Naslovi i upozorenja sa svih strana nam govore kako moramo ostati kod kuće, a s obzirom na vrijeme koje je već prošlo, svi smo pronašli neki način prilagodbe. Otkrili smo i one male stvari koje čine život, a svaki kvadratni centimetar našeg doma postao nam je svakodnevno okruženje. Među njima su zasigurno balkoni i terase, a posebni su sretnici koji imaju prednost uživanja u vlastitom dvorištu i vrtu.

Kako dolazi sve ljepše vrijeme uz više temperature, mami nas da svaki slobodan trenutak provodimo na zraku, a upravu tu u spas dolaze balkoni i terase. Sve više vremena provodimo uživajući u sadnji ukrasnog i začinskog bilja, a proljeće samo po sebi podrazumijeva i otvorenje sezone roštiljanja. Miris pečenog mesa i onaj specifičan zvuk cvrčanja na roštilju svakome izmame osmijeh na lice, a ako mislite da je vaš balkon premalen za ovakav gastro izlet – varate se.

Za manje balkone i terase svakako je bolja opcija pripreme na električnom roštilju jer se ne morate brinuti oko jačine vatre i dima, a o pepelu koji može letjeti posvuda da ne pričamo. Električni roštilj odlična je opcija jer s lakoćom kontrolirate jačinu na kojoj ćete pripremiti hranu. Ako ipak imate mogućnost pripreme roštilja na tradicionalnom roštilju na ugljen ili na plin, svakako budite oprezni. Samo trenutak pažnje je dovoljan da se dogodi nezgoda, stoga nikada ne ostavljajte vatru bez nadzora i pazite da roštilj bude pozicioniran što dalje od zapaljivih materijala.

Za savršenu vatru i žar na roštilju bit će vam potrebni stari novinski papir ili suha trava za potpalu, a za loženje vatre takozvano trešće. Ako nemate stare i suhe grančice, poslužit će i jednostavan trik s kockom za potpalu. Za dobivanje dobrog žara najbolje je koristiti drveni ugljen ili brikete. Jačina vatre kontrolira se spuštanjem i dizanjem rešetke za roštilj, ovisno koliko jaku vatru želite.

Kada ste pripremili svoj električni ili klasični roštilj, vrijeme je za meso. Bez obzira na to koje meso odaberete, ključni dio je priprema u marinadi, a okusa i kombinacija je bezbroj. Marinadu čine kombinacija određene vrste masnoće (najčešće ulja) i kiseline (ocat, vino ili sok citrusa) sa začinima u kojima meso radi dobivanja arome i omekšavanja, odležava prije nego ga stavljamo na rešetku roštilja. Meso je najbolje marinirati 30 minuta do dva sata prije pečenja. Ako nemate previše inspiracije, uvijek možete složiti ''klasičnu'' marinadu koja se sastoji od maslinovog ulja, malo limunovog soka, soli, papra i češnjaka, a najbrža opcija je kupiti već marinirano meso.

Najpopularniji odabir zasigurno su govedina, junetina i svinjetina jer odlično podnose visoke temperature roštilja. Naravno, piletina i riba su također favoriti i s punim pravom možemo kazati kako je svako meso pripremljeno na roštilju iznimno ukusno, a dobar roštilj je nezamisliv bez pljeskavica i ćevapa.

Kako bi dobili najukusniji roštilj, prvenstveno trebate paziti na raspored stavljanja vrsta mesa koje ćete pripremiti. Na najzagrijaniju rešetku i jaki žar prvo se stavlja govedina, zatim piletina i kobasice te ražnjići. Povrće ostavite za sam kraj jer mu najbolje odgovara niža temperature i nećete morati brinuti da će vam se patlidžan, paprika, luk i gljive prepeći.

Kako bi postigli savršeno sočan odrezak, iskoristite trik s maslacem. Čim ga ispečete, maknite ga s rešetke roštilja te u zdjeli premažite žlicom maslaca i ostavite da se rastopi, a isto vrijedi i za sočno povrće poput paprike, luka, tikvica i patlidžana, ali i gljive. Kada su pljeskavice u pitanju, pripazite da ih pretjerano ne stisnete jer tako ostaju bez svojih prirodnih sokova koji ih čine prepoznatljivo ukusnima, a ovom problemu možete jednostavno doskočiti koristeći mrežu za roštilj.
Najbolju ponudu za perfektan roštilj u okruženju svojih ukućana potražite u Lidl ponudi od 23. do 26. travnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....