JOŠ JEDNA RAZINA NIŽE

Što nas još čeka u stranačkom ratu za vrh države

Loše je što se hrvatska politika spustila još jednu razinu niže na ionako donjem kraju ljestvice povjerenja
Božo Petrov i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Zdravko Marić preživio je glasanje u Saboru, i to je dobro. Dobro je i što Božo Petrov više nije predsjednik Sabora. Loše je što se hrvatska politika spustila još jednu razinu niže na ionako donjem kraju ljestvice povjerenja.

Izjednačeni rezultat nije rezultat, tu nema pobjednika. U politici, gdje je uvijek riječ o preživljavanju, izjednačeni ishod glasanja korak je do smrti, čak i za onu stranu koja je naizgled zadržala poziciju i smatra se pobjednikom. Andrej Plenković je spasio svojeg važnog ministra Zdravka Marića, hoće li, bez danas vidljive saborske većine, proći njegovi kandidati za četiri ispražnjene ministarske pozicije u ministarstvima unutarnjih poslova, pravosuđa, zaštite okoliša i uprave? To ovisi o političkoj trgovini, a još ne znamo kako i čime, pa ni kime će tko trgovati.

Neke stvari su ipak poznate. Prvo, Andrej Plenković dokazao je da je politički jači od Bože Petrova i da, unatoč čestom iskrenju između HDZ-a i nemostovskog dijela oporbe, može i izvan HDZ-u bliskih krugova prikupiti dovoljno saveznika da ukloni Most kao destabilizirajuću točku izvršnog dijela politike.

Drugo, iako nije teško povjerovati onima koji misle da je Tomislav Saucha svoj presudni glas za Marića poklonio Vladi Andreja Plenkovića nakon što se o tome savjetovao sa zajedničkim prijateljem, bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, sjena nedavnog Plenkovićeva zajedničkog istupa s državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, kada se pokretala “afera dnevnice”, pokazala se premračnom da bi je javnost olako zaboravila.

Tu nije pitanje koliko duboko smije izvršna vlast zagristi u pravosuđe, jer ne smije, pitanje je - je li zagrizla?

Je li bivši šef Milanovićeva kabineta jučer glasao pod pritiskom? Saucha se, doduše, javno odrekao budućnosti u politici, ali nitko vlastitu budućnost ne zamišlja sa zatvorskom presudom u pipelineu.

Riječ je o Plenkovićevu ozbiljnom gafu, kakav on kao pravnik i iskusni diplomat vjerojatno neće ponoviti, ali na koji će ga politički protivnici često podsjećati.

Treće, jučerašnji SDP-ov pokušaj tjeranja Željka Reinera s funkcije potpredsjednika Sabora, “jer izjednačen rezultat nikome ne daje većinu”, otkrio je još jedan aspekt grčevite borbe za vlast u državi. Nije problem u kredibilitetu ministara.

Saborskoj oporbi, ali i Plenkovićevoj internoj oporbi, koja u HDZ-u nije zanemariva jer Plenković se mnogima danas čini premalo desnim, a previše liberalnim, ne odgovara dvojac snažnih, učinkovitih ministara poput Zdravka Marića i Martine Dalić.

Radije bi umjesto njih vidjeli slabije državne činovnike na čijoj će neučinkovitosti lakše rušiti premijerski autoritet Plenkoviću. Dalić su već pokušali rušiti na Ini, Marićevo najveće breme trebao je biti njegov četverogodišnji boravak u Agrokoru. Zasad neuspješno.

I Ina i Agrokor unatoč svojoj, pojedinačno velikoj, težini samo su dio naslijeđenih problema s kojima se ova Vlada mora do kraja godine suočiti. Tu je još povrat dospjelog duga, izlazak iz procedure prekomjernog deficita, što brže podizanje sramotno niskog kreditnog rejtinga (sve tri točke iz resora ministra financija) i donošenje filigranski delikatne političke odluke nakon što se objavi stav arbitara o Piranskom zaljevu, unatoč tome što smo se izjasnili da njihov sud ne priznajemo, što je nemoguće bez jakog i kompetentnog ministra pravosuđa.

Nijedna od tih točaka ne dopušta saboterski pristup političkih partnera u Vladi. Pitanje Piranskog zaljeva i budućnosti naših odnosa s prvim susjedima u EU teško će podnijeti i nestabilnu sabornicu.

A onda nas čekaju drugi, jednako važni procesi, poput reformi obrazovanja, zdravstva, mirovinskog sustava i pravosuđa, koje je preduga kriza vlasti gurnula u duboku pozadinu.

Današnja odluka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o tome smije li ili ne smije Željko Reiner po funkciji sjesti na ispražnjenu stolicu predsjednika Sabora ne čeka se samo kao presuda Reineru, nego i ovom saborskom sazivu. Pritom je dobro znati da danas iz proračuna plaćamo dvije garniture zastupnika - ovu i prošlu, ranije raspuštenu. Raspustimo li sabornicu, na plaći “za ništa” naći će se tri puna saziva Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:20