Top 15 šampanjaca i pjenušaca

Kad je riječ o šampanjcu, Hrvati su nezasitni. Iako je način formiranja cijena uvoznih vina izrazito nepovoljan, a šampanjci su, prirodno, relativno skupa pića, na hrvatskom se tržištu iz tjedna u tjedan pojavljuju novi šampanjski brendovi, od kojih je neke teško nabaviti i u pravim svjetskim metropolama.



Uz male proizvođače, u našim su trgovinama i restoranima zastupljene i gotovo sve najveće svjetske šampanjerije: od Moeta, Veuve Clicquota i Taittingera do Laurent Perriera, Pommeryja, Mumma ili Lansona.



Šampanjska scena u Hrvatskoj iznimno je široka i u rasponu cijena: od realno jeftinih, ali odličnih Esprita (izostao u ovom izboru jer ga uglavnom nema u maloprodaji) i Mandoisa do lukzusnih i superskupih Perignon Rosea i Cristal Rosea, čiji uvoznici ne mogu zadovoljiti potražnju za tim prestižnim buteljama.



I dok tržište pokazuje velik interes za pjenušavim vinima, u Hrvatskoj proizvodnja pjenušaca gotovo i ne postoji. Peršurić i Tomac jedina su dva domaća proizvođača pjenušaca koji zavređuju ozbiljniju pozornost.



Na ovoj se listi, uz pojedine šampanjce za koje sam doista sretan što se mogu kupiti u Hrvatskoj, našlo i nekoliko pjenušaca, kako zbog ekonomskih razloga tako i zbog stilskih.





1. Bollinger 2003. 995 kuna Vinotrade



Radi se o novom ili, bolje rečeno, jednokratnom Bollingerovu proizvodu. Naime, Bollinger svoje vintage šampanjce redovito prodaje pod etiketama Grande Annee i R.D. Prije puštanja u promet oni odležavaju šest do deset godina. Budući da je berba 2003. bila iznimno vruća i u hladnoj Champagni, Bollinger je odlučio odustati od etikete Grande Annee te na tržište pustiti vintage vino samo s oznakom berbe, koje je prošlo kroz mnogo kraći proizvodni proces (pinot noir u 2003. nije imao dovoljno kiseline za dugo dozrijevanje). Rezultat je mala atomska bomba: superintenzivni, moćni, teški, opori bollingerovski šampanjac u kojem treba uživati odmah.





2. Dom Perignon 2000. 1100-1400 kuna




Perignon je u velikoj formi. Poslije laganog posrtanja početkom devedesetih zabilježio je četiri izvrsne berbe zaredom (1996., 1998., 1999., 2000.). Najnoviji Perignon uobičajeno je elegantan, limunast i kremast, s egzotičnim notama đumbira i kokosa, koje se nisu javljale prije 1999. Veličanstveno vino, koje, međutim, u engleskim duty free trgovinama košta 78 funti, dakle 650 kuna. Upola manje nego u Zagrebu. A u pariškim vinotekama stoji 99 eura. Opet dvostruko manje nego u Zagrebu. Smanjite cijene! Perignon jest luksuzan, ali s obzirom na milijunsku nakladu, ne baš i diskriminativan proizvod.





3. Tarlant Cuvee Louis 420 kuna Kult Dioniza



S Tarlantovim šampanjcima upoznali su me zagrebački restorater Mario Čerhak i slovenski vinar Marjan Simčič. Tarlant je obiteljska tvrtka smještena blizu Epernaya, koja radi gotovo brutalno snažne šampanjce, čija se bazna vina vinificiraju u hrastu.



Cuvee Louis ravnopravna je mješavina crnog pinota i chardonnaya, a vino koje je trenutno na tržištu bazira se na jednoj izvanrednoj  berbi (1996.) i jednoj solidnoj berbi (1997).



Tarlant je jedan od najoriginalnijih i najboljih šampanjaca koji se mogu kupiti u Hrvatskoj.





4. Bollinger Rose 950 kuna Vinotrade



Bollinger je relativno nedavno počeo proizvoditi rose bez oznake berbe. Ovo je vino vrlo, vrlo skupo, ali se radi o  uvjerljivo najboljem ružičastom šampanjcu na hrvatskom tržištu, i jednom od najimpresivnijih što sam ih kušao ove godine.





5. Larmandier-Bernier Terre de Vertus 280 kuna Kult Dioniza



Larmandier-Bernier mala je šampanjska kuća iz mjesta gdje postoje još četiri šampanjerije s prezimenom Larmandier i gdje se vina baziraju na chardonnayu.



Terre de Vertus je blanc de blancs (šampanjac proizveden isključivo od chardonnaya), s položaja Les Barillers i Les Faucheretes. Terre de Vertus je, nadalje, proizveden bez dosagea, znači bez dodavanja šećerne otopine, što ga čini dramatično oštrim na okusu. Na nosu je, pak, neodoljivo kremast. Još je jako, jako mlad.





6. Brut Premier Louis Roederer 350-400 kuna Vinotrade



Bogat, klasičan, uvijek konzistentan non-vintage. Odličan uz hranu.





7. Jacquesson Cuvee 732 280 kuna Kult Dioniza



Jacquesson je stekao sadašnji, vrhunski renome tek u posljednjih trideset godina. Riječ je o još jednoj šampanjeriji koja koristi drvo u proizvodnom procesu. Dosage je vrlo nizak, oko 5 grama, a vino po strukturi, prije svega po velikom, moćnom tijelu, kao i po stanovitoj oporosti, podsjeća na Bollingerov Special Cuvee, što je, naravno, kompliment.





8. Ruinart Brut Ruinart 400 kuna Vinotrade



Ruinart posjeduje možda najljepše podrume u Reimsu, glavnom gradu Champagne. Iako je poznatiji po blanc de blancs vinima, i startni je Ruinart izvrstan, vrlo bogat i jako zaokružen šampanjac.





9. Delamotte Brut, Delamotte 330 kuna Vinotrade



Delamotte je sestrinska vinarija Salona, jednog od najznačajnijih i najskupljih šampanjaca na svijetu. Kada se odluči da pojedina berba nije dovoljno dobra za Salon, chardonnay iz Salonovih vinograda odlazi u mješavinu za Delamotte. Izrazito elegantan, idealni aperitivski šampanjac.





10. Louis Barthelemy Amethiste 240 kuna Vivat



Još jedan mali proizvođač, koji konstantno i zasluženo dobiva vrlo dobre ocjene. Fantastična vrijednost za novac.





11. Original Henri Mandois 215 kuna




Jedan od najjeftinijih šampanjaca u Hrvatskoj. Definitivno vrijedi više nego što košta. Ozbiljno, intenzivno vino zrelih okusa.





12. Brut Charles Heidsick 280-350 kuna




Charles Heidsick je svojom linijom Mis en Cavee, gdje brojka nije označavala godinu berbe, nego godinu početka odležavanja šampanjca, svojedobno bio napravio golemi kvalitativni iskorak u nižim kategorijama cijena. Bazični je Brut nešto manje uvjerljiv, a možda i malo presladak.





13. Cuvee D.S. 2003. Freixenet 240 kuna Vivat



Luksuzni španjolski pjenušac za ljubitelje jako neobičnih vina.  Ne podsjeća na šampanjac. Žanr za sebe.





14. Extra Brut Peršurić 110 do 150 kuna




Peršurićevo najsuše vino moj je najdraži domaći pjenušac koji se može relativno lako nabaviti. Blanc de blancs bitno  je zanimljiviji, ali gotovo nedostupan.





15. Cordon Negro Freixenet oko 60 kuna Vivat



Već je jedanaesta godina kako u raznim prigodama preporučujem Cordon Negro. Kad ga god ponovno kušam, iznenadi me tehnički visoka razina tog pjenušca koji se proizvodi u desecima milijuna boca: Cordon Negro je svjež, čist, suh, pun CO2. Klasična španjolska cava za vrlo malo novca.


Davor Butković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 10:14