VINSKA LISTA

Top 25 idealnih ljetnih vina

Ljetna su vina žanr za sebe. Ona, uz sve ostalo što se očekuje od finih vina, moraju imati još jednu važnu značajku: moraju gasiti žeđ. Zbog toga ljetna vina, načelno, imaju niže alkohole, a više kiseline, manje sekundarnih aroma i barriquea, a više voćnosti i/ili mineralnosti. Ona su, nadalje prirodno mlada; njihov osvježavajući efekt mora podnijeti sunčanih plus 33.

Ovih smo se kriterija držali u skoro svim slučajevima, osim u primjerima tri ili četiri teža vina, koja smo ovdje uvrstili bilo zbog raznovrsnosti liste, bilo zbog sortimenta (bilo bi šteta nemati ni jedan pošip ni graševinu, vodeće domaće sort, uz malvaziju), bilo zbog čiste izvrsnosti, koja katkad može fukcionirati i u visokotemperaturnim uvjetima.

Većina etiketa na našoj listi, koja obuhvaća bijela vina, pjenušava vina i ružičasta vina, ulazi u cjenovni rang od pedesetak do 150 kuna. Jasno je zašto.

1.Tomac, Amfora 2007.

Predvodnik ove liste sve je prije nego tipično ljetni proizvod. Radi se, zapravo, o kompliciranom vinu, proizvedenom, kako i ime kaže, u gruzijskim amforama, od mješavine chardonnaya i lokalnih plešivičkih sorti. No, Amfora je ovdje prije svega zato jer se rado o možda njaboljem hrvatskom bijelom vinu koje se u zadnjih godinu dana pojavilo na tržištu, kao i zato što zadovoljava elementarne ljetne kriterije:visoku, osvježavajući kiselinu, i niski alkohol. Ako bilo gdje možete doći do Tomčeve Amfore, uživajte.

Alkohol: 12 posto, ocjena:8,5/10

2. Kupljen, Modri Burgundec Rose 2008

Kupljenov je Rose vječni favorit svih ljetnih rang lista. Njegova neusporediva boja, uzubudljiva kao ljetni radni dan kada ne morate na posao,njegove arome pune jagoda i malina, i njegov voćni slatko-reski okus čine ga idealnim pićem za utaživanje žeđi, sjajnim partnerom uz puno različite hrane(od sushija do laganijeg mesa na roštilju), kao i neodoljivim kandidatom za još jednu buteljku, pošto, za nekih pola sata, završite prvu.

Alkohol:12,9 posto, uvoznik Vinotrade, Zagreb, cijena:oko 90 kuna, ocjena:8/10

3.Ca dei Frati, I Frati Lugana, 2009.

Ovo izvrsno bijelo vino iz sjeverne Italije, proizvedeno od grožđa Trebbiano de Lugana, fino kombinira aromatičnost s mineralnošću. Jako pitko, jako osvježavajuće, jako originalno, ali i jako bogato. Jedno od najzanimljivijih novih vina na našem tržištu.

Alkohol:13%, uvoznik:Vivat, Zagreb, cijena:107 kuna, ocjena;8,5 /10

4.Billecart Salmon Rose

Izvanredni , klasični Billecartov početni ružičasti šampanjac ujedno je najskuplje i najbolje vino na ovoj listi. On je delikatan, elegantan, diskretno pun crvenog bobičastog voća(prije svega šumske jagode), prekrasne, lososove boje , s najfinijim mjehurićima. Možete li ga platiti, uživat ćete u uistinu sjajnom primjeru pjenušavog rosea.Preporučujemo uz zalaz sunca u Rovinju ili Dubrovniku.

Alkohol:12 posto, uvoznik:Kult Dioniza, cijena:350-400 kuna, ocjena 8,5-9/10

5.Vilmart Grand Reserve

Početni šampanjac relativno male, ali nevjerojatno cijenjene obiteljske vinarije Vilmart vjerojatno je najbolji value for money među svim, brojnim šamapanjcima koji se mogu kupiti u Hrvatskoj. Vilmart Grande Reserve bogat je , kompliciran, pomalo agresivan, dobro ide uz hranu, ali se, zahvaljujući kiselini i perfektnom perlanju, može piti i kao aperitiv

Alkohol:12 posto, uvoznik:Vinotrade, cijena:oko 250 kuna, ocjena:8,5/10

6.Jermann, Sauvignon 2009

Bazični sauvignon legendardnog vinara iz Friulia kombinira zelene, aromatične tonove i hrskavu, pravu sauvignonsku teksturu, s nešto širim, voćnim okusima.

Izvrstan uz sirovu ribu, školjke, kozji sir, šparoge, mladi grašak., čak i artičoke Kada ga se uhvatite, teško je prestati točiti.

Alkohol:13 posto, uvoznik:Vinotrade, cijena:oko 130 kuna, ocjena:7,5-8/10

7.Matošević, Alba Barrique 2008.

Prvo punije vino na ovom popisu možda jest primjerenije nekom drugom godišnjem dobu. Međutim, kako je malvazija trenutno, barem u restoranima, uvjelrjivo najprodavanija domaća sorta, ovo , već klasično vino,dobitnik Decanterove brončane medalje, neizostavano je u bilo kakvom pregledu bijelih domaćih butelja.

Alkohol:preko 14 posto, cijena:90-120 kuna, ocjena:7,5-8/10

8.Jean Marc Brocard, Chablis Domaine St.Claire 2008

Riječ je o bazičnom vinu jednog od većih proizvođača Chablisa, iz vrlo, vrlo dobre berbe. Domaine St.Claire jako je hrskavo vino,sa snažnom kralježnicom tipične chablisovske kiseline, i s laganim, gotovo vitkim tijelom. Lijepi , ljetni chardonnay koji ću piti uz školjke i bijelu ribu s roštilja.

Alkohol:12,5 posto, uvoznik:Vinotrade, cijena:oko 130 kuna, ocjena:7,5/10

9.Franz Loimer, Riesling Steinmassl 2007.

Loimerov Steinemassl jedno je od svega nekoliko vina koje probijaju rang cijena što smo ga postavili kao kriterij uvrštenja na ovu listu. No, budući da se radi o jednom od dva možda najbolja rizlinga na hrvatskom tržištu (drugi je F.X. Pichlerov Smaragd, koji, međutim, defintivno nema veze s ljetnim vinima), smatrali smo da ovo prekrasno, aromatično, ali i elegantno, vrlo mineralno austrijsko vino naprosto ne smijemo preskočiti.

Alkohol:13 ,5 posto, uvoznik:Vivat, cijena:preko 250 kuna, ocjena:8-8,5/10

10. GH Mumm, Riesling Classic 2008.

Lijepo, cvjetno-voćno vino druge linije legendarne njemačke vinarije Schloss Johannisberg, gdje je rizling zapravo izmišljen. GH Mumm Classic aromatičan je i jako pitak, više srednjeg , nego laganog tijela (za kriterije njemačkih rizlinga, naravno). Kušajte uz sushi, sashimi, riblji carpaccio, kozice ili ribe poput oslića, patarače, raže...Izvrsna vrijednost za novac

Alkohol:12 posto, uvoznik:Vivat, cijena:95 kuna, ocjena:7,5/10

11.Louis Barthelemey, Amethist Rubis

Ružičasti Barthelemeyev šampanjac relativno je bogato, snažno vino nešto intenzivnije boje. Može se pohvaliti neobično moćnim tijelom za rose bez oznake berbe, što znači da odlično ide uz hranu. Ako, primjerice, želite ukrasiti svoj kućni roštilj šampanjcem koji nije preskup, Amethist Rubis dobar je izbor.

Alkohol:12,5 posto, uvoznik Vivat, cijena:250 kuna, ocjena:7,5-8/10

12.Kupljen, Sauvignon 2009.

Jože Kupljen, veliki i utjecajni štajerski vinar, koji je unatrag dvadesetak godina promijenio nekoiliko bitno različitih stilova vinifikacije, sada se vraća osvježavajućim , zelenim vinima impesivno čistih okusa . Njegov aktualni sauvignon , laganog tijela, ali snažnih mirisa, jedan je od boljih na hrvatskom tržištu. Sjajno se pije uz klasični rižoto, ali dobro ide uz niz ribljih jela, koja nisu preskupa(dakle, ne mislimo na škampe, jastoge i ribe poput iverka, šanpjera ili škrpine).

Alkohol;12,5 posto, uvoznik :Vivat, cijena:oko 90 kuna, ocjena:7,5/10

13.Madebaco, Malvazija 2009.

Madebaco je zajednički projekt Ivice Matoševića, Morena Degrassija, Gianfanca Kozlovića(gdje se vina pune), i Joea Bastianicha, velikog američkog restoratera i sve uspješnijeg vinara. Etiketa Madebaco, akronim prezimena četvorice partnera, namijenjena je , prije svega, američkom tržištu. Međutim, već je prva malvazija s tom etiketom pobijedila na ovogodišnjoj Vinistri. Radi se o tipičnoj, mladoj, svježoj malvaziji, s nešto koncentriranijim, gorko-medastim aftertasteom.

Alkohol:13 posto, ocjena: 7,5/10

14.Coronica, Malvazija 2009.

Upravo je fascinantno s kolikom konzistentnošću Moreno Coronica iz berbe u berbu isporučuje podjednako dobre, mineralne, slankaste malvazije. Aktualna berba ima , doduše, nešto snažnije tijelo od berbi iz sredine dvijetisućitih, no nije izgubila na svježini. Coronica je, naprosto, najsigurniji kvalitativni trademark za mlade malvazije. Zanimljivo je, međutim, da Coronicina bazična vina sasvim dobo odležavaju. Prošle sam nedjelje u jednom zagrebačkom restoranu naišao na butelju iz 2006., koje ne samo da je bila u izvrsnom stanju, svježa kao da je punjena prije nekoliko mjeseci, nego je k tomu koncentrirala okuse,dok su se primarne arome pretvorile u ozbiljni bouquet.

Alkohol:13,5 posto, cijena:70-90 kuna, ocjena:7,5/10





15.Korta Katarina, Pošip 2008.

Pošip jest najvažnija dalmatinska bijela sorta, ali pošip, u svojim najboljim iskazima, daje visokoalkoholna , bogata vina, koja dobro podnose barrique,i koja, dakle, nisu idealna za visoke temperature. No, kako bi bilo nelogično ne uvrstiti baš ni jedan pošip na ovu listu, odlučili smo se za Kortu Katarinu, vinariju koja redovito dobiva Decanterove medalje, i koja, uz Grgićev podrum, ipak proizvodi najfiniji pošip.

Alkohol:preko 14 posto,cijena:120-150 kuna, ocjena: 7,5-8/10

16.Boškinac , Grande Cuvee 2009.

Iskreno govoreći , ova mješavina chardonnaya, sauvignona i gegića više pripada zimi njego ljetu. Međutim, kako se radi o jednom od najboljih hrvatskih bijelih vina, koje se , k tome , proizvodi na otoku Pagu, jednoj od međunarodno najpoupularnijih hrvatskih ljetnih destinacija, predlažemo da riskirate, i da jedne friškije ljetne večeri otvorite butelju ovog sjajnog vina. Kušajte ga uz velike bijele ribe, najveće škampe, ili teleći file.

Alkohol:preko 14 posto, ocjena:8,5/10

17.Vlado Krauthaker, Graševina Mitrovac, 2008.

Još jedno neljetno vino, koje, međutim, zastupa jednu od dvije najzastupljenije hrvatske bijele sorte. Krauthakerov Mitrovac iz 2008.uspjela je kombinacije snage, elegancije , sortne prepoznatljivosti i terroira, Jedna od najboljih Krauthakerovih suhih graševina do danas.

Alkohol:preko 14 posto, cijena:60-70 kuna, ocjena:8/10

18.Belje, Vrhunska graševina 2008.

Beljska graševina u posljednjih je nekoliko godina promijenila značenje oznake vino iz samoposluživanja. Ona uistinu jest masovno dostupno vino iz samoposluživanja, ali svojom kvalitetom nadmašuje indsutrijski karakter tog žanra. Beljska graševina, moćno vino masivnog tijela, na ljetnom je popisu prije svega zato da ne bi ignorirali tu iznimno važnu sortu.

Alkohol:preko 14 posto, cijena:50 do 60 kuna, ocjena: 7,5/10

19. Trapan, Syrah Rose 2008.

Trapanov je Rose (prvi istarski syrah što sam kušao) veselo , lagano, neopterećujuće, nepretenciozno, osvježavajuće ljetno vino, s točno onoliko karaktera i specifičnosti, da bi ga zapamtili već poslije prve čaše. Prošlog sam ga tjedna pio u zagrebačkom restoranu Balon, s tunom u umaku od rajčice, na temperaturi višoj od trideset stupnjeva. Vrlo dobra kombinacija.

Alkohol:12,5 posto, cijena:6o/-70 kuna, ocjena:7-/10

20. Peršurić, Misal Blanc de Blancs

Peršurićev Blancs de Blancs vjerojatno je najbolji hrvatski pjenušac(u, nažalost, sasvim maloj konkurenciji). Radi se o elaboriranom, vinu s puno osobnosti i s jako puno elegancije, čija se kremasta tekstura jako dobro slaže s hranom, osobito s plemenitim bijelim ribama i školkama pout jakovskih kapica.Blancs de Blancs relativno je skup, inače bi na ovoj listi zauzimao više mjesto.

Alkohol:12, 5 posto, cijena:150-170 kuna, ocjena:7,5/10

21.Mount Nelson Sauvignon 2009.

Tipični novozelandski, «zeleniľ , travnati sauvignon, s niskim alkoholom, s puno hrskavosti, i s elementima tropskog voća na okusu. Može ga se piti u velikim količinama. Jedno od mojih omiljenih vina uz sushi i sashimi.

Alkohol:12,5 posto, cijena:oko 80 kuna, ocjena:7-7,5 /10

22.Bolfan, Sauvignon 2009.

Prva zagorska vinarija, koja se može pohvaliti međunarodnim nagradama za suha vina, proizvela je više nego dobar sauvignon, koji kombinira jako tijelo i stanovitu dubinu okusa, s dobrom, osvježavajućom kiselinom. Vrlo solidno ljetno vino, iz područja koje se donedavno nije moglo hvaliti boljim vinskim kućama

Alkohol:preko 14 posto, cijena:oko 60 kuna, ocjena:7-7,5/10

23.Galić, Sauvignon 2008.

Izvrsno vino , koje, po mnogočemu, pripada kalifornijskoj školi sauvignona. Ono je vrlo snažno, lagano zadimljeno , s jakim voćnim okusima,ali i s gotovo savršenom strukturom. Sauvignonov splet aroma prepoznatljiv je,naravno, na prvom mirisu. Galićev Sauvignon nije osobito ljetno vino, ali smo ga ovdje uvrstili zbog izvrsnosti.

Alkohol:13,5 posto, cijena:oko 80 kuna, ocjena:7,5-8/10

24.Tomac, Rajnski rizling 2008

Jedan od preciznije pogođenih Tomčevih mladih rizlinga, s laganim ostatkom šećera, koji u ovom slučaju vrlo dobro funkcionira. Prepuno voća, nježno, osvježavajuće, asocira na lijeno, dugo ljetno popodne, kada ga uglavnom i pijem.

Alkohol:12 posto, cijena:oko 70 kuna, ocjena :7-7,5/10

25.Krauthaker, Chardonnay Rosenberg 2007

I za kraj jedan klasični,puni, barikirani chardonnay, za one koji koji nisu ludi za hrskavim, osvježavajućim vinima, nego i na vrućini preferiraju širinu, bogatstvo i kompleknost fino napravljenog chardonnaya. Krauthakerovi chardonanyi već su cijelo desetljeće, sasvim zasluženo, među vodećima u Hrvatskoj, a nesuporedivo su jeftiniji od nekih drugih proizvođača sličnog kvalitativnog ranga.

Alkohol:13,5 posto, cijena: 70-80 kuna, ocjena:7,5-8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:01