Vapna još ima, a ‘krečara’ i u Zdencima sve manje

SLAVONSKI BROD - U brodskim selima na obroncima Dilj-gore, Glogovici, Zdencima i Slatniku, uz cestu Slavonski Brod - Našice, nalaze se ostaci peći za pečenje vapna iz koje su mještani dobivali vapno i prodavali ga diljem Slavonije. Od pamtivijeka su ih po cijeloj okolici nazivali ‘krečarima’.



Peći su već odavno u propadanju, prijeti im zaborav. No, za to što posao žarenja kamena vapnenca u pećima ipak još nije potpuno izumro, zaslužan je Slavko Tomljenović iz Zdenaca, poljodjelac pedesetih godina, koji se tim stoljetnim zanimanjem bavi već tri desetljeća.



- Eto, žarim i pečem vapno po tradiciji mojih predaka, koji su to radili naveliko i dobivali fini bili kreč za šljive bjelit, vinograd prskat, a neki su dok nije bilo moderne fasade i seoske kuće frajkali krečom - prisjeća se Tomljenović, inače bivši zaposlenik nekadašnje Tvornice vapna koja je zbog pogrešnih analiza davno propala i nazvana “brodskim Obrovcem”.



Samo u Zdencima nekada je bilo 25 peći za žarenje vapnenca. Bio je to težak, ali isplativ posao, a vapnari s Dilj-gore vapno su prodavali u Đakovu, Našicama, Osijeku i Kutjevu. U selu su danas u uporabi samo još dvije peći, od kojih je jedna obitelji Tomljenović. Prije su vapnari palili peći već potkraj zime, u veljači i ožujku, ako je vrijeme dopuštalo, pa sve do kasne jeseni u studenome. Drva su sjekli i nabavljali na Dilju.



- Najviše se tražio jasen, on najbolje gori, ali dobro je i svako drugo suho drvo. Peć se loži uvečer. Vatra mora biti jaka. Za jednu peć, koja gori između 18 i 20 sati, potrebno je čak oko pet dužnih metara suhih drva! - kazuje Stjepan.



Kamen se žari u okrugloj peći koja je poput zemunice. Gotovo je cijela ukopana u tlo. Izgrađena je od kamena i opeke te zatrpana zemljom. Postupak nije nimalo lagan: - Najprije se kamen kroz otvor peći počne slagati od ‘simsta’ sazidanog na pola cigle u krug, pomalo se naginje prema sredini dok se ne ‘skubi’ (sastane). Prvo se slaže sitniji kamen za zid, a krupniji kamen ide u ‘kubu’. Kada je peć složena, vatra se odlaže i ne prestaje se ložiti dok se vapno ne ispeče.





Pečenje vapna može trajati i do 24 sata. Kad iz peći počne izlaziti bijeli plamen, para i čuje se šuštanje, vapno je pečeno. No, čini se da se toliki trud baš i ne isplati kao nekad: danas kilogram kvalitetnog gašenog vapna stoji samo 5-6 kuna.
Obnovu sudskog procesa trâže jos dvoje osudenih





Ivica Vlašić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:58