ŠTO RADITI

TOP 10 aktivnosti - Osjetite adrenalin na zelenim bregima

U Karlovačkoj županiji rafting je moguć na 200 km toka četiriju rijeka

1. RAFTING I KANUING

Info: www.aktivni-odmor.com.hr

Nezaboravna su iskustva raftinga, kajaka i kanuinga na predivnim rijekama Karlovačke županije, čijih 200 kilometara toka su savršeni za uzbudljive i istovremeno opuštajuće pustolovine. Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra sve to nude. Dobra je najduža hrvatska ponornica, koja nakon poniranja u Ogulinu izvire kod sela Gojak, gdje pojačana vodom Zagorske Mrežnice čini najuzbudljiviju rafting dionicu u Hrvatskoj. Vrhunac je pustolovine suvremenog splavarenja u čamcima na napuhavanje, koji svakako treba doživjeti isključivo pod stručnim vodstvom skipera, spust niz najveći slap Buk.

Veličanstvenu ljepotu i moć rijeke te ushićenje divlje vode osjetit ćete i na Korani, od mlinicama okrunjenih slunjskih Rastoka pa do Veljuna. Mrežnica pak na putu kroz stjenovite klance i cvjetne livade mami kanuiste svojom plavozelenom bojom, sedrenim slapovima, otočićima i rukavcima, a Kupa, najduža karlovačka rijeka, odlična je za višednevna spuštanja, uz kampiranje na obalama. Osim po rijekama, u opuštajućoj vožnji kanuom ili kajakom možete uživati i na jezeru Sabljaci kod Ogulina.

2. BICIKLIZAM

Info: www.tzm.hr, www.koprivnica.hr

Međimurje je idealan kraj za rekreativni biciklizam. Prostorno je relativno malo pa se u jednom danu ili, ovisno o kondiciji, samo za nekoliko sati mogu kombinirati reljefno i sadržajno raznolike rute. Rekreativne rute najvećim dijelom idu sporednim asfaltiranim ili šljunčanim puteljcima na kojima je promet rijedak. Prolaze lijepim krajolicima, a povezuju različite kulturno-povijesne spomenike, restorane, vinske kuće, pansione, odmorišta i vidikovce. Najam bicikla moguć je u Toplicama Sveti Martin.

Bicikistička staza uz Dravu od Legrada do Pitomače - Drava route, neprekinuto je obilježena, lagana za orijentaciju i vožnju te idealna za obiteljski turizam i rekreaciju. Staza izbjegava duge dionice kroz isti krajolik i ne prolazi samo glavnom ulicom naselja, nego skreće i u polja.

I Karlovačka županija nudi brojne mogućnosti za aktivni odmor na biciklu. Na raspolaganju je gotovo 700 kilometara biciklističkih staza. Okrećući pedale moguće je upoznati sve kutke županije, nizinsko Pokuplje, doline četiri karlovačke rijeke i brežuljkastu kršku visoravan Korduna te gorsko-planinske krajeve Žumberačkog gorja, kao i Petrove gore.

3. SPORTSKI RIBOLOV

Info: www.tzbbz.hr, www.tzm.hr

Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju može se reći da je županija sportskih ribnjaka, a rijeke Česma, Ilova, Toplica, Bijela, Velika..., koje ju oplahuju, te brojne mrtvice, stari rukavci ovih rijeka, upotpunjuju nisku sportsko-ribolovnih terena. Na više od 50 hektara zatvorenih sportsko-ribolovnih voda sportskom ribolovcu pruža se mogućnost rekreacije, ali i ulova kapitalnih primjeraka riba. Ribolovcima koji vole “urbaniziranu” prirodnu sredinu na raspolaganju su sportski ribnjaci u svakom gradu i gotovo svakoj općini županije. U ribnjacima i rječicama najzastupljenije vrste su: šaran, amur, babuška, som, štuka, američki som te razna bijela riba, a potoci s pastrvama nalaze se u okolici Daruvara.

Više od 5000 ha ribolovnih voda raspoloživo je u Međimurju za ribolov.

4. PLANINARENJE

Info: www.aktivni-odmor.com.hr, www.turizam-vzz.hr, www.plsavez.hr

Počeci planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj vezani su uz Karlovačku županiju. Uspon Karlovćanke Dragojle Jarnević 1843. godine uz stijenu Okića prvi je zabilježeni penjački pothvat. JI stijena Kleka od 1912. škola je vrsnih alpinista. Planina Klek iznad Ogulina, nalik usnulom okamenjenom divu, najprivla-čnije je planinarsko odredište u Hrvatskoj. Kao planinarsko odredište ističe se i Petrova gora, s izletničkom obilaznicom i poučnom stazom. Privlačan je uspon i do vrha Vinice iznad Duge Rese te Vodenicu nedaleko Ozlja. U najsjevernijim predjelima Hrvatske proteže se planina Kalnik od Novog Marofa na zapadu do Koprivnice na istoku. Kalnik ima prekrasne stijene koje na sebi imaju veliki broj penjačkih smjerova, uređeni su i dobro osigurani.

5. VOŽNJA QUADOM

Info: www.dena.hr

Iskoristite priliku i upoznajte Međimurje u avanturističkoj vožnji na Quadu, vozilu na četiri kotača, namijenjenom za sve terene i sve vremenske uvjete. Za vožnju Quada nije potrebno nikakvo iskustvo, a sudjelovati mogu i sva djeca starija od 12 godina. Moguće je isprobati tri različita programa, za početnike, standardni i adrenalinski, a cijene se kreću od 250 do 550 kn. Za iskusnije vozače postoji i adrenalinska tura.

6. SPELEOLOGIJA

Info: www.aktivni-odmor.com.hr

Želite li doživjeti neke od najljepših špilja u Hrvatskoj, posjetite Karlovačku županiju. Tu su četiri od pet najdužih špiljskih sustava u Hrvatskoj, a prednjači Đulin ponor - Medvedica kod Ogulina s čak više od 16 kilometara istraženih kanala. Brojne špilje kriju bistra jezerca i potoke, ali i osebujnu faunu; u nekima živi i čovječja ribica. Među obrambene špilje spada i Vrlovka kraj Kamanja, čiji je ulaz tik do Kupe. Za turiste je otvorena 1928., a može se razgledati 330 metara kanala. Sve omiljenije odredište speleoturista su i neke od neuređenih, pa i teže pristupačnih špilja, koje se mogu posjetiti u pratnji iskusnih speleologa. Takva je Vražića pećina u Bariloviću, Gvozdenica na Skradskoj gori, Vodena jama...

7. BIRDWATCHING

Info: www.pp-lonjsko-polje.hr

Park prirode Lonjsko polje sa 250 zabilježenih ptičjih vrsta, od čega 134 gnjezdarice, predstavlja jedno od najvažnijih područja za ptice u Hrvatskoj, a 1989. stavljen je na popis Područja važnih za ptice - IBA područja.

Za europske i svjetske razmjere tako velika zastupljenost ptica na relativno malom prostoru daje sliku vrlo bogate ornitofaune. Za promatrače su posebno zanimljive crna i bijela roda, siva i žuta čaplja, čaplja danguba, velika i mala bijela čaplja, orao štekavac i kliktaš i brojne druge.

8. PARAGLIDING

Info: www.sokol-zlatar.paragliding.hr

Zagorje je jedno od najpopularnijih odredišta paraglidera, što nije neobično jer se samo oko Zlatara nalazi više startova pogodnih za letove. Jedan od njih je iznad mjesta Petrova Gora na brdu zvanom Gornji Pokojec, visina starta je 602 metara, a visinska razlika u odnosu na sletište je 350 metara. Sletište se nalazi na velikim livadama u zaseoku Jurinići koje se nalazi uz glavnu cestu. Potom, start iznad mjesta Novi Golubovec na brdu zvanom Veliki Kalci, na nadmorskoj je visini od 727 metara, a teren je podoban za prelete tako da se može odletjeti na Strahinčicu, Ivančicu, Ravnu goru...

Na brdu zvanom Strugača, zapadno od bazena u Sutinskim Toplicama start je dobro položen, tako da ima puno mjesta za manevar odustajanja, što je podobno za prve visinske letove. U Varaždinskoj županiji najbolji i najpopularniji tereni su Ivanščica i Ravna gora, na kojem se organiziraju državna natjecanja.

9. LOV

Info: www.tzm.hr, www.tzbbz.hr

Cijelo Međimurje pokriveno je lovnim revirima kojima brižno gospodare lokalna lovačka društva. U lovištima je najzastupljenija pernata divljač poput fazana, jarebice, divlje guske i patke. Zanimljiv je lov i na zeca te srneću divljač. Lovačka društva osiguravaju odličnu organizaciju lova i svu popratnu logistiku.

Polja i šume Bjelovarsko-bilogorske županije danas su vodeća područja u lovnog turizma.

10. JAHANJE

Info: www.aktivni-odmor.com.hr

Želite li uživati u jahanju i odmoru u prirodi, posjetite konjičke klubove u Karlova-čkoj županiji. Njihovi članovi, istinski su predani skrbi za konje.

Konjički Klub Fany u Vukmaničkom Cerovcu na svojem imanju i livadama uz Koranu promiče jahački sport i povratak prirodi te potiče na zdravo življenje. Za iskusnije, izazov su višedne-vni izleti ili tracking ture i terensko jahanje s vodičem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:43