Uzrok smrti Natashe Richardson "epiduralni hematom"

WASHINGTON - Glumica Natasha Richardson preminula je od ozlijeda izazvanih udarcem u glavu, koji izazvao krvarenje, hematom i pritisak na mozak, objavio je u četvrtak nakon obdukcije mrtvozornički ured u New Yorku.



Utvrđeno je da je smrt izazvana nesretnim slučajem, objavio je ured.

Natasha Richardson, britanska glumica koja je u ponedjeljak pala tijekom učenja skijanja u kanadskom skijalištu Mont Tremblant u Quebecu, i nakon nekog vremena pala u komu, umrla je od velikog krvnog podljeva koji je pritiskao mozak, objavio je mrtvozornički ured u New Yorku.



Formalni naziv ozljede je "epiduralni hematom", što označava nakupljanje krvi između tvrde moždane ovojnice i kostiju lubanje koje se javlja unutar tri dana od traume glave. Vrlo je opasna komplikacija ozljeda glave koja može imati smrtan ishod



Krvarenje unutar lubanje je potencijana katastrofa. Svakim otkucajem srca koje pumpa krv pod pritiskom u ograničenom prostoru, komprimira se tkivo mozga.



"To je problem od kojeg se najviše strahuje u neurokirurgiji, među onima koje se može tretirati. To su pacijenti koji pričaju i umru", izjavio je Gail Rosseau, šef kirurgije Neurološke i ortopedske bolnice u Chicagu, za The Washington Post od petka.



Ako se stanje otkrije na vrijeme, kirurzi mogu otvoriti rupu u lubanji, ukloniti hematom i smanjti pritisak, što često završi s potpunim oporavkom.



Iako mnoge pojedinosti o nesreći Richardson još nisu objavljene, ona je navodno pokazala "lucidni interval" tipičan za mnoge traumatične epiduralne hematome, razdoblje nakon udarca kada je osoba svjesna i osjeća se dobro, nakon čega brzo slijedi pad u nesvijest.

Dnevni list The Toronto Globe and Mail izvijestio je da su ambulatna kola vraćena iz skijališta Mont Tremblant jer im je rečeno da nisu potrebni. Richardson se nakon pada vratila u hotel, kako bi se odmorila, a tamo joj se stanje pogoršalo.



Glumica je prvo prebačena u Medicinski centar Laurentien, u Sainte-Agathe-des-Monts, 40 km od skijališta, gdje je stabilizirana i nakon toga prebačena vozilom hitne pomoći u dva sata udaljenu bolnicu Sacré-Coeur, traumatološki centar u 80 km udaljenom Montrealu.

U noći na srijedu, zrakoplovom je prebačena u bolnicu Lenox Hill u New Yorku, gdje je umrla u srijedu u 19,26 sati, po lokalnom vremenu, navodi Post, dodajući da bolnica u Montrealu u srijedu nije objavila podatke u tretmanu Richardson.



Bolnica Lenox Hill sve je novinarske pozive preusmjerila na udovca glumice, Liama Neesona.



Tragična pogibija 45-godišnje glumice, u američkom je medijskom prostoru otvorila raspravu o uvođenju obveznog nošenja zaštitne kacige za odrasle skijaše, kao što je za sada propisano za djecu-skijaše.



U posljednjoj skijaškoj sezoni u SAD-u, 2007-2008. godine, poginula su 44 skijaša i devet 'snowboardera', a zabilježeno je oko 10.000 ozljeda glave, prema podacima Nacionalnog saveza američkih skijališta, NSAA.



Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:01