Todorićev Agrokor otvara slovenska vrata

Hrvatska navija za Ivicu Todorića i njegov Agrokor kao za rukometnu reprezentaciju na Europskom prvenstvu. Kad bi baš on na kraju bio pobjednik u kupnji 36 posto Mercatorovih dionica, bila bi to i svojevrsna sportska pravda, priznanje čovjeku koji se uporno već godinama pokušava kvalificirati u to natjecanje. No, organizator ga je uvijek do sada odbijao.

Posljednja prodaja bankarskog paketa Mercatorovih dionica Todoriću je napokon prilika da prvi utrči u cilj.

Lako je moguće da će to biti u tijesnom foto-finišu, a uvijek postoji i opcija da se organizator opet predomisli i odgodi natjecanje.

Mogući scenarij je da se opet, kad postupak prodaje dionica odmakne, pod krinkom nacionalnih interesa sve Mercatorove financijske nevolje nekako riješe unutar slovenskih granica, bez otvaranja stranom kapitalu. Slovenija inače ima rejting zemlje koja dobro prikriva svoju zatvorenost.

“Zakoni su liberalni, a u praksi ne možeš ništa”, definiraju biznismeni mogućnosti stranih ulaganja u Sloveniji. Uspije li, unatoč tome, Todorić kupiti Mercator, bit će to ostvarenje njegova osobnog, dugogodišnjeg cilja, ali i otvaranje teških slovenskih vrata drugim hrvatskim ulagačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:38