1. FOŠA
Kralja Dmitra Zvonimira 2, Zadar
T: 023 314 421
Riblji restoran Foša spoj je iskonskog dalmatinskog i suvremenih trendova. Uvučen u bedeme lučice Foša podignute u 16. stoljeću, ekskluzivni interijer zadržao je elemente tradicije, ali suvremenim uređenjem poručuje da se razvija u duhu vremena i u skladu sa zahtjevima suvremenog gosta. Od svježih sezonskih namirnica, karakterističnih za zadarsko područje, u restoranu Foša priređuju jela koja čuvaju davne okuse dalmatinske kuhinje, u skladu sa zdravom prehranom i suvremenom gastronomijom.
2. KONOBA TU MI JE LIPO
Rivnica bb, Zadar
T: 023 312 226
Konoba Tu mi je lipo smje-štena je u starom dijelu Zadra, u palači zadarskih plemića Borelli. Kuhinja je bazirana na mediteranskoj kuhinji dalmatinskog štiha te se uz ribu i meso može pronaći ponešto za svačiji ukus. Počastite se zaštitnim znakom konobe, zadarskim likerom Maraschinom.
3. NIKO
Obala kneza Domagoja 9, Zadar T: 023 337 888
Gosti se kod nas osjećaju kao kod kuće, a jela koja im nudimo spremamo kao što bismo ih sebi napravili - geslo je obitelji Pavin koja vodi ovaj restoran od 1963. godine. Smješten je uz more, u zadarskom predgrađu Puntamika, s pogledom na grad i marinu. U restoranu se služi dalmatinska kuhinja, a specijaliteti kuće su zelena pašta sa škampima, ribe, školjke i jastozi iz vlastite jastožere.
4. PIZZERIJA PET BUNARA
Trg pet bunara bb, Zadar
T: 023 224 010
Prošećite poznatim zadar-skim Trgom pet bunara i na ulazu u staru gradsku jezeru pronaći ćete istoimenu pi-zzeriju. Ukrašena kamenom i plementim drvetom, nudi ugodan ambijent. Ako želite osjetiti tradicionalne okuse, kušajte jela poput pašticade.
5. KONOBA STOMORICA
Stomorica 12, Zadar
T: 023 315 946
Konoba Stomorica legendarna je zadarska konoba. Idealan je izbor za sve goste koji žele uživati uz dobar pršut, sir, inćune i čašu domaćeg vina. Stomorica je 2007. godine osvojila nagra-du za najbolju konobu, a prošle godine u lokalnom natjecanju konoba u kategoriji “Bakalar na Badnji” osvojila je i titulu konobe u kojoj se može kušati najbolji bakalar.
6. DVA RIBARA
Blaža Jurjeva 1, Zadar
T: 023 213 445
Tradicionalna dalmatinska kuhinja objedinjena s talijanskim specijalitetima mami goste u restoran Dva ribara više od trideset godina.
Riblji meni nudi svježu tunu tijekom cijele godine, dok ponuda ostale svježe ribe ovisi o sezoni.
7. NA TALE
Stjepana Radića 4, Pag
T: 023 611 194
U samom centru grada Paga, uz stari gradski bedem, smjestio se restoran Na tale. Velik izbor internacionalnih, ali i tradicionalnih dalmatinskih jela, pripremljenih od autohtonih otočnih proizvoda, našao se u njihovoj ponudi. Pršut, paški sir, nezaobilazna paška janjetina i prvoklasna riba na žaru specijaliteti su ovog restorana.
8. KONOBA GALIA
Obala kneza Domagoja 3, Novalja T: 053 661 058
Bogata ponuda od oko dvije stotine buteljiranih vina - francuskih, talijanskih, slovenskih, australskih, španjolskih, čileanskih, američkih pa i arhivskih, jedan je od najjačih aduta ovog paškog restorana. Jelovnik prepun morskih specijaliteta prilagođava se godišnjim dobima. Posebnu pažnju posvetili su desertima pa gosti svakog dana mogu kušati tri slastice.
9. LAZARET
Ošljak 31, Ošljak
T: 023 286 515
Svježe ulovljena riba, roštilj na drva i marinada napravljena od biljke motar koja raste na stijenama otočića Ošljaka više od dvadeset godina privlače goste u restoran Lazaret. Pitoma atmosfera Ošljaka obećava gostima čisti užitak u ribljim i mesnim specijalitetima uz čašu hrvatskog vina.
10. TAVERNA GO-RO
Uvala Telašćica, Sali
T: 098 853 434,
098 1388 136
Dnevno svježa riba, povrće koje su sami uzgojili i doma-ći kruh od brašna koje su sami samljeli, čine ovu tavernu nezaboravnim doživljajem. Uz riblje i mesne specijalitete nude domaće vino, a poželjno je da gosti svoj dolazak unaprijed najave telefonom.
Vrhunski paški sir
Sirana Gligora proizvođač je renomiranog paškog sira. Paški sir Gligora, sir zaštićene izvornosti, dobiven je isključivo od ovčjeg mlijeka s otoka Paga. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih certifikata i priznanja za kvalitetu. Među ostalim, ističu se prvo mjesto u klasi ovčjih sireva na sajmu u Bresci u Italiji i priznanje 3 zvjezdice Superior Taste dobiveno od Međunarodnog instituta za kvalitetu iz Bruxsellesa (ITQI). Od certifikata ističemo oznake “Izvorno hrvatsko”, “Hrvatski otočni proizvod” i “Košer”. Godine 2010. u pogon je krenula potpuno nova sirana, opremljena prema najnovijim europskim standardima, koja na svojem katu nudi gostima razgledavanje uz kušanje izvrsnih Gligora sireva. Naravno, u sklopu sirane je i trgovina, gdje se uz paški sir mogu kupiti i ostali domaći paški proizvodi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....