U Botsvani snimljen rijedak ružičasti slonić

BBC-jev snimatelj Mike Holding fotografirao je ružičastog mladunca u krdu od 80-setak slonova u delti Okavanga.



Stručnjaci vjeruju da je slonić albino, što je izuzetno rijetka pojava među tim životinjama. Teško je reći kakve su njegove šanse da preživi budući da bi ga jako afričko Sunce moglo oslijepiti i uzrokovati mu probleme s kožom.



Holding kaže kako su ružičastog mladunca vidjeli samo kratko prije nego što je krdo prešlo rijeku.



„Bio je to stvarno uzbudljiv trenutak za sve u kampu. Znali smo da je to rijedak prizor – nitko nije mogao vjerovati svojim očima“.



više iz rubrike
ZANIMLJIVOSTI


Albino slonovi obično nisu bijeli već imaju crvenkasto smeđu, odnosno ružičastu put.

Albinizam je relativno uobičajen među azijskim slonovima, međutim, vrlo je rijedak među afričkim.



„Dosad sam naišao na informacije o samo tri susreta s albino slonovima u Africi“, rekao je ekolog iz udruge Slonovi bez granica Mike Chase. „To je vjerojatno prvi zabilježen susret s ružičastim slonom u Botsvani. Proučavamo slonove u tom području gotovo 10 godina i to je prvi dokumentirani dokaz o albino slonu na koji sam naišao“.



Chase je objasnio kako albino slonovi rijetko požive dovoljno dugo da bi odrasli, međutim, dodao je kako ipak postoji tračak nade. „Budući da je mladunac viđen u delti Okavanga možda će imati više šanse. Ondje ima velikog drveća pod koje se može skloniti od Sunca, a može se uvaljati i u blato koje će ga štititi. Već sada izgleda da se mladunac kreće u sjeni majke. Naučio sam da su slonovi izuzetno prilagodljivi, inteligentni i majstori za preživljavanje“.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:55