TOP 5 SAVJETA

Trikovi za uređenje interijera: kako urediti apartman da bude po mjeri većine gostiju

Savjetuje iskusna dizajnerica interijera Tina Kurpez
 Getty Images

Sasvim je jasno da svaki gost želi odsjesti u smještaju u kojem se osjeća ugodno - ako već ima izbor. No što čini neki generalni konsenzus ugodnog? Gosti ne žele nužno odsjesti u apartmanu ili kući koja izgleda identično kao njihov dom. No znamo da često žele istu funkcionalnost nadohvat ruke, ako ne i više njih.

Kako iz napuštenog doma napraviti idealan smještaj za kratkotrajni najam? Što maknuti, a što dodati? Kako ga namjestiti i treba li ga prebojati? Savjete za one koji se muče ovim pitanjima potražili smo kod Tine Kurpez, iskusne dizajnerice interijera i direktorice Studia Karas. Tina nam je otkrila svojih top pet savjeta u stvaranju ugodne atmosfere koja je ključ svega.

Saša Ćetković
Tina Kurpez

Top 5 generalnih savjeta

1. Organizacija prostora: skladna i funkcionalna

Bez obzira na veličinu, organizirajte prostor tako da djeluje skladno i lako se koristi. Sjedeća garnitura neka uvijek ima lijep pogled, a linije za prolaz neka ostanu prohodne kako bi sav sadržaj bio lako dostupan. Izbjegnite improvizacije poput ormara pred nekorištenim vratima ili greške poput trosjeda koji promatra noge blagovaonskog stola.

2. Boje i materijali: izbjegavajte uzorke na velikim površinama

Koristite neutralne i ugodne boje na zidovima i namještaju. To su sve nijanse boje pijeska, kamena, sve nijanse sive te bijela koja uvijek ostavlja dojam čistog i mirnog. Za ključne komade namještaja odaberite neke neutralne tonove, ostavite ih jednobojnima bez uzoraka koji se često viđaju na trosjedu ili stolcima. Odlučite li se na drveni dekor ili prirodno drvo, koristite ga umjereno jer pretjerana i nepromišljena upotreba drveta na namještaju nepotrebno otežava i guši prostor.

Young couple painting their living room
Getty Images

3. Indirektna rasvjeta: manjih lampi nikad dosta

Na komodama te na podu uz trosjed, fotelju ili u kutu prostorije slobodno postavite podne lampe koje gosti mogu lako upaliti po potrebni i neovisno od veće rasvjete u prostoriji. Tako gostima omogućavate korištenje različite količine svjetla, čime si oni sami mogu kreirati ugodnu i opuštajuću atmosferu. Uz trosjed i krevet poželjno je postaviti i lampu koja je posebno namijenjena za čitanje.

4. Tepisi i zastori: ostavite dojam cjelovitosti

Ne zaboravite ove izuzetno važne dekorativne elemente jer će upravo oni dati dojam ugodnog i dovršenog prostora. Pritom je izuzetno važno da tepisi i zastori budu u neutralnim bojama zemlje, pijeska ili kamena, a zastori bijeli, izrađeni od prirodnih materijala ili njihovih imitacija. Bez obzira na poziciju prozora i visinu zida ispod prozora, neka zastor bude krojen do poda, nikako samo do donjeg ruba prozora.

5. Dekoracije: one najbolje su i funkcionalne i atraktivne

Nabavite nekoliko ključnih staklenih dekoracija poput vaza i zdjela. Takvi komadi su upotrebljivi, ali i sami po sebi krase prostor. Staklo, dapače, u prostor unosi dašak glamura i luksuza. Koristite li slike, neka budu mirnih motiva, uokvirene jednostavnim neutralnim okvirima - crno ili bijelo. Obavezno ih postavite tako da centar slike bude u razini očiju. Redovito u apartmanima nalazim slike koje su postavljene previsoko. Izbjegavajte dekorativne elemente intenzivnih boja koje ljudi često biraju kako bi se prostor "malo razigrao". Takva odluka mora biti izuzetno kvalitetno promišljena. U suprotnom je to samo neuspjeli pokušaj.

Evo još par tajni za pojedine sobe:

Dnevna soba
Pri organiziranju dnevnog boravka općenito, a pogotovo dnevnog boravka koji je dio apartmana namijenjenog za odmor, sjedeću garnituru pozicionirajte tako da se pogled s nje otvara prema staklenoj stijeni ili prozoru, odnosno prema pogledu na dnevno svjetlo. Redovito je moguće organizirati i kvalitetno gledanje televizora s iste pozicije na laganome stalku ili na malen dio zida uz pogled. No prednost uvijek treba dati pogledu na okoliš.

Kuhinja
Ono što se u svakoj kuhinji mora nalaziti su mali hladnjak i kuhalo za vodu. Mikrovalna je dobrodošla ako je možete negdje smjestiti - za nju nije nužno da je među drugim pomagalima, možete je postaviti i na neku policu. U izuzetno malim kuhinjama apartmana za odmor, klasična pećnica nije nužna kao niti klasična ploča za kuhanje. U zadnje vrijeme na tržištu postoje male prijenosne indukcijske ploče s dva polja koje mi se čine idealnim odabirom za manju kuhinju. S tim na umu, tada vam je napa sasvim suvišna.

Dormeo
Promo fotografija

Spavaća soba
Spavaća soba je idealna prostorija za organiziranje odlaganja stvari. U njoj nije presudna fizička prostranost nego dojam prostranosti koji se postiže korištenjem ravnih ploha ormara i zidova te mirnim i ugodnim bojama. Ako možete, cijelu jednu zidnu plohu zatvorite ormarom, od poda do stropa te s jednog kraja prostorije na drugu. Zamka u koju se često upada je smještanje nekoliko manjih komada namještaja na istoj zidnoj plohi, npr. manji ormar i komoda, što ostavlja dojam rascjepkanog prostora. Ako imate prostora za postaviti komodu uz neki drugi zid, dodajte joj jednu dekorativnu lampu koju gost može koristiti kao indirektnu rasvjetu, a prostor iznad komode dekorirajte slikama ili ogledalom. Za krevet je izrazito važno odabrati kvalitetnu pamučnu posteljinu neutralnih boja. Predlažem kombinirati svijetle i tamne jednobojne komade posteljine u nijansama sive, bijele te zemljanim tonovima. I ne zaboravite na zastore do poda! Također, ne zaboravite na kvalitetu madraca i jastuka na kojima se vaši gosti odmaraju.

Posvetite više pažnje odabiru madraca ili nadmadraca koji su vrlo važan faktor za odabir smještaja - zbog udobnosti ali i higijenskih razloga. Ulaganje u dobar san važno je jer predstavlja jednu od najvažnijih aktivnosti kojoj se gost nada na odmoru. Slučajevi poput onog kada su turistkinju izgrizle stjenice, pamte se za cijeli život.

Kupaonica
Prvo pravilo kupaonice: tuš je uvijek bolji izbor. Idealno ga možete zatvoriti potpuno prozirnim staklom koje će dodatno otvoriti prostor. Na tržištu postoje lako periva stakla koja uistinu jako dobro funkcioniraju tako da niti održavanje takve kabine više nije problem. Nositelj dojma kupaonice uz kvalitetnu organizaciju je i odabir keramičkih pločica. Primijetila sam da su najugodnije one slične boji ljudske kože. Stoga preferiram koristiti keramiku neutralnih tonova boje pijeska ili keramiku koja imitira kamen svijetlih tonova. Dojmu prostranosti, ugode i mira doprinosi korištenje istih pločica na podu i na zidu. Naposljetku, nemojte štedjeti na kvalitetnim jednobojnim ručnicima.

Beautiful Seascape White Style House
Getty Images/iStockphoto

Balkon/terasa
Najbitniji element svakog balkona je zelenilo. Radi li se o sadnicama u teglama na podu ili žardinijerama postavljenima na ogradu, biljke moraju biti prisutne kako bi balkon djelovao ugodno, opuštajuće i primamljivo. Nakon toga možete razmisliti o dodavanju dvaju ugodnih i vizualno laganih stolaca. Uz njih možete postaviti i stolić visine 75 cm, a to će biti sasvim dovoljno da se na balkonu može uživati uz kavu i knjigu. Ovaj je koncept moguće primijeniti i na izuzetno malom balkonu.


Želite li saznati više o tome kako poboljšati turističku ponudu kliknite OVDJE

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Dormea, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:30