Umjetno sladilo aspartam može izazvati rak

WASHINGTON - Umjetno sladilo aspartam, koje se naširoko koristi u dijetnim sokovima i žvakaćim gumama bez šećera, kod štakora može prouzročiti leukemiju, limfom i rak dojke, pokazala su talijanska istraživanja.



Znanstvenik Morando Soffritti i njegovi kolege iz Fondacije Ramazzini u Bologni istraživanje su proveli na 4000 štakora koji su jeli visoke doze tog umjetnog sladila. "Na temelju sadašnjih rezultata vjerujemo da se revizija aktualne regulative o upotrebi aspartama ne može odgoditi", napisali su znanstvenici u američkom časopisu Environmental Health Perspectives.



Aspartam se koristi u mnogim dijetnim gaziranim sokovima, ali i sladoledima prelivenim čokoladom i jogurtima, a prodaje se i sam, kao sladilo Nutrasweet i Equal. Središnjica Coca-Cole, čija je Coca-Cola Zero zaslađena aspartamom, za Reuters nije službeno komentirala ovu kontroverzu.
Aspartam se koristi u mnogim dijetnim gaziranim sokovima, ali i sladoledima prelivenim čokoladom i jogurtima, a prodaje se i sam, kao sladilo Nutrasweet i Equal. Središnjica Coca-Cole, čija je Coca-Cola Zero zaslađena aspartamom, za Reuters nije službeno komentirala ovu kontroverzu. Merisant, proizvođač Equala, popularnog u SAD-u, na svojoj je internet-stranici poručio da su "sigurnost aspartama potvrdila regulatorna tijela u više od 100 zemalja, kao i stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije".



No, jedna od udruga američkih potrošača, Centar za znanost u interesu javnosti (CSPI), od američke Administracije za hranu i lijekove (FDA) odmah je zatražila da počne nova ispitivanja o sigurnosti tog sladila.



- Ovo je druga studija istog laboratorija koja pokazuje da aspartam kod štakora uzrokuje rak. Ljudi bi lako mogli izbjeći proizvode u kojima je Nutrasweet ili Equal i držati ih dalje od djece.  To je posebno hitno zbog pića koja u velikoj mjeri konzumiraju djeca - rekao je direktor CSPI-ja, Michael Jacobson.



Glasnogovornik FDA Michael Herndon rekao je da u agenciji još nisu detaljno pregledali studiju. - No, zaključci studije nisu u skladu s rezultatima velikog broja studija koje FDA jest evaluirala, uključujući pet prethodnih studija koje su pokazale da aspartam nije kacerogen - rekao je Herndon.  



Jacobson tvrdi da su znanstvenici u ranijim studijama ubijali štakore kada bi navršili dvije godine. U Bologni su ih pak pustili da umru prirodnom smrću, što bolje pokazuje rizik od raka, tvrdi Jacobson. Priznao je ipak da su talijanski znanstvenici štakorima davali vrlo visoke doze aspartama, dvostruko više od, primjerice, preporučenih u SAD-u.



Kada je 1977. jedna studija pokazala da povećava rizik od raka mjehura kod štakora,  Kanada ga je zabranila, otada do 2000. sva hrana koja ga sadrži u SAD-u morala je imati oznaku da bi "saharin mogao biti kancerogen". No, ni jedna studija nije to nesumnjivo ustanovila. Umjetno sladilo poznato kao Splenda dobiva se tako da dio atoma vodika i kisika u molekuli šećera zamijeni atomima klora. Ne postoje dugoročna istraživanja, ali nije poznato da je opasna u malim količinama.

Saharin

Sukraloza



Reuters;N. Šajn
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 10:15