BOSANSKI ŠAMAC

Pokopan Sulejman Tihić

 Dado Ruvić / CROPIX

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Sulejman Tihić koji je preminuo prije dva dana od teške bolesti, pokopan je u subotu u rodnom Bosanskom Šamcu.

Tihića (63) je u Šamcu ispratilo na tisuće ljudi a veliki broj sudjelovao je i u središnjem vjerskom obredu upriličenom ranije tijekom dana u Sarajevu kojega je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Na središnjoj komemoraciji koja je prije toga održana u sjedištu državnog parlamenta predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je kako je Tihić svim srcem volio tu zemlju kao svoju domovinu a ljude nikada nije dijelio po nacionalnoj pripadnosti i taj njegov odnos nije promijenilo ni višemjesečno zatočeništvo u srpskim logorima 1992. godine.

"Bio je uporan i hrabar borac za istinu i pravdu", kazao je Izetbegović.

Predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović za Tihića je na komemoraciji kazao kako je bio čovjek razuma.

"Ostavio nam je puno toga u naslijeđe, da razmišljamo o tome kako BiH može biti lijepa kad su u njoj svi narodi zadovoljni", kazao je Čović.

I zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u Domu naroda parlamenta BiH Staša Košarac biranim je riječima govorio o Tihiću na komemoraciji.

"Bio je jedan od rijetkih političkih lidera u BiH čije su riječi pažljivo slušali i poštovali svi, pa i oni koji se s njegovim političkim stavovima nisu slagali", kazao je Košarac.

Sulejman Tihić na čelu SDA bio je od 2001. kada je njenim predsjednikom postao po želji Alije Izetbegovića. Vodeći SDA kao najveću stranku bošnjačkog naroda nametnuo se kao jedan od najutjecajnijih političara u BiH.

Od 2002. do 2006. godine bio je na dužnosti člana Predsjedništva BiH a nakon toga u dva mandata zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH.

Tijekom Tihićeva vodstva SDA, koja je utemeljena kao desničarska stranka, postala je bliža političkom centru.

Otkako je Tihiću dijagnosticirana teška bolest vođenje SDA praktično je preuzeo njegov zamjenik Bakir Izetbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:00