava da od zmija koje obitavaju na ovom području, treba se naročito čuvati poskoka.

 Stručnjaci  također upozoravaju da sve zmije ljutice imaju karakterističnu trokutastu glavu, a poskoka obilježava zdepasto tijelo i mali roščić na vrhu glave. Boje poskoka se kreću od žućkaste, preko crvenkaste do pepeljaste.

 Blavor je, pak, krupni, zmijoliki gušter žućkasto-smeđe boje, naraste i do jednog metra. Vrlo je brz i pokretljiv, a najčešće se hrani guštericama, sitnim toplokrvnim životinjama (osobito miševima), ptičjim jajima, puževima, kukcima. Ljudi se bezrazložno boje blavora, iako je vrlo korisna životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2021 12:58