Tragično ušli u legendu





Iako se u posljednjih tridesetak godina broj poginulih u prometnim nesrećama prepolovio, na europskim cestama u prosječno 1.300.000 nesreća godišnje smrtno strada oko 40.000 ljudi. Unatoč razvoju infrastrukture i velikim kaznama, u Hrvatskoj je od 1970. godine do danas na cestama život izgubio manji grad (veličine Siska). Među nekoliko desetaka tisuća poginulih ljudi, tragično su u legendu ušle brojne poznate osobe, a njihova smrt šokirala je horde obožavatelja i cjelokupnu javnost na ovim prostorima...





Najšokantnija je bila pogiblja velikog Dražena Petrovića, najboljeg košarkaša kojeg je Hrvatska ikad imala. Velika zvijezda i uzor mladima tek je počeo ubirati plodove napornog djetinjstva kojeg je proveo na košarkaškom igralištu danonoćno vježbajući dvokorak, polaganje i tricu.





Iste godine život je na cesti ostavio i pjevač Tomislav Ivčić kojeg je proslavila pjesma „Tata, vozi polako“. Nedavno stradavanje Toše Proeskog, najpopularnijeg izvođača na prostoru bivše Jugoslavije, ponovno je otvorilo Pandorinu kutiju.





Donosimo pregled nesreća s najtragičnijim posljedicama u posljednjih 30 godina.









Fotogalerije

Tragično ušli u legendu





Mladen Ramljak (1978.)

Jedna od prvih javnih osoba s ovih prostora koja je tragično preminula u prometnoj nesreći bio je Mladen Ramljak, obrambeni nogometaš Dinama i Feyenoorda iz Rotterdama. Član legendarne generacije Dinama koja je osvojila Kup velesajamskih gradova te prvi stranac kapetan jedne nizozemske momčadi, smrtno je stradao u automobilskoj nesreći kraj Novske u 34. godini života.

Aljoša Buha i Dražen Ričl  (1986.)

Putujući u Mostar na prvi planirani koncert velike turneje, u Fići su život izgubila dva člana originalne postave sarajevskog pop benda Crvena Jabuka. Na skliskoj cesti pored Jablanice na mjestu je poginuo basist Aljoša Buha, a nekoliko dana kasnije preminuo je i gitarist te pjevač Dražen Ričl.



Tomislav Ivčić (1993.)

Početkom 1993. godine u teškoj prometnoj nesreći u Zagrebu poginule su četiri osobe među kojima i mega zvijezda iz Zadra, Tomislav Ivčić. Jedan od najpopularnijih hrvatskih pjevača i skladatelja svoga vremena napisao je preko 200 pjesama te snimio 23 albuma prodanih u 2,5 milijuna primjeraka.



Dražen Petrović (1993.)

Vraćajući se iz Poljske sa utakmice hrvatske košarkaške reprezentacije u kojoj je postigao 30 koševa, na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta poginuo je košarkaški Mozart - Dražen Petrović. Jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena nastradao je u naletu Golfa na tegljač njemačkih registarskih oznaka, koji je  izbjegavajući automobil ispred sebe probio zaštitnu ogradu i prepriječio sva tri prometna traka suprotnoga smjera. Petrović je poginuo na mjestu nesreće, a vozačica, njegova tadašnja djevojka i njemačka manekenka Klara Szalantzy te druga suputnica u automobilu teško su ozlijeđene.

Anđelko Herjavec (2001.)

Kontroverzni direktor Varteksa i član Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, na mjestu je poginuo u izravnom sudaru sa kamionom na Jadranskoj magistrali kod izlaza iz Posedarja. Herjavec je svojim BMW-om naletio na tegljač kada je na nepreglednom dijelu ceste pretjecao Golf mađarskih registarskih oznaka.



Silvestar Sabolčki (2003.)

Nešto manje od dvije godine nakon pogibije predsjednika kluba, u automobilskoj nesreći su poginula tri Varteksova nogometaša. Hrvatski reprezentativac Silvestar Sabolčki, junior Kristijan Kitner te Krunoslav Sabolić smrtno su stradali sletjevši sa ceste Audijem A3, koji se zbog velike brzine i siline udara razdvojio na dva dijela. Na istom mjestu tri godine kasnije poginuo je i hrvatski reprezentativac u hrvanju Tomislav Kuzmić.

Goran Kolarek (2004.)

Najveći hrvatski breakdancer, umjetničkog imena Flor Kilah, stradao je vraćajući se s natjecanja zajedno s još tri mladića u prometnoj nesreći nedaleko od Venecije. Vozač Peugeota 106 u kojem su bili brejkeri je da bi izbjegao automobil koji je pretjecao kolonu, snažno zakočio na mokroj cesti te se izravno sudario s nadolazećim tegljačem punim ribe. Četvorica mladića na mjestu su poginula, a automobil nepoznatih registarskih oznaka koji je skrivio sudar pobjegao je s mjesta nesreće.

Toše Proeski (2007.)

Posljednja žrtva jedan je od najpopularnijih izvođača sa prostora bivše Jugoslavije i teen idol Toše Proeski. 26-godišnji makedonski pjevač tragično je stradao na putu prema Zagrebu prometnoj nesreći koja se dogodila na autocesti A3 Zagreb Lipovac kod Nove Gradiške. Mladi pjevač je poginuo kada je njegov vozač Gregorij Gregorijevski zbog nepridržavanja razmaka te prevelike brzine Volkswagen Tuaregom naletio na zadnji lijevi kraj prikolice kamiona kojim je upravljao Beograđanin Slaviša Kuzmanović. Toše je u trenutku sudara spavao na suvozačkom sjedalu.



Davor Grubić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 17:11