ORDINACIJA

Starenje

Starenje je stalan proces trošenja organizma koji počinje u stanicama. Sposobnost stanica da se ponovno dijele na identične stanice zapisana je u genima i moguća je samo određeno vrijeme. Na neki način to možemo usporediti s telefonskom karticom koja ima određen broj impulsa.

No, zdravi stil života i odgovarajuća prehrana u mnogome utječu na to da se “impulsi” mladosti znatno sporije troše. Kineska poslovica kaže: Čovjek stari onako kako je živio.

Evidentni znaci starenja su: sitne bore oko očiju i bore mimike; debljina – čim imate višak kilograma izgledate starije, a što ste stariji teže mršavite zbog usporenog metabolizma; loše održavani zubi – iako nisu uvijek znak starosti, izgledu će pridodati koju godinu više; suhe i naborane, a ne njegovane ruke; zapušteni nokti na rukama i stopalima odaju dojam loše ili nikakve njege; proširene vene i celulit...

Sve su to izvanjski dojmovi koji često ostavljaju lošu sliku na okolinu i čine vas starijim.

Starost definiramo na osnovu bioloških i funkcionalnih pokazatelja, pa možemo razlikovati kronološku i fiziološku starost. Kronološka govori o godinama starosti, a fiziološka je strogo individualna sposobnost osobe da se prilagodi uvjetima okoline, a izražena je izdržljivošću, fleksibilnošću, koordinacijom i radnim kapacitetom. Starenje možemo definirati i kao kontinuirani proces trošenja organizma koji se ne može izbjeći.

Starenje počinje u stanicama, a ključnu ulogu pri starenju imaju mitohondriji – stanične organele koje proizvode energiju potrebnu za metaboličke procese samih stanica. Kako ne postoje zaštitni mehanizmi samih stanica od utjecaja bioprodukata oksidacije unutar stanice, oni propadaju. Na taj način i sama stanica gubi sposobnost stvaranja energije, te i o na propada.

Zašto starimo ?

Vrlo često nismo svjesni koliko nam neke pojave poput bolova u mišićima i zglobovima najavljuju prve znakove starenja. Starenje je usko povezano s procesima oksidacije, a to je onaj isti proces koji dovodi do toga da željezo hrđa, srebro tamni, maslac užegne, a vatra dogori. Radi se o procesu oslobađanja kemijske sile unutar kisika koji udišemo iz zraka, ili unosimo hranom.

Riječ je o tome da kisik koji unesemo u organizam hranom ili disanjem ne potrošimo, pa onaj preostali u formi slobodnih radikala kao nespareni elektron krade elektrone od naših stanica kako bi se spario! Poznato je, također, da organizam za svaki upalni proces, duševno i tjelesno opterećenje troši znatno više kisika, a posljedica je stvaranje slobodnih radikala. Na hiperprodukciju slobodnih radikala utječe i niz drugih čimbenika poput pušenja, alkohola, konzumiranja pržene hrane, zagađenja okoliša, izloženosti rendgenskim ili radioaktivnim zračenjima i opetovano izlaganje suncu bez odgovarajuće UV zaštite.

Ljudski organizam raspolaže zaštitnim mehanizmom protiv tzv. korozivnih oštećenja oksidacije, putem antioksidativnih enzima koje sam proizvodi. To su glutation peroksidaza, katalaza i superoksid dizmutaza. Kako vrlo često njihov učinak nije dovoljan, u pomoć dolaze i druge ortomolekularne tvari antioksidativna učinka, poput vitamina C, selena, beta-karotena, koenzima Q10, cinka, tokoferola…

Stručnjaci za zaštitu ljudskog zdravlja jedinstveni su u stavu da je odgovarajuća prehrana, uz izbjegavanje vanjskih štetnih faktora rizika, najidealnija zaštita od preranog i prekomjernog starenja. Naime, ortomolekularne tvari, vitamini i minerali, usporavaju procese razgradnje, ali prije svega kao sastavni dio enzima imaju snažan učinak na zaštitu stanica od slobodnih radikala i jačanje obrambenog sustava.Beta-karoten je jedan od najjačih antioksidansa koji daje boju mrkvi ,marelicama i rajčici. Štiti od nastajanja tumorskih bolesti, povisuje aktivnost i količinu T-limfocita, što znači da pozitivno utječe na obrambeni sustav. Što je veća koncentracija beta-karotena u krvi, to je manji rizik od nastanka skleroze krvnih žila i srca.

Vitamin B6 – piridoksin - ima značajnu ulogu u izmjeni tvari u mozgu, regulira ravnotežu neurotransmitera i povisuje njihov broj, posebice razine serotonina, dopamina i noradrenalina. Vitamin B6 povisuje i razinu obrambenih stanica –limfocita, te i na taj način štiti dobru razinu imuniteta.

L-glutamin je aminokiselina, izuzetno važan prirodni antioksidans u neutralizaciji slobodnih radikala, jačanju imuniteta (hraneći leukocite) i kontroliranju trošenja organizma kao snažni antikatabolik (balansira energetski potencijal i usporava starenje).

Selen, cink, vitamin C, vitamin E i mnoge druge hranjive tvari, dokazali su svoj snažni antioksidativan učinak i doprinos svježini, snazi, mladosti i ljepoti…

Tržište danas obiluje i sjajnim kozmetičkim pripravcima za njegu kože, a tu su i mnoge najnovije tehnike njege kože sa ciljem održavanja ljepote, svježine, mladosti i zdravlja, održavanja tonusa i snage kože, te dovođenja što više kisika u svaku stanicu.

No, da bi bili svježi, izdržljivi, lijepi i zdravi potrebno je organizam njegovati “iznutra” pravilnom prehranom i dodacima poput pripravaka atioksidativnog učinka. Tako ćemo sačuvat mladost, svježinu i kvalitetu starenja i osjećati se dobro.

Mimi Vurdelja, mr.pharm.

nutriciologinja HOO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2020 17:01