KOMENTAR

SUZANA BARILAR Za ozbiljne optužbe Most opet ne daje niti jedan dokaz

Problem Mosta je to što smo puno puta čuli da viču ‘to je vuk, to je vuk’, a vuka nema
 Goran Mehkek / CROPIX

U Hrvatskoj sve uvijek nekako završi na špijunima, praćenju i prisluškivanju. Kad god se želi skrenuti pozornost na nešto ili s nečega, uvijek je najlakše izvući optužbu “nezakonito nas se prati i prisluškuje”.

Toj plejadi sada se priključio i glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja koji je izjavio kako “imaju indicije da je Petrov bio cijelo vrijeme praćen”.

Nije Grmoja pritom iznio baš niti jedan dokaz za svoje itekako ozbiljne optužbe. Jer zloupotreba službi radi političkih obračuna je upravo to i za nju nije dovoljno imati samo indicije.

No, od Mosta nismo čuli niti jedno ime, niti jednu situaciju koja bi nas barem malkice uvjerila da bi u svemu moglo biti istine.

Daleko od toga da treba bez zadrške vjerovati tehničkom ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću kad kaže “nismo mi ni pratili, ni prisluškivali, ni izlistavali pozive čelnika Mosta”, jer od njega se i očekuje da ponudi koji dokaz više od onog - vjerujte mi na riječ. Tim više jer je isti taj ministar tvrdio da službe nisu pratile Slavka Linića, da bi se kasnije ustanovilo da je ipak bio pod istragom PNUSKOK-a. Nažalost, kod Mosta je problem što smo od njih jako puno puta čuli da viču “to je vuk, to je vuk”, a vuka nigdje.

Pa nije li isti taj Grmoja javno tvrdio da se njihovim lokalnim dužnosnicima prijetilo, da ih se čak pokušalo likvidirati, da se na Petrova nasrtalo fizički, a da su gradonačelnika Omiša Ivana Kovačića pokušali pregaziti autom.

Grmoja je nakon toga “grmio” i o tome da je neke izabrane zastupnike SDP pokušao kupiti nudeći im da funkcije koje požele. Sličan je argument i Petrov koristio kako bi objasnio iznenadni prekid pregovora s lijevom koalicijom.

No, nikad nismo doznali tko je to fizički i gdje napao Petrova, tko je to i kada pokušao pregaziti Kovačića, koji su to SDP-ovci, dok su za stolom pregovarali Milanović i Petrov, ispod stola pokušali pridobiti neke zastupnike Mosta. Tako niti sada ne znamo ništa o navodnom praćenju Petrova.

I zato je Ostojić u pravu u jednome. Od onih koji žele voditi sigurnosni resor države, kao što to želi Most, očekuje se da funkcionira ne po principu rekla-kazala, već da iznesu dokaze i dokumente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:37