Sudar dvaju kapitalizma koji rađa ksenofobiju

Preko 2,2 milijarde eura investirao je Hyundai Motor Company u gradnju dvije tvornice u Slovačkoj i Češkoj. Tvornice u malom slovačkom gradiću Žilini i još manjem češkom gradiću Nošovice, opskrbljivat će cijelu Europu automobilima Kije (Hyundai motor manufacturing je vlasnik tog branda), te Hyundaija.



No, unatoč tome što će kroz ovaj veliki projekt Kia Motors Slovakia direktno zaposliti tri tisuće, a Hyundai Motoring Manufacturing Czech 3520 radnika, mahom iz okolice Nošovica, za Slovake i Čehe nije sve tako idealno. Iako su tek rijetki radnici prilikom našeg obilaska dviju tvornica željeli to potvrditi, kod svih njih na prvi je pogled vidljivo nezadovoljstvo radnim uvjetima nametnutih istočnom radnom kulturom. Njihov izvršni direktor, Chung Mong-Koo prilikom ceremonija u obje tvornice koje su se održale dan za danom, više je puta istaknuo da konačni cilj predstavljen pred uprave obje tvornice, nimalo nije lak.



- Želimo imati najbolju kvalitetu završnog proizvoda među svim europskim postrojenjima automobila. Tvornica je najmodernija u Europi i kada bude potpuno funkcionalna, svaki će radnik zaposlen na traci godišnje proizvesti čak 100 automobila - rekao je Mong-Koo.



Na Europljanje isključili su iz procesa odlučivanja, a zanima ih samo krajnji rezultat
Ali, "medeni mjesec" za Slovake je prošao, te im tek sada postaje jasno da neće biti tako lako raditi za korejske vlasnike. Tvornica kojom smo prošetali besprijekorno je čista, a takva je i odjeća radnika. Rečeno nam je da to nije samo zbog toga što je taj dan bilo svečano otvorenje upriličeno za 1500 VIP uzvanika i novinara iz cijelog svijeta, već je to samo jedna od mnogobrojnih stvari na kojoj Korejci inzistiraju bez odstupanja. Iako nam to nitko nije službeno potvrdio, činilo nam se da je druga stvar bila zabrana razgovora s novinarima jer je velika većina radnika okretala glavu čim je vidjelo fotoaparat ili diktafon.



Ipak, 29-godišnji inženjer Mihael Adamčik, rodom iz Žiline, bio je spreman nakratko razgovarati s nama i potvrditi kako se slovačka radna snaga teško nosi s korejskom radnom etikom i njihovim poslovnim razmišljanjima.  - Radim ovdje već godinu i pol, i tvornica će malom gradu, kao što je Žilina, dugoročno sigurno donijeti promjene, samo ne znam da li će nam biti bolje ili lošije. Na primjer, cijena zemlje i nekretnina tijekom ove dvije godine, od kada je počela gradnja tvornice, porasla je za 300 posto i ne staje rasti. Stare, derutne dvosobne stanove građene u socijalizmu, više nije moguće dobiti za manje od 60.000 eura. Osim toga, oni koji su imali zemlju na periferiji Žiline gdje je tvornica sagrađena, osjećaju se prevareno.



 
 


Država je od njih otkupljivala zemlju za tvornicu po tržišnoj cijeni, a potom je na nju dala koncesiju Korejcima koji su ovdje sagradili tvornicu. Stanovnici ovog kraja smatraju da je Korejcima trebalo prodati zemlju i misle kako bi u tom slučaju mogli više zaraditi - ističe Adamčik. S Korejcima nije lako raditi, kaže Adamčik, posao je sjajan, ali uprava je loša, da ne kažem - očajna. Većinu vremena imamo problem s razumijevanjem toga što šefovi od nas očekuju. U velikoj većini slučajeva postoji nekoliko načina kako odraditi neki zadatak ili riješiti neki problem, no oni inzistiraju na tome da se radi jedino po njihovom i nikako drukčije - nezadovoljan je Adamčik.



Sada već potpuno otvoreno nastavlja pričati kako među šefovima na svim razinama u tvornici ima vrlo mali broj Slovaka, a u upravi nema ni jednog. Adamčikova zapažanja potvrdila nam je i 27-godišnja Irena Bezek koja radi za Mobis, jedan od Hyundaijevih dobavljača. Bezek nije iz Žiline, već se tamo doselila prije osam godina kada je počela studirati na tehničkom fakultetu.



- Na početku smo svi bili oduševljeni s tom idejom - Žilina je blizu Češke te je na raskrižju svih važnijih puteva u Slovačkoj, a i dovoljno je blizu Bratislave. Grad se razvija, u njega se doseljava sve više i više ljudi, dobro je i za tvrtke koje će surađivati s Kijom. Osim toga, tvornica je dala  šansu nama mladima koji znamo strane jezike i visoko smo obrazovani - prepričava Bezek i nastavlja:



- Stanovništvo se bunilo jer dolaze Korejci. No, kako nam nema druge, sad smo se polako naviknuli i na njih. Vidimo ih svugdje, ovo nije veliki grad. Doselilo ih se oko 2000, no taj bi broj bio mnogo veći da su svi doveli svoje obitelji. Većinom su sami i drže se dosta za sebe, čak su otvorili jedan korejski restoran u gradu jer nisu baš ljubitelji slovačke hrane. Prvo su došli samo menadžeri, potom njihove obitelji, nakon čega su stigli korejski radnici koji služe kao nadglednici i šefovi na nižim razinama. Na žalost, iako su svi radnici izvrsni u svojem poslu, a inženjeri i ostali djelatnici s fakultetima su među najboljim mladim ljudima iz Slovačke, Korejci ne vjeruju našoj procjeni u mogim stvarima.



  Postoji nekoliko načina kako odraditi neki zadatak ili riješiti neki problem, no oni inzistiraju na tome da se radi jedino po njihovom i nikako drukčije - nezadovoljan je inženjer M. Adamčik.

  G otovo nikad ne uvažavaju naše mišljenje ili sugestije oko toga kako bi trebalo doći do nekakvog rezultata, objašnjava dobavljačica I. Bezek



- Oni imaju samo jedan put i jednu metodu za rješavanje nekog problema. Gotovo nikad ne uvažavaju naše mišljenje ili sugestije oko toga kako bi trebalo doći do nekakvog rezultata. Nadalje, ponekad pred radnike postavljaju vrlo teške ciljeve koje je skoro nemoguće izvesti. Njih zanima samo krajnji rezultati i to je to, sve što se događa uopće nije njihova briga. S tim se često vrlo teško nositi, mi Slovaci smo drukčiji - objašnjava Bezek.



Naravno, pitate li Korejce, reći će vam da je samo riječ o kulturnim razlikama, te da su oni tvornicu u Slovačkoj otvorili najviše zbog činjenice da je riječ o zemlji sa snažnom tradicijom obrtništva koja ima vješte radnike i pametne inženjere. Zanimljivo je kako su oni još zatvoreniji pred novinarima od Slovaka, jedino što su nam svi više manje ponavljali bilo je dostupno u press materijalima koje smo dobili prilikom obilaska tvornice.



O tome kako žive u Slovačkoj, ništa ne žele reći. Ipak, od lokalnog smo stanovništva u gradu doznali kako se nisu asimilirali niti ih to zanima, te da se većinom drže za sebe. Kuće iznajmljuju i kupuju jedni pored drugih, a za menadžere je sagrađeno i minijaturno naselje na rubovima Žiline.







Češke nošovice, u kojima živi 45.000 stanovnika, kroz iduće dvije godine čeka sve kroz što je Žilina već prošla ‡ od snažnijeg doseljavanja Korejaca preko porasta cijena nekretnina pa do problema prilikom premošćavanja kulturnih razlika između dvije rase.



Međutim, kako su Nošovice na mnogo slabijem prometnom položaju a uz to su slabije gospodarski razvijene, njihov gradonačelnik Martin Kačamrčik kaže kako su spremni prebroditi sve razlike. "Čuli smo da u slovačkoj postoje neki problemi u komunikaciji između radne snage I korejskih šefova. Ako ih kod nas I bude, mi ćemo dati sve od sebe da ih prebrodimo, te ćemo se potruditi da našim prijateljima iz Koreje budemo dobri domaćini. 

Nošovice čeka što i Žilinu





Iz Žiline i Nošovica Goran Vuzem
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:54