Tajanstveni odvjetnik Hoop zastupa i Zagorčeve tvrtke

ZAGREB - Nakon napisa u Jutarnjem listu o prodaji dionica preko jedne lihtenštajnske tvrtke koju je zastupao odvjetički ured Gerolda Hoopa, iz Državnog odvjetništva su najavili preispitivanje privatizacije Tvornice oplemenjenih folija (TOF) iz Drniša.



U pretvorbi TOF-a, podsjetimo, sudjelovao je i Josip Matanović, jedan od potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju uhićen u akciji "Maestro" zbog uzimanja mita, a Odvjetništvo sumnja da je malverzacijama u TOF-u iz Hrvatske preko lihtenštajnske tvrtke isisano više od 5 milijuna eura.



Istraga Odvjetništva mogla bi dovesti do stvarnih i, za sada, tajnih vlasnika tvrtke Aluinvest Aktiengesellschaft sa sjedištem u Vaduzu, čiji je predstavnik Hoop radnicima TOF-a nudio otkup dionica. Zakonodavstvo u toj off shore državi u srcu Europe, naime, dopušta "skrivanje" pravih vlasnika iza posrednika koji, po zakonu, mora biti lihtenštajnski odvjetnik.



Jučer smo pokušali i telefonski dobiti odvjetnika Gerolda Hoopa, ali nam je njegova tajnica poručila da je zauzet i zamolila da ostavimo broj telefona na koji se, međutim, Hoop do kraja radnog vremena nije javio.



Istražili smo i koje sve hrvatske tvrtke u vlasništvu lihtenštajnskih tvrtki zastupa odvjetnik Hoop te utvrdili da se od 2004. do danas Hoop pojavio kao zastupnik u njih 28. Ukupna procijenjena knjigovodstvena vrijednost tvrtki koje Hoop zastupa u Hrvatskoj je 203,785.000 eura, što je tri puta više od svih ulaganja koja su u posljednjih 15 godina iz Lihtenštajna, prema podacima HGK, stigla u Hrvatsku.



Hypo Alpe Adria banka iz Klagenfurta tvrtkama u Hrvatskoj odobrila je i kredite u iznosu od najmanje 143,200.000 eura, iako su te tvrtke najčešće bile tek otvorene i sa samo jednim ili nekoliko zaposlenih.



Hypo Alpe Adria banka iz Klagenfurta tvrtkama u Hrvatskoj odobrila je i kredite u iznosu od najmanje 143,200.000 eura, iako su te tvrtke najčešće bile tek otvorene i sa samo jednim ili nekoliko zaposlenih
Najviše tvrtki koje zastupa odvjetnik Hoop ima sjedište u Gaženičkoj ulici b.b. u Zadru, a direktori su zadarskoj javnosti poznate osobe, također posljednjih dana nedostupne novinarima za objašnjenje kako su stjecale poduzeća milijunske vrijednosti. Radi se o bivšem savjetniku Hypo banke iz Zadra Zdenku Zriliću, njegovu vozaču Zoranu Kasapu, Jelki Milošević i Gerhardu Sussu, koji su danas direktori 11 poduzeća s milijunskim vrijednostima, a u nekim im je transakcijama pomagao i Reno Sinovčić koji, pak, tvrdi da ne zna gdje je Lihtenštajn.



Osam poduzeća koje zastupa Hoop, pak, bivše su tvrtke Vladimira Zagorca, a u Hrvatskoj ih zastupa direktor Roman Binder. Radi se o poduzećima povezanim s generalom Zagorcem koja su nakon njegova odlaska iz MORH-a započela projekte po Hrvatskoj vrijedne desetke milijuna eura.  Samo par godina nakon početka razvijanja privatnog biznisa, tijekom kojih je javnost od generala tražila objašnjenje odakle mu novac za tolike investicije, Zagorec je nakon otvaranja istrage zbog navodne krađe dragulja vrijednih 5 milijuna dolara, prema tvrdnjama svojih odvjetnika, prodao tvrtke.



No, kako se posljednjih mjesec dana u više od desetak zemalja u Europi i svijetu provode istrage zbog sumnje u pranje novca preko Lihtenštajna, nakon što je njemačka tajna služba za 4,2 milijuna eura otkupila DVD s podacima o tvrtkama koje su poslovale s Lihtenštajnom, glavni državni odvjetnik Mladen Bajićprošli je tjedan zatražio podatke s DVD-a o eventualnim hrvatskim državljanima koji su poslovali s Lihtenštajnom. Istragu je ponovo pozdravio i predsjednik Stjepan Mesić, koji je rekao:



- Već jako dugo tražim da se utvrdi kamo je išao novac iz Hrvatske i kamo je išao novac namijenjen Hrvatskoj.





Među tvrtkama koje zastupa Hoop nalazi se i Plac projekt d.o.o. koji je registrirao odvjetnik Anto Nobilo. On nam je objasnio da je samo posredovao za Hoopa u otvaranju tog, ali i drugih desetak poduzeća. Direktor tvrtke Plac projekt bio je Branko Pomahač, inače potpredsjednik TKD kluba Forma, čiji je predsjednik Drago Maček. Mačeka, pak, prema zahtjevu Interpola istražuje hrvatska policija zbog sumnje da je iz jednog posla tvrtke Brodosplit "oprao" 6 milijuna američkih dolara. Maček ni dana nije bio u pritvoru.
I Drago Maček povezan s tvrtkama u Lihtenštajnu?





Brine se o kapitalu od 203 milijuna eura



Tvrtke nepoznatih vlasnika koje zastupa odvjetnik Gerold Hoop iz Vaduza i u čijem je vlasništvu 29 tvrtki u Hrvatskoj, od 2004. bilježe ukupno 203,785.000 eura knjigovodstvene vrijednosti, a od Hypo Alpe Adria banke u Klagenfurtu dobile su 143,200.000 eura + 19,000.000 CHF kredita.



Tvrtke koje zastupa Gerold Hoop i povezane osobe u Hrvatskoj su:



Roman Binder i Vladimir Zagorec

Zagreb:

- MOLTEH d.o.o. Zagreb, Nova Ves 17, 30 mil. eura kredita Investkredit Bank AG, Beč

-TRINITRY ULAGANJA d.o.o. 234.000 eura ki (knjigovodstvena imovina, op.a.)

- ROVINJ GRAĐENJE d.o.o. 309.000 eura ki, kredit 12,8 mil. eura HAAB, Klagenfurt

- INTER-CONSTRUCT d.o.o. 1,2 mil eura ki

- HVAR GRAĐENJE d.o.o.9,8 mil. eura ki, kredit 18 mil. eura HAAB Klagenfurt

- MARTINOVKA GRAĐENJE d.o.o.

- ROVINJ GRAĐENJE d.o.o. 309.000 eura ki, založni dužnik HERITAGE INVEST Vaduz, 12 mil. eura kredita HAAB Klagenfurt

- DUBROVAČKE VILE d.o.o. 14 mil. eura ki, 17 mil. eura HAAB Klagenfurt



Zdenko Zrilić, Jelka Milošević, Zoran Kasap i Gerhard Suss

Zadar, Gaženička bb:

- PERGUS Gaženička bb,

- GRANIT-VRKIĆ d.o.o. 12 milijuna eura ki,

- TEHNO SOMEK d.o.o. 

- HEDUS 567.000 eura ki, 4 mil. eura tk (temeljni kapital, op.a.), 2,6 mil. eura HAAB Klagenfurt

- FONTIS 1,3 mil. eura ki

- P.S.IMMO 5,5 mil. eura ki, 4,9 mil. eura kredita

- BETA d.o.o. 17 mil. kuna tk, 13 mil. eura ki, kredit 19 mil. CHF Nautico Vaduz + 9,9 mil. eura HAAB Klagenfurt

- SALUM 7,3 mil. eura ki, 5,5 mil. eura HAAB Klagenfurt

- MARTIS 6,1 mil. eura ki, 5,4 mil. eura kredita HAAB Klagenfurt

- TEMPLARIS 266.000 eura ki

- VELOX 5,9 mil. eura ki



Ema Andrijašić

Zadar:

- K.N.G. INVEST Gaženička cesta bb, 11 mil. eura ki, 9,8 mil. eura kredita HAAB Klagenfurt 



Marijan Marko Majić

Zagreb:

- ADRIA DISTRIBUTION 3,5 mil. kuna tk



Milan Carić

Zagreb:

- BRAXEA d.o.o. 5 mil. eura ki

- POSLOVNI CENTAR KREŠIMIR, d.o.o. 13 mil. eura ki, pripojeno BRAXEA d.o.o.



Dubravko Polundak

Zagreb:

- ELUSAR, d.o.o.17 mil. eura ki, 15 mil. eura HAAB Zagreb



Mariaelena Smirčić

Zagreb:

- STOLICA 



Branko Pomahač i Draško Babić

Zagreb:

- PLAC PROJEKT d.o.o. 8,8 mil. eura ki



Stečajni upravitelj Pero Hrkać

Zagreb:

- KOMERCIJALNA BANKA ZAGREB-HOLDING 44 mil. eura ki



Velibor Zaninović

Zagreb:

- THERMAE ADRIATICAE d.o.o. za turizam i usluge, 6,2 mil. eura ki, 1,3 mil. eura kredit HAAB Zagreb
P osao Gerolda Hoopa



Hrvoje Appelt
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:54