Titule magistra prava poznatim Splićanima

SPLIT - Na velikoj fešti splitskog Pravnog fakulteta među 47 svježe diplomiranih pravnika plave su tuljke u ruke primili i neki od viđenijih nam sugrađana. Među svima se isticao Mario Ančić, kako stasom, tako i (dobrim) glasom koji ga prati. Kako je bilo uskladiti studijske obveze s dobro nam znanim sportskim, pitali smo se.



- Nije bilo lako, velika su to odricanja, tražio je studij maksimalnu organizaciju, učio sam na turnirima, ispijao kave da ostanem budan, prije treninga - knjiga, nakon treninga - knjiga, kaže Mario koji je dan kada je u ruke primio diplomu doživio kao osvojen Grand Slam. Nada se teniskoj karijeri od još kojih 8 godina, ali poučen osobnim iskustvom, ozljedama i bolešću, zna koliko je nezahvalno to prognozirati, zato će pokušati i s poslijediplomskim studijem, a uz pravo mu, veli, ni jezici nisu strani.



I Marijana Batinić, druga polovica “Po ure torture”, postala je diplomirana pravnica. Kod nje je, kaže, “sve u duplo” pa joj se tako i studij prava oduljio na dobrih osam godina.



- Pravo je toliko opširno i toliko staro da ga triba dobro utvrdit - veli Marijana, kojoj je prestanak rada na televiziji dobro došao jer je tek tada mogla uzeti knjigu u ruke.



- Na dane nisan mogla knjigu ni vidit, ali bi se prisilila. Sada me pak u sudnici možete očekivat jedino u svojstvu okrivljenika - našalila se Marijana na vlastiti račun jer se ne namjerava odreći svojeg “prvog zanata” - televizijskog novinarstva. Sebe vidi isključivo ispred ili iza kamere.



Slična je situacija i s Petrom Nižetić koja namjerava upisati i poslijediplomski studij na temu medijskog prava jer sad ju je, kaže, učenje krenulo pa je šteta prestati.



- Mi smo vam dokaz da fakultete ne završavaju pametni, već uporni - vesela je Petra, kojoj nije teško palo i po mjesec dana spremati ispite, a dobrano se oznojila nad kaznenim i građanskim pravom.



Završetak fakulteta i sportski menadžer Damir Štimac, brat poznatijeg nam Igora, shvaća osobnom satisfakcijom.



- Dvije sam godine bio uzoran student, a tada sam se uhvatio posla i zaboravio na knjigu, no posljednje tri godine sam imao i volje i želje i vremena, pa sam studij priveo kraju - ponosan je na sebe Damir. Sada će, veli, imati veću legalnost pri zastupanju sportaša, a namjera mu je specijalizirati se na polju sportskog prava.



- Jednog ću dana otvoriti odvjetnički ured koji bi služio i kao sportski servis - kaže Damir, koji je svjestan da nikada nije ni bio klasičan student.



Milena Budimir/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:36