NATO-va VIZIJA

Stvorit će se uvjeti u kojima talibani neće moći dugo opstati

Šefovi diplomacija 44 zemlje koje sudjeluju u misiji u Afganistanu pod vodstvom Sjevernoatlantskog saveza (NATO) počeli su sastanak jučer i nastavljaju ga danas kako bi raspravili budućnost misije. Ova, 2009. godina nije bila lagana ni za Afganistan ni za zemlje koje onamo šalju svoje vojnike. Ali sada počinje nova faza međunarodnog angažmana.

Ne samo Obamin rat

Prije tri dana američki predsjednik Barack Obama održao je važan govor u kojem je izložio strategiju svoje zemlje za tu misiju. Obvezao se na supstancijalno povećanje resursa, uključujući više od 30.000 pripadnika američkih oružanih snaga. I učinio je bjelodanim svakom sumnjičavcu da su Sjedinjene Američke Države čvrsto odlučile učiniti ono što je potrebno da završi posao.

No, to nije samo rat predsjednika Obame. Mi se svi suočavamo s istim izazovima koji su rezultat onoga što se događa u Afganistanu i koji su posljedica terorizma, trgovine drogom, ekstremizma. To je zajednički napor cijelog Saveza i mi ćemo ga privesti kraju zajedno. U ovom vrlo važnom trenutku u evoluciji naše operacije NATO će još jednom demonstrirati svoje jedinstvo i svoju snagu.

Doći će iduće, 2010. godine i do supstancijalnog povećanja broja vojnika koje šalju zemlje nečlanice NATO-a: najmanje pet tisuća, a vjerojatno i nekoliko tisuća više. Oni će biti pridodani neameričkim trupama kojih trenutačno na terenu ima oko 38.000. No, nije riječ samo o broju vojnika. Riječ je o strategiji. A naša je strategija vrlo jasna: predati, što je prije moguće, ključnu odgovornost za upravljanje svojom zemljom - Afganistancima.

Riječ je, dakle, o tranziciji u kojoj afganistanske snage preuzimaju vodstvo, a naše se snage povlače i preuzimaju potpornu ulogu. Ja potičem saveznike i partnere da osiguraju potrebna sredstva i financiraju našu misiju uvježbavanja afganistanskih snaga sigurnosti. Na taj ćemo način omogućiti tranziciju prema stvarnom afganistanskom vodstvu, i to dovoljno brzo. Kad afganistanski narod i građani zemalja koje sudjeluju u misiji sa svojim trupama vide da se tranzicija događa, a krenut će početkom iduće godine, uvjeren sam da će vidjeti napredak potreban da nastave svoju podršku ovoj misiji.

Ali tranzicija nije kodno ime za izlaznu strategiju. Riječ je o tranziciji u drukčiju ulogu. Prvo, naši vojnici će biti partneri afganistanskim snagama na svim raznima; od terena do stožera, kako bismo im prenijeli znanje koje trebaju da sami stanu na svoje noge. A kad se ostvare potrebni uvjeti - kad će Afganistanci imati potrebne sposobnost i samopouzdanje - prijeći ćemo u sljedeću fazu u kojoj afganistanske snage preuzimaju vodstvo u planiranju i vođenju operacija, a NATO snage im pružaju potporu. To je put za budućnost i uvjeren sam da možemo početi sljedeće godine.

Ministri vanjskih poslova o svemu tome su počeli raspravljati jučer i nastavljaju danas. No, oni ne raspravljaju samo o vojnoj operaciji. Oni će se usredotočiti na širu političku strategiju, a ona uključuje ono što očekujemo od afganistanske vlade. Dobro upravljanje najbolji je način da se talibanima uskrate sredstava potrebna za preživljavanje. Nakon svega na što smo se obvezali i što smo učinili u ovoj misiji imamo pravo inzistirati na tome.

Prilika za demokraciju

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai dao je neke nedvojbene i dobrodošle izjave. Zadovoljan sam jer vidim da se već krenulo u istraživanje korupcijskih slučajeva. To je dobar početak i to će pomoći da se uspostavi vjerodostojnost koju afganistanski narod i međunarodna zajednica moraju vidjeti. U Londonu će se u siječnju iduće godine održati konferencija koja će također biti izuzetno važna u uspostavi novog sporazuma između afganistanske vlade i međunarodne zajednice.

Uvjeren sam da ćemo uskoro vidjeti novi zamah u ovoj misiji. U 2010. godini bit će znatno više snaga na terenu, usredotočenih na obranu afganistanskog naroda. Počet ćemo predavati ključnu odgovornost za sigurnost afganistanskim snagama, okrug po okrug, kako će okolnosti dopuštati. Imat ćemo čvrstu opredijeljenost, a ja očekujem i odlučnu akciju afganistanske vlade kako bi stekli potporu afganistanskog naroda. Imat ćemo još više razvojne pomoći - na prvome je mjestu pet milijardi dolara koje je obećao Japan. Potaknut će se također i civilna strana cijelog projekta, ne samo kroz Akcijski plan Europske Unije.

Na koncu sve se svodi na sljedeće. Kad talibani dođu uzeti ocu Afganistancu sina da postane njihov borac, što će taj otac učiniti? Ako vidi da talibani nemaju nikakvog izgleda za pobjedu, ako vidi da mu se život poboljšava i ako vjeruje u svoju vladu - tada će reći: NE. I pobunjenici će izgubiti. To je tako jednostavno. I to su uvjeti koje moramo stvoriti i mislim da ćemo iduće godine moći vidjeti svjetlo na kraju tunela. ( Anders Fogh Rasmussen, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:22