Oni koji su u bolnicama bili prisiljeni provesti samo nekoliko dana, znali su se vrlo često žaliti na kvalitetu bolničke prehrane.
Stoga su reporteri Jutarnjeg lista prikupili nekoliko fotografija menija iz različitih hrvatskih bolnica i otkrili da je situacija na terenu - prilično različita. Neka su jela neprepoznatljiva, dok druga ne izgledaju tako loše. I naši sugovornici, stručnjaci za hranu, složni su u tome da je u nekim bolnicama hrana neprihvatljive kvalitete.
Premda Hrvatska od 2007. ima propisane standarde prehrane bolesnika u bolnicama, oni su, kako doznajemo od tima nutricionista koji su postavljali pravila, rastezljiva. Osim toga, svaka bolnica u Hrvatskoj sama osmišljava vlastiti jelovnik.
Hrenovke i pašteta
Zbog toga ćete, primjerice, u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu ili u KBC-u Split često na meniju dobiti paštete ili hrenovke, dok će nutricionisti s KBC-a Zagreb reći da se to treba u potpunosti izbjegavati.
Što se događa u praksi i zašto neke hrvatske bolnice imaju mnogo ukusniju i uravnoteženiju prehranu od drugih, objasnila nam je Eva Pavić, magistar sigurnosti i kvalitete hrane te predsjednica Povjerenstva za prehranu bolesnika u bolnicama.
- Napravili smo reviziju standarda i oni bi trebali ući u primjenu već sljedeći mjesec. Po novome smo detaljnije opisali karakteristike dijeta, odnosno specificirali koliko porcija voća i povrća treba sadržavati koja dijeta te koliko je kolesterola ili soli dnevno dozvoljeno - navodi Eva Pavić.
Dnevni unos soli
Osim toga što pojedine bolnice u Hrvatskoj nemaju dovoljno stručnog osoblja za bolničku kuhinju i dijetetiku, ograničeni su i financijski. Prosječni trošak za prehranu po bolesniku iznosi oko 20 kuna na dan, no često se bolnice moraju snalaziti i s manjim iznosima po bolesniku.
- Na Rebru u svakom trenutku znamo na kojoj je dijeti svaki od naših 1000 pacijenata, kao i koliko to košta. Program koji imamo je vrlo složen, i svi stranci koji su ga vidjeli su se oduševili. Točno možete znati koliko je određeni pacijent taj dan unio vlakana, kalcija ili soli... - kaže Darija Vranešić Bender s odjela za kliničku prehranu u KBC-u Zagreb gdje su pacijenti lani bolničke jelovnike ocijenili s ocjenom 4,2, dakle vrlo blizu najboljoj ocjeni, petici.
Kako poslati fotografije
Molimo čitatelje Jutarnjeg lista da se priključe dosad najvećoj analizi hrane u bolnicama te da nam šalju fotografije svojih jela iz bolnica. Napišite o kojem je jelu riječ, s obzirom na to da je ponekad uistinu teško prepoznati o čemu se radi, a fotografije slikajte pametnim telefonima ili fotoaparatima. Molimo vas da pošaljete i kratke osobne dojmove o kvaliteti serviranih obroka te ih ocijenite od jedan do pet. Najbolje fotografije ćemo nagraditi! Fotografije možete slati na e-mail [email protected] ili na adresu Koranska 2, Zagreb ili na našu Facebook stranicu.
Bolnički standard
46 različitih dijeta propisano je za bolesnike u bolnicama
63 stupnja iznosi maksimalna temperatura tople hrane
2 sata je rok u kojem se hrana iz kuhinje mora dati pacijentu
72 stupnja iznosi temperatura pečenja u sredini
KB Sestara milosrdnica
Doručak: čaj i namaz od putra i džema
Ručak: juha, kuhana piletina i karfiol
Večera: kuhano povrće i piletina
KBC Split
Ručak: kuhano meso i pire
Ručak: pljeskavica i grah
Večera: mahune i piletina
Trauma Zagreb
Doručak: čaj i čajna pašteta
Ručak: juha i ričet s hrenovkama
Večera: sir i vrhnje s kruhom
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....