Sulejman Tihić: U Bosni čak 9 piramida, glavna veća i od Keopsove

RIJEKA - Ne želim spekulirati o civilizaciji koja je na području centralne Bosne, prije 12.000 godina, sagradila čak devet piramida, ali one su sigurno djelo ljudskih ruku - rekao je Sulejman Tihić, predsjednik BiH, tijekom opatijskog skupa državnika jugoistočne Europe tijekom kojeg je uspio izlobirati da se na lokalitet kod Visokog pošalju i eksperti UNESCO-a.



Glavna piramida, kaže Tihić, visoka je čak 225 metara, dok se Keopsova uzdiže tek do visine od 150 metara. Po položenim blokovima i stilu gradnje više podsjeća na meksičke nego egipatske, a očito su zbog uočenog fenomena "bacanja svjetlosti" prije astronomskog nego zagrobnog značaja.



Tamošnje stanovništvo već dugo govori o fenomenu tog lokaliteta na koji su tijekom rata, kaže, padale granate, kameni blokovi su pucali, ali ne i materijal što ih vezuje. Struka je, dodaje, potvrdila da je žbuka identična onoj kojom su spajani blokovi egipatskih piramida.



- Ma narod vam je tamo silno angažiran oko tog otkrića, masovno raskopavaju njive, vikendom se u Visokom okupi i do 3000 ljudi. Usporedba s Međugorjem? Ne prihvaćam, tamo su u pitanju duhovna, a ovdje materijalna otkrića, od kojih mogu profitirati sve države u ovoj regiji - uvjeren je Tihić.



Nakon napisa o navodnom postojanju piramida u Bosni i Hercegovini, koje su podijelile javnost, otvorilo se i pitanje fenomena bosanskih kamenih kugli.



U Bosni postoji desetak lokacija kamenih sfera, a one koje su pronađene nalazile su se na nekoliko metara dubine. Semir Osmanagić, koji je prvi pokrenuo pitanje postojanja piramida u Visokom pokraj Sarajeva, smatra da su te kugle nastale kao rezultat rada ljudskih ruku.



Mišljenja je da su bile dijelom kompleksnog svjetskog energetskog sistema te da su napravljene istom metodologijom i od istog materijala kao i otkrivene kugle u Meksiku i Kostarici. U Meksiku je u području planina Cerra Piedra Bollas otkriveno na stotine kugli, za koje arheolozi vjeruju da nisu mogle biti dijelom primitivnih indijanskih plemena, osobito zato što su teške 50 tona i imaju promjer četiri metra. U Kostarici je do sada otkriveno 390 kugli, a vjeruje se da su stare između 1200 i 1300 godina.



U sjeverozapadnoj Bosni, u selu Trn pokraj Banje Luke, prvo su pronađene dvije kugle, a nedugo nakon toga i osam kugli u selu Teočak.



Banja Luka: Najveća kugla

Najveća kamena kugla u Bosni pronađena je u blizini sela Slatina kod Banje Luke, ali je nedovršena. Geolog Mile Vujačić vjeruje da su kamene kugle u Bosni nastale prirodnim putem kad je voda oblikovala kamen tijekom dugog razdoblja. No, nitko sa sigurnošću ne može reći koliko točno ima takvih kugli u Bosni, koje su različitih promjera. Vjeruje se da su pronađene kugle samo mali dio onoga što stvarno postoji i zakopano je nekoliko metara ispod zemlje.  (N. I. F.)



N.Horvat;N.Irena Fišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:20