DELICIJE

Svinjski lungić u umaku od šljivovice

Recept: Tomica Đukić, chef kuhinje hotela Osijek, predsjednik Udruge kuhara Osječko-baranjske županije

1. Svinjsku pisanicu očistite od žilica i narežite medaljone

2. Posolite ih, popaprite, uvaljajte u brašno i na malo masnoće naglo prepecite da porumene te ih maknite s vatre

3. Na ostatak masnoće dodajte narezane suhe šljive i nakratko popirjajte, zatim dodajte vrhnje (kiselo i slatko), vino te vratite medaljone da sve prokuha dok meso ne omekša

4. Pred sam kraj kuhanja dolijte šljivovicu, još kratko prokuhajte i poslužite s kuhanom palentom

Sastojci za 4 osobe

80 dag svinjske pisanice (lungić)

25 dag suhih šljiva

3,6 dl kiselog vrhnja

2,5 dl slatkog vrhnja

2 dl bijelog vina

0,75 dl domaće šljivovice

sol

papar

25 dag palente

5 dag oštrog brašna

0,5 dl suncokretovog ulja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2025 00:22